• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

De șapte ori Lafazanis, sau sărbătoarea vinurilor grecești

Jul 05, 2011 costachel Băuturi, Vinuri 5


Ați ghicit, în seria degustărilor „interne” de la Good Point a venit rândul unei seri grecești. Cu o mare diferență, însă: de data asta toate vinurile au fost deja importate și există în România, așa că mă puteți verifica fără probleme dacă zic bine sau vorbesc prostii. Și, ca să trecem mai repede la treabă, nu vă mai spun decât că mai toate au un raport calitate-preț de-a dreptul enervant de bun, așa că nu cred că veți regreta întâlnirea cu vreunul dintre ele. Un sincer bravo (plus mulțumiri pentru invitație) Paharnicului Răzvan.

Prorogos Lafazanis White, 2010, sec

Cupaj de Roditis (70%) și Savatiano (30%). Primul vin memorabil al serii, datorită unui raport calitate-preț absolut excelent (costă doar 19 lei sticla la Good Point). Un nas (puternic) mineral, ușor citric și parcă și cu ceva flori pierdute printre stânci. În gură predomină notele citrice, dar nu vă gândiți că aciditatea își face de cap, nu, e frumos rotunjit, ușor și foarte proaspăt. Alcoolul e cât trebuie (11,7), adăugați un post gust mediu și plăcut, un „ducă-s-ar pe gât” intens și veți avea imaginea unui vin absolut ideal pentru zilele toride (dacă-i mai răcoare, merge băut și cu cana!).

Prorogos Lafazanis Retsina, 2010, sec

Același cupaj de Roditis (70%) și Savatiano (30%). Teoretic, e vinul povestit anterior, la care a apărut în plus rășina. Miroase, cum era de așteptat a pădure de pini (dar notele minerale n-au dispărut chiar cu totul). În schimb, în ceea ce privește gustul vinul își ia revanșa, gustul specific de conifer e cât se poate de discret și de elegant, nefăcând altceva decât să sporească efectul răcoritor. Dacă vreți să descoperiți o Retsina bună, chiar dacă (sau mai ales) ați băut prin vacanțele grecești varii poșirci care poartă abuziv numele ăsta, aș zice că asta-i sticla cu care puteți începe. Fiindcă chiar merită, și nu costă decât 19 lei.

Moschofilero Lafazanis 2010, alb, sec

 

După cum îi spune și numele, Moschofilero 100%. O altă clasă față de precedentul. Un nas foc de elegant, mineral (firește!), tulburat discret de ceva fructe și flori. Gustul e de-a dreptul exploziv (cumva gen mustoasă), iar dominanta e de (culmea!) struguri. Dar mai apar și ceva fructe albe parfumate, plus flori (trandafiri). Postgustul, lung și bun, completează fericit un vin care-și merita pe deplin cei 33 de lei.

Prorogos Lafazanis Rosé, 2010, sec

Roditis 65%, Moshato 20%, Agiorgitiko 15%. Ei da, e cupaj! Între un alb (Roditis), un alb parfumat (muscatul zis Moshato) și un roșu (Agioritiko). Aromele sunt de fructe roșii (căpșuni), proaspete și din dulceață, dar nu lipsesc notele minerale și de flori ale Roditis-ului, iar muscatul apare și el, chiar dacă mai discret, cu aromele specifice. Gustul vine în prelungire, proaspăt și reconfortant, un pic subțire dacă e băut prea rece, dar își revine când capătă câteva grade (Celsius!) în plus. Și că veni vorba despre grade, cele alcoolice sunt cât se poate de rezonabile (11,7), așa că e și el numai bun în zilele toride. Și merită fiecare bănuț din cei 19 lei, cât costă.

Prorogos Lafazanis Red, 2010, sec

Cupaj de Agiorgitiko 70% și Cabernet 30%. Un nas frumos și elegant, un corp (deja ne așteptam) un pic subțire, însă ușor și frumos. Prototip de vin roșu ușurel (da, uite că se poate!) de băut cu cana, gen Băbească, așa cum o vrea tradiția. N-a văzut baric, are numai 12,1% vol., și cu toate astea e foarte bun și merită pe deplin cei 20 de lei cu care puteți intra în posesia lui. Și că veni vorba, am propus la masă un mic test, câte vinuri roșii românești de valoarea ăstuia știm (firește, la preț comparabil). Ne-au ajuns degetele de la o mână.

Agiorgitiko Lafazanis 2009, roșu, sec

Agiorgitiko 100%. Un miros complex și elegant, care aduce, pe lângă fructe roșii (vișine, agrișe), ceva cafea, un strop de condimente și un pic de piele. Gustul m-a dezamagit prima oară, parându-mi-se prea subțire (grecesc, grecesc, dar orișicât!) însă din fericire ne-am luat cu vorba și, ajuns pe la vrea 20ºC, s-a rotunjit, a căpătat mai multă complexitate și ne-a oferit un postgust lung și tare bun. Așa că rețineți, își merită cei 33 de lei și pe la 16ºC, dar la 20ºC…

Nemea Lafazanis 2007, roșu, sec

Agiorgitiko 100%. E vârful de gamă (în segmentul „roșu”) al producătorului elen și, după cum îmi povestea Răzvan, e mai mult dedicat exportului, grecii nefiind deloc mari amatori de roșii, cu atât mai puțin grele și baricate (cel de care taman vorbim a avut un stagiu de 12 luni). Și, după prima gură, ne-a cam venit iar să facem jocul de la Lafazanis Red, dar de data asta cu vinurile costând în jur de 58 de lei, cât valorează Nemea. Am renunțat repede. În fine, revenind la paharele noastre, să vă spun că mirosul a fost de departe cel mai complex (fructe roșii, cafea, cacao, condimente, piele). Un corp frumos, deloc greoi, care vine minunat în prelungire, și un postgust interminabil. Chiar bun, Agiorgitiko ăsta!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Lafazanis Prorogos White Vinuri Crama OprișorSărbătoarea vinurilor de Oprișor la Expo, partea I Degustare vinuri Casa Oprișor ExpoÎntre Smerenie și Ispită. Sau sărbătoarea vinurilor de la Oprișor la Expo, partea a II-a Souvlakia. Adică frigărui grecești

  • Agiorgitiko, degustari, Good Point, Grecia, Lafazanis, Moschofilero, Moshato, Razvan Avram, Roditis, Savatiano, vin

5 thoughts on “De șapte ori Lafazanis, sau sărbătoarea vinurilor grecești”

  1. pansy 05/07/2011 at 19:48

    te urmaresc cu mandrie si oarecare invide,in sesnsul ca eu nu stiu mai nimic despre vinuri,decat cateva chestii de bunsimt si de gustul meu.dar toate aceste amanunte extraordinare ma incita !

    Reply ↓
  2. costachel Post author05/07/2011 at 20:34

    Iaca un motiv sa perseverez 🙂

    Reply ↓
  3. diana 05/07/2011 at 21:35

    permiteti maestre la o observatie??
    Retsina Lafazani e cupaj fifty-fifty roditis / savatiano ….. nu neaparat ca ar fi extrem de important (dar… cine stie….)

    Reply ↓
  4. diana 05/07/2011 at 22:45

    ca si completare… Chiar nu ma asteptam sa gasesc mare lucru la vinuri grecesti de 19-30-50 lei la raft. Dar ce-am gasit in sticle….a fost muuuult peste asteptari. Si pretul de raft (pe care l-ai pomenit) e insignifiant fata de ceea ce exista in sticla.

    Reply ↓
  5. costachel Post author06/07/2011 at 07:34

    Datele le-am luat de pe fisele producatorului, unde cupajul era trecut 50-50. Recunosc, nu m-am mai uitat pe contraeticheta 🙂 Cat despre raportul calitate-pret, e intr-adevar surprinzator!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved