• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

De la uisce beatha la whisky şi whiskey

Jan 12, 2010 costachel Băuturi, Dicționar de băuturi, Dicționare, Distilate, Dosare 2


La fel ca multe alte băuturi faimoase, tot călugării (de data asta în Irlanda) sunt cei care au început să producă și whisky-ul, încă din secolul VI, sub denumirea de „uisce beatha“ (simpla traducere în celtica a expresiei latinești aqua vitae, apa vieții). Când au ocupat Irlanda în secolul al XII-lea, soldații englezi au preluat și băutura, dar uisce a devenit treptat whisky, cuvânt care, la rândul sau, a devenit termen generic pentru mai multe băuturi spirtoase înrudite.

Schematizând la maximum, whisky-urile cuprind apă, cereale, drojdie (dacă adăugăm hamei, avem ingredientele berii), sunt distilate și învechite în butoaie de stejar. Modul în care sunt alese și manipulate aceste ingrediente determina tipul și calitatea fiecărei varietăți în parte.

Ca ortografie, whiskey se folosește în Irlanda și SUA, whisky în rest.

Tipuri de whisky în funcție de tehnologie

Ca tehnologie, exista următoarele tipuri:

Malt este whisky făcut în întregime din malț de orz și distilat în distilatoare speciale, în forma de ceapa (pot still)

Grain este făcut din orz, malț de orz și alte cereale, folosit de obicei în amestecuri (blends). Relativ recent au apărut pe piață scotch-uri single grain.

Cele două tipuri de bază sunt folosite și combinate în diverse moduri:

Vatted malt este un amestec făcut din diferite whisky-uri din mai multe distilerii. Dacă pe eticheta scrie „pure malt“ sau „malt“ este aproape sigur că avem de-a face cu un vatted malt. Mai este prezentat pe eticheta ca „blended malt“ whisky.

Single malt whisky este o băutură obținută din produsele unei singure distilerii. Conține însă whisky din butoaie diferite și ani diferiți, astfel încât tehnologul să poată obține tipicitatea proprie respectivei distilerii, care de obicei da și numele (Glenlivet, Bushmills, Yoichi etc.), pe eticheta mai figurând doar vechimea și, eventual, tratamentele speciale aplicate.

Pure pot still whiskey se refera la o băutură obținută dintr-un amestec de orz și malț de orz, distilata în pot still. Se produce exclusiv în Irlanda.

Blended whiskies sunt cele mai întâlnite și, de obicei, cele mai ieftine. Pe sticla scrie de obicei doar Scotch Whisky, Irish Whiskey etc. Sunt obținute dintr-un amestec de malț și cereale, provenind din mai multe distilerii, astfel încât tehnologul să obțină același gust. Pe eticheta figurează aproape întotdeauna un brand (Chivas Regal, Canadian Club etc), existând o singura excepție, Jameson Irish Whiskey, unde materia primă este furnizată doar de o singură distilerie. Pe de alta parte, blended malt reprezinta o băutură obținută dintr-un amestec de distilate obținute exclusiv din malț (vatted malt), iar blended grain desemnează whisky-uri rezultate în urma amestecului de alcooluri realizate numai din cereale pure, fără malț)

Cask strenght whiskies (denumite și single cask) sunt rare și, de obicei, doar cele mai bune whisky-uri sunt îmbuteliate astfel, adică direct din butoi. Sunt realizate de obicei de îmbuteliatori independenți, precum Duncan Taylor, Master of Malt, Gordon & MacPhail sau Cadenhead.

Regiunile whisky-ului

Din punt de vedere regional, avem următoarele grupe importante:

Irish Whiskeys. Distilat de trei ori. Conform legii, trebuie să fie obligatoriu produs în Irlanda și să fie maturat cel puțin trei ani. Ca tipuri întâlnim pure malt, pure grain, blended wiskey și, după cum spuneam mai sus, pure pot still whiskey.

American Whiskeys. Obținute doar din cereale. Sunt 4 tipuri principale:

Bourbon Whiskey. Obținut dintr-un amestec ce conține minimum 51% porumb
Rye Whiskey. Obținut dintr-un amestec ce conține minimum 51% secară
Corn Wiskey. Obținut dintr-un amestec ce conține minimum 80% porumb
Straight Whiskey. Maturat minimum 2 ani în butoaie noi de stejar și distilat la o tărie maximă de 80% alcool. Procentul nici unei cereale nu trebuie să depășească 51%

Scotch Whiskies. Conform legilor internaționale, dacă pe etichetă scrie Scotch atunci este vorba despre un whisky distilat în Scoția și maturat minimum trei ani și o zi în butoaie de stejar (mai sunt, firește, și alte criterii care trebuie îndeplinite). Sunt distilate de două, rareori de trei ori. Dacă băutura este realizată din mai multe butoaie, atunci vârsta trecuta pe etichetă este a whisky-ului cel mai tânăr. De multe ori, orzul este afumat (folosindu-se turba), ceea ce îi da gustul specific. Și, după cum probabil știți, piața este dominata de blenduri, iar cele mai bune sunt single malt-urile.

Se mai produc whisky-uri și în alte țări, precum Canada, Ţara Galilor, Japonia, India, Finlanda, Germania etc.

Mai trebuie reținut că whisky-ul datorează butoiului aproximativ 60% din aroma sa și că, spre deosebire de vin, învechirea whisky-ului încetează odată cu îmbutelierea, așa că nu câștigați nimic dacă amânați deschiderea sticlei. Iar adăugarea de apă sau gheață nu este un sacrilegiu, ci se aduc astfel la suprafață alte arome. Firește, acolo unde este cazul.

S-ar putea să vă intereseze și:

Producătorii de whisky sărbătoresc jubileul Reginei Marii Britanii 10 noi tendințe în materie de whisky Old Pulteney a fost desemnat cel mai bun whisky din lume în 2012 Care sunt cele mai bune 10 whisky-uri scoțiene?

  • bourbon, rye, whiskey, whisky

2 thoughts on “De la uisce beatha la whisky şi whiskey”

  1. George Mitea 12/01/2010 at 19:33

    Educativ articol. Chiar nu stiam treaba cu "uisce beatha". Apare in revista?

    Reply ↓
  2. Costachel 18/01/2010 at 12:27

    Buna intrebare! Chiar nu stiu. Cand l-am scris, nu m-am gandit decat la site. Dar e buna ideea, sa vad daca o sa fie loc, daca o sa-i placa redactorului-sef… 🙂

    Reply ↓

Leave a Reply to Costachel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved