Sep 15, 2011 costachel Conserve și murături, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete de zacuscă, Rețete tradiționale românești 3
La fix vine domnul Marian Rădulescu cu rețetele astea de zacuscă (pentru că, trebuie să vă spun un secret, mai sunt și altele, fiți pe fază în zilele următoare!). Începem astăzi cu temelia (vinete+gogoșari), urmând ca să revenim cu alte ingrediente: ardei, fasole, măsline, țelină și încă altele. Și, acestea fiind zise, nu vă mai rețin, că doar la o zacuscă e treabă, nu glumă!
Nu este cămară de bun gospodar în care să nu fie frumos aranjate pe rafturi borcănele și borcane cu fel de fel de conserve: zacuscă, salate, ghiveciuri, compoturi, magiunuri, dulcețuri, gemuri etc…
Azi vă dau zacusca în diverse rețete, așa cum le-am luat din caietele unei gospodine, Mirenia lui nea Costică Lilă:
Se folosesc 20-30 gogoșari, 20-30 de ardei grași, 2-3 cepe mari, sesizați proporțiile, 1/2 litru de ulei, 1 litru suc roșii, sare, piper, foi de dafin. Coaceți gogoșarii și ardeii pe foc iute de lemne sau pe flacăra aragazului acoperită cu o tablă. În această ultimă situație este bine să protejați capacul aragazului cu folie, altfel se arde și se înnegrește. Curățați-i de coajă și semințe și tăiați-i în pătrățele mici. Între timp, căliți în ulei ceapa tocată mărunt, stingeți cu sucul de roșii și când dă în clocot puneți ardeii și gogoșarii. Potriviți de sare și de piper și lăsați vasul să fiarbă în cuptor timp de 30 minute la foc mic. Din când în când amestecați cu o spatulă de lemn sau scuturați cratița pentru ca zacusca să nu se prindă de vas. Când a scăzut și uleiul s-a ridicat deasupra, preparatul este gata. Omogenizați bine zacusca și puneți-o în borcane mici, pe care le lăsați încă 50 de minute în tava cuptorului, fără să puneți capacele.
Când au prins o ușoară crustă deasupra, puneți capacele sau legați borcanele cu celofan și lăsați-le să se răcească până a doua zi.
100 de gogoșari se dau, după ce au fost bine spălați și curățați de semințe, prin mașina de tocat. Din 5 kg de roșii se face un bulion mai legat, în care se pune 1/2 l de ulei, 1 pahar cu oțet de masă, un pahar cu muștar, sare după gust, piper, foi de dafin. Zacusca fierbe la fel ca și cea de mai sus până scade și iese deasupra uleiul și se pune în borcane mici, urmând procedura menționată.
De fapt cam la toate zacuștele (cred că-i bun pluralul), pentru partea finală se respectă aceleași operații, asupra cărora nu mai insist.
Alegeți 3 kg de vinete, 3-4 kg de gogoșari, 1 kg de ceapă, 3 kg de roșii și pregătiți-le astfel: coaceți gogoșarii și vinetele și curățați-le. Tocați ceapă și căliți-o într-un vas acoperit cu 150 ml de ulei, până când aceasta devine sticloasă și se topește, fără să se ardă. Treceți roșiile prin mașina specială de separat semințe și coji sau printr-o sită și lăsați sucul să fiarbă 30 minute la foc domol. În vasul cu ceapă călită adăugați sucul de roșii, vinetele și gogoșarii tocați, 2-3 foi de dafin și 1/2 linguriță de piper măcinat. Lăsați zacusca să fiarbă domol la foc mic sau în cuptor, puneți-o fierbinte în borcane mici și legați-le cu celofan sau puneți capace.
Pentru sterilizare ori le lăsați să se răcească sub pături, ori le puneți în cuptorul bine încins.
Rețeta de mai sus se poate face și în alt mod. Sunt necesare 10 vinete, 30 gogoșari, 1 kg de ceapă, 2 kg de roșii, 1/2 l de ulei, sare, piper și 1/2 kg de ciuperci mici, albe. Coaceți vinetele și gogoșarii, curățați-i de coajă și tocați-i cu un satâr din lemn. Tocați mărunt ceapa și căliți-o până se topește. Combinați-o cu legumele coapte, adăugați bulionul obținut din roșii, iar după ce a scăzut bine puneți ciupercile călite. Potriviți de sare și piper și puneți zacusca în borcane mici și dați-le la cuptor până face crustă.
Acoperiți-le cu celofan dublu și a doua zi puneți borcanele 20 de minute pe baie de aburi și apoi lăsați-le să se răcească in baie sau le puneți pe o masă și acoperiți-le cu pături.
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Super retetele, dar am o intrebare, nu vreau sa stau sa ma chinui cu roshii eu am deja sucul de roshii facut(de mine normal) cat suc ar trebui sa pun(in litri desigur)? Aasta pentru a-mi usura munca in a gati una din cele mai deliciose mancaruri pentru toamna-iarna si de ce nu si dupa, in special in posturi. Multumesc anticipat!
faceti o scurta socoteala; daca la 1 kil de bulion iti trebuie cam 4 kil de rosii si doua si ceva de suc…
e bine?
Super!!! Multumesc mult de ajutor ^_^ !