• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

De două ori zacuscă de gogoșari și de încă două ori zacuscă de vinete cu gogoșari

Sep 15, 2011 costachel Conserve și murături, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post, Rețete de zacuscă, Rețete tradiționale românești 3


La fix vine domnul Marian Rădulescu cu rețetele astea de zacuscă (pentru că, trebuie să vă spun un secret, mai sunt și altele, fiți pe fază în zilele următoare!). Începem astăzi cu temelia (vinete+gogoșari), urmând ca să revenim cu alte ingrediente: ardei, fasole, măsline, țelină și încă altele. Și, acestea fiind zise, nu vă mai rețin, că doar la o zacuscă e treabă, nu glumă!

Nu este cămară de bun gospodar în care să nu fie frumos aranjate pe rafturi borcănele și borcane cu fel de fel de conserve: zacuscă, salate, ghiveciuri, compoturi, magiunuri, dulcețuri, gemuri etc…

Azi vă dau zacusca în diverse rețete, așa cum le-am luat din caietele unei gospodine, Mirenia lui nea Costică Lilă:

Zacuscă de gogoșari I

Se folosesc 20-30 gogoșari, 20-30 de ardei grași, 2-3 cepe mari, sesizați proporțiile, 1/2 litru de ulei, 1 litru suc roșii, sare, piper, foi de dafin. Coaceți gogoșarii și ardeii pe foc iute de lemne sau pe flacăra aragazului acoperită cu o tablă. În această ultimă situație este bine să protejați capacul aragazului cu folie, altfel se arde și se înnegrește. Curățați-i de coajă și semințe și tăiați-i în pătrățele mici. Între timp, căliți în ulei ceapa tocată mărunt, stingeți cu sucul de roșii și când dă în clocot puneți ardeii și gogoșarii. Potriviți de sare și de piper și lăsați vasul să fiarbă în cuptor timp de 30 minute la foc mic. Din când în când amestecați cu o spatulă de lemn sau scuturați cratița pentru ca zacusca să nu se prindă de vas. Când a scăzut și uleiul s-a ridicat deasupra, preparatul este gata. Omogenizați bine zacusca și puneți-o în borcane mici, pe care le lăsați încă 50 de minute în tava cuptorului, fără să puneți capacele.

Când au prins o ușoară crustă deasupra, puneți capacele sau legați borcanele cu celofan și lăsați-le să se răcească până a doua zi.

Zacuscă de gogoșari II

100 de gogoșari se dau, după ce au fost bine spălați și curățați de semințe, prin mașina de tocat. Din 5 kg de roșii se face un bulion mai legat, în care se pune 1/2 l de ulei, 1 pahar cu oțet de masă, un pahar cu muștar, sare după gust, piper, foi de dafin. Zacusca fierbe la fel ca și cea de mai sus până scade și iese deasupra uleiul și se pune în borcane mici, urmând procedura menționată.

De fapt cam la toate zacuștele (cred că-i bun pluralul), pentru partea finală se respectă aceleași operații, asupra cărora nu mai insist.

Zacuscă de vinete cu gogoșari I

Alegeți 3 kg de vinete, 3-4 kg de gogoșari, 1 kg de ceapă, 3 kg de roșii și pregătiți-le astfel: coaceți gogoșarii și vinetele și curățați-le. Tocați ceapă și căliți-o într-un vas acoperit cu 150 ml de ulei, până când aceasta devine sticloasă și se topește, fără să se ardă. Treceți roșiile prin mașina specială de separat semințe și coji sau printr-o sită și lăsați sucul să fiarbă 30 minute la foc domol. În vasul cu ceapă călită adăugați sucul de roșii, vinetele și gogoșarii tocați, 2-3 foi de dafin și 1/2 linguriță de piper măcinat. Lăsați zacusca să fiarbă domol la foc mic sau în cuptor, puneți-o fierbinte în borcane mici și legați-le cu celofan sau puneți capace.

Pentru sterilizare ori le lăsați să se răcească sub pături, ori le puneți în cuptorul bine încins.

Zacuscă de vinete cu gogoșari II (cu ciuperci)

Rețeta de mai sus se poate face și în alt mod. Sunt necesare 10 vinete, 30 gogoșari, 1 kg de ceapă, 2 kg de roșii, 1/2 l de ulei, sare, piper și 1/2 kg de ciuperci mici, albe. Coaceți vinetele și gogoșarii, curățați-i de coajă și tocați-i cu un satâr din lemn. Tocați mărunt ceapa și căliți-o până se topește. Combinați-o cu legumele coapte, adăugați bulionul obținut din roșii, iar după ce a scăzut bine puneți ciupercile călite. Potriviți de sare și piper și puneți zacusca în borcane mici și dați-le la cuptor până face crustă.

Acoperiți-le cu celofan dublu și a doua zi puneți borcanele 20 de minute pe baie de aburi și apoi lăsați-le să se răcească in baie sau le puneți pe o masă și acoperiți-le cu pături.

S-ar putea să vă intereseze și:

Zacuscă de fasole, în două variante Zacuscă de ciuperci, în două variante, iar ca bonus o zacuscă de ghebe! Zacuscă de ciuperci 3 variațiuni pe tema salată de vinete pentru iarnă

  • conserve, gogosari, Marian Radulescu, vinete, zacusca

3 thoughts on “De două ori zacuscă de gogoșari și de încă două ori zacuscă de vinete cu gogoșari”

  1. Dorinel 15/09/2011 at 18:14

    Super retetele, dar am o intrebare, nu vreau sa stau sa ma chinui cu roshii eu am deja sucul de roshii facut(de mine normal) cat suc ar trebui sa pun(in litri desigur)? Aasta pentru a-mi usura munca in a gati una din cele mai deliciose mancaruri pentru toamna-iarna si de ce nu si dupa, in special in posturi. Multumesc anticipat!

    Reply ↓
  2. Marian Radulescu-sibiprod 16/09/2011 at 16:53

    faceti o scurta socoteala; daca la 1 kil de bulion iti trebuie cam 4 kil de rosii si doua si ceva de suc…
    e bine?

    Reply ↓
  3. Dorinel 17/09/2011 at 16:00

    Super!!! Multumesc mult de ajutor ^_^ !

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved