Știm cu toții: roșiile provenite din agricultura intensivă, adică acelea pe care le găsim de obicei în supermarket-uri, au mai curând gust de carton decât de tomate proaspete și gustoase. O cercetare recentă a descoperit și unul dintre motive: o mutație genetică apărută în timp, mutație ce a dus la reducerea conținutului de zahăr și a compușilor care formează gustul.
De mai bine de 70 de ani, principalul obiectiv al cultivatorilor de tomate a fost acela de a obține roșii uniforme, atât din punctul de vedere al culorii, cât și al mărimii. Și aceasta deoarece cumpărătorii le preferă pe acestea celor neuniforme, cu „pete”. În plus, această uniformitate îi ajută pe agricultori să determine mai exact care este momentul propice pentru cules.
Un studiu publicat recent în revista Science (ale cărui rezultate au fost preluate de Associated Press), arată însă că mutația care a dus la această uniformitate are și efecte negative. E vorba, în primul rând, de afectarea proteinei care regla „producția de zahăr” din roșie. În plus, este afectat gustul, iar cercetătorii nu au știut până acum că aceste două probleme au aceeași cauză.
Vizual, roșiile „industriale” sunt, înainte de a se coace, de o culoare verde-deschis uniformă, în timp ce acelea „de țară” au o nuanță verde-închis în partea de sus. Încercând să afle de ce tomatele din producția de masă au pierdut această caracteristică, cercetătorii au analizat două gene (GLK1 și GLK2), cunoscute pentru rolul lor în transferul de energie din soare în plantă. Și au descoperit că GLK2 este activă doar la plantele „tradiționale”, atât în frunze, cât și în fructe, în timp ce la roșiile „uniforme”, prin selecțiile repetate, această genă a fost inactivată.
Nu este singura cauză pentru care roșiile din comerț n-au gust, a ținut să precizeze Ann Powell, unul dintre autorii studiului, dar cu siguranță este una dintre cele importante.
Iar un alt coautor, Jim Giovannoni de la Cornell University, a ținut să precizeze:
„Se vor face în continuare selecții de semințe pentru a obține roșii uniforme. Dar măcar acum, dacă tot am demonstrat ce consecințe are această mutație, poate vor încerca să obțină unele care, înainte de coacere, să fie de un verde-închis uniform, nu verde-deschis, ca până acum”.
Și tot el a completat, vizându-i pe fanii ingineriilor genetice:
„Cele mai multe asemenea plante transgenice sunt varietăți de porumb și soia, care au fost realizate astfel încât să reziste dăunătorilor, și nu fructe și legume proaspete, pe care să le găsim la raft.”
Harry Klee, un specialist de la Universitatea din Florida, neimplicat în acest studiu, a declarat pentru Los Angeles Times că este vorba despre un pas important în direcția unei mai bune înțelegeri a gustului roșiilor
„Nu e acesta singurul motiv pentru care roșiile din supermarket sunt proaste, dar este unul dintre cele care contează. Este un studiu chiar bun, care demonstrează ce prostii poți face în agricultură dacă nu iei în calcul toate elementele.”
Însă mai importantă pare lecția oferită consumatorilor:
„Dacă va vedea cumpărătorul o roșie neuniformă, poate că va spune «Hei, asta nu-i porcărie de-aia cu gust de carton» și o va cumpăra pe aceea. Neuniformitatea și petele ar fi ca un fel de decorație”, a adăugat el.