Jan 21, 2013 costachel Știri 0
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a refuzat să semneze o declarație comună, la care au aderat toți ceilalți miniștri ai agriculturii din țările riverane la Dunăre, anunță Radio România Internațional.
Este vorba de programul agricol Danube Soya, care reprezintă, în viziunea inițiatorilor, o alternativă europeană, nemodificată genetic, la importurile de soia OMG din America.
„Astăzi, cu ocazia semnării declarației de la Berlin, am demarat noul curs pentru producția de proteină în Europa. Regret că tocmai România cu un potențial de top nu ni s-a alăturat astăzi. Sperăm că partea română va reanaliza pozitiv aderarea la program”, a declarat Matthias Krön, președintele Asociației Danube Soya.
Daniel Constantin a afirmat că este de acord cu necesitatea identificării unor soluții pentru creșterea competitivității sectorului animal din UE, dar a precizat că trebuie luate în considerare toate opiniile mediului academic românesc, care încă nu sunt finalizate. Mai mult, pentru a lua o decizie, este importantă și opinia organizațiilor și asociațiilor de fermieri care trebuie consultate.
„România, consecventă principiilor susținute până în prezent, de a lua în considerare opiniile științifice exprimate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor și mediul academic național, nu e pregătită să semneze această Declarație cu ocazia Târgului Săptămâna Verde – 2013. În răspunsul adresat ministrului Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a fost de acord cu necesitatea identificării unor soluții pentru creșterea competitivității sectorului animal din UE precizând că trebuie luate în considerare toate opiniile mediului academic românesc, care încă nu sunt finalizate”, se arată în comunicatul de presă al MADR.
O poziție vehement criticată de organizația neguvernamentală Agent Green:
„Toți cei 14 miniștri ai Agriculturii din țările riverane Dunării și afluenții săi semnează declarația comună. Excepție face doar Daniel Constantin, ministrul român al Agriculturii, care rămâne loial corporației agrochimice Monsanto și alor sale organisme modificate genetic (OMG).”
Cât despre faptul că România „nu e pregătită să semneze”, semnificativă e declarația lui Gabriel Păun, președintele Agent Green, care a precizat că a prezentat proiectul oficialilor de la agricultură încă din iulie anul trecut.
„Când a auzit de proiect, secretarul de stat Gheorghe Albu a făcut cale întoarsă din sala de ședințe. Invitat la Viena pentru lansarea oficială din septembrie 2012, ministrul Constantin a lipsit. Astăzi, în timp ce toți miniștrii semnează declarația, Daniel Constantin a decis să facă opinie separată.”
Guvernarea s-a schimbat, au plecat, pe rând, Tabără și Fuia, dar Monsanto se pare că n-are de ce să plângă după ei.
Foto: madr.ro
Update: Pe 28 ianuarie 2012, MADR a emis o „Informare de presă”, ușor ambiguă, care pare să indice, totuși că, în cele din urmă, „Danube Soya” va fi semnat și de partea română:
„În baza textului Declarației și a documentelor transmise de «Danube Soya», mediul academic agricol, reprezentat de conducerea Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești și-a exprimat acordul pentru semnarea Declarației în cauză. Din punct de vedere științific prezintă interes introducerea soiurilor performante care să permită obținerea de beneficii importante agricultorilor. O astfel de situație, desigur, nu ar trebui să afecteze orice altă decizie viitoare privind cultivarea de plante proteice. Consultarea producătorilor este programată pentru aceasta săptămână. Reprezentanții Danube Soya urmează să discute cu conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale la începutul lunii februarie, prilej cu care se va semna Declarația.”
După cum puteți însă remarca, acum părerea comunității științifice nu mai e suficientă, mai trebuie consultați și producătorii!
Update 2: Până la urmă, declarația a fost semnată (de secretarul de stat Achim Irimescu, nu de ministru) pe 6 februarie, iar în comunicatul MADR nu se spune absolut nimic concret despre vreo discuție cu producătorii. Mai interesant este însă altceva: respectivul comunicat se termină cu o frază absolut năucitoare (dar liniștitoare pentru alde Monsanto):
„Semnarea Declaraţiei nu angajează România în niciun fel faţă de orice altă decizie viitoare privind cultura soiei.”
Păi atunci de ce-ați mai semnat?