Că frigăruile sunt cam la fel în întreaga lume presupun că știați fără să v-o mai spun și eu. Însă, firește, fiecare nație își are particularitățile sale, ce țin de ingredientele prezente pe băț, tipul de marinată folosit (dacă-i cazul) ș.a.m.d. În cazul de față, avem de-a face cu niște frigărui tare simple (pui, morcovi, ceapă verde), o marinare cu puternic iz asiatic (firește) și, drept corolar, un rezultat teribil de gustos.
2-3 căței de usturoi, 2 linguri de semințe de susan, ușor prăjite, 3 linguri de sherry (în lipsă, vin alb dulce), 1 lingură de ulei de susan, 1 lingură de ulei (porumb, floarea soarelui etc.)
Tăiați în cuburi de vreo 3 cm pieptul de pui. Tăiați ceapa verde în bucăți tot de vreo 3 cm, la fel și morcovii (dar opăriți-i mai întâi câteva minute în apă clocotită).
Zdrobiți cățeii de usturoi, puneți toate ingredientele într-un castron (sau, de ce nu?, în blender) și amestecați-le bine.
Puneți carnea și legumele în marinată, frecați-le bine și lăsați-le în pace cât timp stau în apă bețele de la frigărui (1/2 oră) și se încălzește grătarul.
Înfigeți ingredientele în frigărui, alternativ, frigeți 7-8 minute, întorcând pe toate părțile și serviți imediat. Sărați și piperați după gust.
Vinul? Alb cu siguranță, de preferință baricat, să susțină aromele de susan prăjit. La Chardonnay-ul Leat de la Crama M1 Atelier mă gândesc acuma, dar nu oblig pe nimeni!