• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Daiquiri, El Floridita și, din nou, Ernest Hemingway

Oct 06, 2010 costachel Băuturi, Cocktailuri, Mozaic, Poveștile rețetelor celebre 5


Hemingway Daiquiri

Ernest Hemingway și paharul său de Daiquiri

 

De ce din nou Hemingway? Pai despre pofta de mojito (plus rețeta preferată) a marelui romancier v-am povestit deja, iar spre finalul textului respectiv vă spuneam că, dacă localul preferat pentru respectivul cocktail era La Bodeguita del Medio, cel pentru daiquiri era El Floridita. Și m-am gândit că n-ar fi frumos din partea mea sa las povestea neterminata, drept pentru care, iată, schimbam băutura și barul, dar tot în Cuba rămânem. La băut și povestit despre daiquiri.

Legendele

Numai că ne mutam pentru început la Santiago de Cuba, unde spun legendele că s-a născut acest cocktail celebru. Nu de alta, dar Daiquiri este, de fapt, atât numele unei plaje din apropierea orașului, cât și cel al unei mine de fier. Și de aici începe controversa, unii susținând că primii care au băut daiquiri sunt localnicii care se prăjeau la soare pe nisipul cu pricina, în timp ce alții zic că, de fapt, americanii de la mina au fost primii producători și beneficiari (să înțelegem că băștinașii nu munceau, iar yankeii nu stăteau la bronzat și bălăcit?).

În fine, ca în toate legendele de genul asta, exista și varianta în care, terminându-se un produs (în cazul de față ginul) a fost înlocuit cu un altul (rom) și iaca invenția, autor fiind creditat inginerul Jennings Cox, șeful cel mare de la Spanish American Iron Co., locul fiind barul Venus din Santiago, iar anul, cu aproximație 1900. Ingredientele de bază? Rom, zeama de lămâie verde, gheață și zahar, sau alt îndulcitor. Și tot legat de versiunea asta a poveștii noastre, să mai notam și continuarea ei, în conformitate cu care un anume amiral Lucius W. Johnson (doctor!) ar fi gustat, în 1909, din băutura lui Cox, i-a plăcut și a introdus daiquiri pe lista Army and Navy Club din Washington.

Nu putem părăsi însă teritoriul legendelor fără să spunem că grogul marinarului britanic era compus încă din secolul al XVIII-lea taman din rom, apă (înlocuită, atunci când a fost tehnic posibil, cu gheață), zeamă de lămâie (sau de lămâie verde) și zahăr, așa că toți cei implicați în poveștile de la 1900 ar fi mai curând nașii băuturii decât autorii ei.

Erol Flynn, Ernest Hemingway, daiquiry

Erol Flynn, Ernest Hemingway si un pahar de Daiquiri, la El Floridita, in timpul revolutiei cubaneze (1959)

Daiquiri Floridita

Revenind în Cuba, să notam primul fapt cat de cat cert și anume ca, în anii ’20, barmanul (și mai târziu proprietarul) barului El Floridita, Constantino Ribalaigua (cunoscut și ca Big Constante), a definitivat rețeta de daiquiri, pisând gheața și adăugând maraschino. Și, cum varianta asta se servește și azi acolo (iar site-ul oficial Havana Club o recomandă și zice că rămâne printre cele mai bune), să o notam repede:

1 lingură de zahăr,
zeama de la 1/2 lămâie verde,
1 strop de maraschino,
50 ml Havana Club (de 3 ani).
Se pun într-un blender electric, se adaugă gheață, se amestecă până ce gheața se face praf și se servește în pahar de cocktail (ăla în care se bea și martini).

Ernest Hemingway, Constantino Ribalaigua, El Floridita, Daiquiri

Ernest Hemingway band un Daiquiri, preparat si servit de Constantino Ribalaigua, la, fireste, El Floridita

Hemingway Daiquiri (Papa Doble)

Pe de altă parte, tot la El Floridita, Hemingway prefera o variantă mai concentrată de daiquiri (zic unii că se chema inițial Floridita no. 3), cu

100 ml rom (Bacardi White Label),
zeama de la 2 lămâi verzi și 1/2 grepfrut,
6 picături de maraschino
Se servește tot frozen (adică la fel ca mai sus, mixat până se face gheața praf).

Și că veni vorba de mărci, nu știu de ce o fi acreditată varianta cu Bacardi, fiindca în Omul nostru din Havana, Wormold bea daiquiri făcut din Havana Club. În fine, nu-i neapărat problema noastră, ce ne pasă nouă de războaiele lor comerciale…

El Floridita

El Floridita

Cucerind America și lumea

În Statele Unite, băutura a devenit foarte populară în anii ’40, mai ales datorită faptului că, din cauza războiului, votca, whisky-ul și ginul au fost raționalizate, dar Good Neighbor Policy a lui Roosevelt a încurajat schimburile cu America Latină, așa că romul a devenit de baza în cocktailuri, mai ales că era și ieftin (am atins vag subiectul și când vă povesteam despre Cuba Libre). Iar dacă tot am ajuns la președinți, să mai notăm un mare fan al băuturii: John F. Kennedy.

Daiquiri

S-ar putea să vă intereseze și:

Cel mai mare daiquiri din lumeLa El Floridita s-a preparat cel mai mare daiquiri din lume, în onoarea lui Hemingway Mojito, băutura preferată a lui Hemingway Barbadian Gin Punch SwizzleȘapte cocktail-uri cu multă gheață Cuba libre

  • Bacardi, cocktail, daiquiri, Havana Club, lamaie verde, rom

5 thoughts on “Daiquiri, El Floridita și, din nou, Ernest Hemingway”

  1. Nicu Gavrilà 07/10/2010 at 13:58

    Nene Costàkele, vrei cu-adevàrat sà ne “distrugi” cu retetele matale si cu amànuntele ? Cà-mi ràscolesti amintirile. Gustul e total diferit, când le bei, “la locul faptei”, pe càldura-aia insuportabilà. Îti merge drept… la suflet. Si-asa de bine face… L-am preparat si eu, aici, cu aceleasi ingrediente si cu rom original (adus de mine – am fost de 3x în Cuba si le-am testat în cele 2 baruri), e ZERO ! Tàiat x netàiat, tot zero e. Si la rubrica; Stiati cà… Din cele primele 5 bàuturi ale lumii, cubanezii au douà ? Mojito si Daiquiri ? Matale stii, cà le stii pe toate. Mai “curenteazà”-ne !

    Reply ↓
    1. Costachel 07/10/2010 at 14:04

      Adica sa deduc ca, asa cum la vin conteaza temperatura din pahar, la Daiquiri trebuie sa tin cont de aia de-afara? 😀

      Reply ↓
  2. Nicu Gavrilà 07/10/2010 at 20:58

    Nene Costàkele ! Nu numai cà le stii pe toate, dar le si ghicesti pe toate. Nu-s mester ca matale-n ale scrisului, dar când îl bei, la mama lui, e divin ! Dà o fugà si te convinge, dacà nu mà crezi. Cam scump drumul, da’ faceeeeeeeeeeeeeeeeeeee…

    Reply ↓
  3. Costachel 08/10/2010 at 09:01

    Pai n-ajung pana-n Belgia matale, crezi ca Havana-i mai la-ndemana? 🙂

    Reply ↓
  4. tech20 29/12/2010 at 23:05

    un clasic in lumea mixologie, un greu in cultura de bar cubaneza, un deliciu in paharul unui consumator. O bautura dulce-acrisoara strict pentru zilele toride de vara.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved