Trebuie să recunosc, încă de la bun început, că despre vinurile de Tohani nu aveam o părere prea bună. Diversele eșantioane gustate mai demult mă convinseseră că ar fi cazul să le ocolesc. Ceea ce, în ultimii ani, am și făcut.
Numai că, la finalul săptămânii trecute, după faza pe Moldova a Cupei OSR 2014 (un concurs rezervat somelierilor), a avut loc, la Bolta Rece, o degustare cu vinurile Domeniilor Viticole Tohani, prezentate chiar de proprietarul cramei, Virgil Mândru, ajutat (ca să zic așa) spre final de profesorul Valeriu V. Cotea. Ocazie cu care, recunosc, mi-am cam schimbat părerea despre aceste vinuri din Dealul Mare. Evident, în bine!
Fetească Albă Moșia de la Tohani
Nu, nu e genul meu de Fetească Albă, și nu doar pentru e vorba despre un vin demisec. Dar e, cum ar veni, o Fetească „de lume nouă”. E o adevărată „bombă de fruct”, atât olfactiv, cât și gustativ. Altminteri, n-are alte „păcate” și sunt ferm convins că vor fi destui amatori.
Sauvignon Blanc Moșia de la Tohani
Tot „de lume nouă”, tot cu multe fructe exotice, dar suficient de tipic și de proaspăt încât să-i cucerească și pe amatorii vinificării mai „europene”.
Cuvée Nicolae
Cupaj de Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească, Riesling și Fetească Albă. E, spre deosebire de precedentele, mai puțin exploziv și mai delicat. E rotund și elegant, niciun soi nu ține morțis să iasă în evidență. Din punctul meu de vedere, cel mai bun alb al degustării.
Cuvée Dolette
Roze-ul din Tohani e un cupaj de Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românească și Fetească Albă. Un vin răcoros, numai bun pentru zilele toride de vară ce se apropie. Mai ales în condițiile în care, paradoxal sau nu, nu e chiar atât de exploziv aromatic pe cât v-ați putea aștepta.
(În paranteză fie spus, „Dolette” nu-i corect. Ori „Dolete”, ori „Doletti”.)
Pinot Noir Moșia de la Tohani
Din nou cam multe fructe, dar altminteri un vin rotund, catifelat, pisicos și cu lejeritatea specifică soiului. Un mic rest de zahăr ușor șocant, dar care nu deranjează foarte tare.
Cuvée Regal
Cupaj de Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Ba încă unul reușit, dacă mă-ntrebați pe mine, pentru că a luat cam ce-i mai bun în cele două soiuri. E în același timp puternic și plin, dar și elegant și catifelat.
Fetească Neagră 2010 Apogeu
Vedeta incontestabilă a degustării. Rotundă și elegantă, dă o idee cât se poate de bună despre cum trebuie să arate o Fetească Neagră din Dealul Mare. Medalie de argint la recent încheiatul Concours Mondial de Bruxelles.