• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cum am (re)descoperit vinurile de Tohani

May 29, 2014 costachel Băuturi, Vinuri 0


Virgil Mândru Tohani

Trebuie să recunosc, încă de la bun început, că despre vinurile de Tohani nu aveam o părere prea bună. Diversele eșantioane gustate mai demult mă convinseseră că ar fi cazul să le ocolesc. Ceea ce, în ultimii ani, am și făcut.

Numai că, la finalul săptămânii trecute, după faza pe Moldova a Cupei OSR 2014 (un concurs rezervat somelierilor), a avut loc, la Bolta Rece, o degustare cu vinurile Domeniilor Viticole Tohani, prezentate chiar de proprietarul cramei, Virgil Mândru, ajutat (ca să zic așa) spre final de profesorul Valeriu V. Cotea. Ocazie cu care, recunosc, mi-am cam schimbat părerea despre aceste vinuri din Dealul Mare. Evident, în bine!

Marian Timofti, Valeriu V. Cotea

Fetească Albă Moșia de la Tohani

Nu, nu e genul meu de Fetească Albă, și nu doar pentru e vorba despre un vin demisec. Dar e, cum ar veni, o Fetească „de lume nouă”. E o adevărată „bombă de fruct”, atât olfactiv, cât și gustativ. Altminteri, n-are alte „păcate” și sunt ferm convins că vor fi destui amatori.

Sauvignon Blanc Moșia de la Tohani

Tot „de lume nouă”, tot cu multe fructe exotice, dar suficient de tipic și de proaspăt încât să-i cucerească și pe amatorii vinificării mai „europene”.

Cuvée Nicolae

Cupaj de Sauvignon Blanc, Tămâioasă Românească, Riesling și Fetească Albă. E, spre deosebire de precedentele, mai puțin exploziv și mai delicat. E rotund și elegant, niciun soi nu ține morțis să iasă în evidență. Din punctul meu de vedere, cel mai bun alb al degustării.

4

Cuvée Dolette

Roze-ul din Tohani e un cupaj de Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Românească și Fetească Albă. Un vin răcoros, numai bun pentru zilele toride de vară ce se apropie. Mai ales în condițiile în care, paradoxal sau nu, nu e chiar atât de exploziv aromatic pe cât v-ați putea aștepta.

(În paranteză fie spus, „Dolette” nu-i corect. Ori „Dolete”, ori „Doletti”.)

Pinot Noir Moșia de la Tohani

Din nou cam multe fructe, dar altminteri un vin rotund, catifelat, pisicos și cu lejeritatea specifică soiului. Un mic rest de zahăr ușor șocant, dar care nu deranjează foarte tare.

Cuvée Regal

Cupaj de Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Ba încă unul reușit, dacă mă-ntrebați pe mine, pentru că a luat cam ce-i mai bun în cele două soiuri. E în același timp puternic și plin, dar și elegant și catifelat.

Fetească Neagră 2010 Apogeu

Vedeta incontestabilă a degustării. Rotundă și elegantă, dă o idee cât se poate de bună despre cum trebuie să arate o Fetească Neagră din Dealul Mare. Medalie de argint la recent încheiatul Concours Mondial de Bruxelles.

3

Mai multe fotografii găsiți pe pagina de facebook

S-ar putea să vă intereseze și:

Vinurile medaliate la Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice Vinvest 2011 Vinuri Aurelia Visinescu Artisan AnimaÎntâlnire cu Artisan și Anima. Adică cu vinurile Aureliei Vișinescu Vinuri de AvereștiCum au cucerit Copoul vinurile de Averești Vinuri românești în Marea BritanieVinurile românești încep să facă revoluție în Marea Britanie

  • Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Tohani

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved