• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cum putem face acasă Garam Masala

Aug 03, 2010 costachel Dicționar de condimente, Dicționare, Rețete, Sfaturi, trucuri și tertipuri 1


Ce se-ntâmplă, după ce-am dat zilele trecute reţeta de Tikka Masala, un amic cât se poate de doritor de reţete cu parfum indian m-a interpelat, paşnic dar hotărât, zicându-mi, cu oarecare aproximaţie, „păi bine, băi, fraiere, îmi faci poftă de aşa ceva şi mă pui să cumpăr condimente de-alea, păi, ce, crezi că la mine după colţ am vreun magazin de specialităţi indiene? Ia fă bine şi rezolvă problema!“ E drept, despre acest tradiţional amestec indian de condimente vă mai povestisem aici, dar strict ca definiţie şi oareşce utilizări, nu prea explicasem cam cum s-ar putea face Garam Masala de casă.

Aşa că, după o vijelioasă şi destul de îndelungată răscolire printre hârtiile mele mai vechi, am dat peste această preparaţie, pe care mă grăbesc s-o comunic, iată, tuturor celor interesaţi de aromele indiene. Cu musai necesara subliniere că preparaţia de mai la vale nu este Reţeta, ci doar o reţetă de Garam Masala. Aşa cum spuneam şi în fişa de dicţionar, sunt prea multe variante, iar India e mare.

Aşadar:

1/2 lingură cuişoare,
1 lingură boabe de piper negru,
2 linguri seminţe de fenicul,
1 lingură de seminţe de cardamom, scoase din păstăi,
3 linguri boabe de chimen,
3 linguri boabe de coriandru,
2 linguri sare grunjoasă,
4 batoane de scorţişoară,
2 linguri piper de Cayenne,
2 linguri ardei iuţi mici uscaţi,
1 frunză de dafin, ruptă bucăţele,
1/2 lingură nucşoară, proaspăt rasă.

Înarmaţi-vă şi cu un wok (sau o tigaie mai groasă şi mai adâncă) şi să trecem la treabă.

Încingeţi mai întâi wok-ul la foc iute (pe uscat, fireşte) şi rumeniţi uşor, 2-3 minute, amestecând tot timpul, cuişoarele, piperul, feniculul, cardamomul, chimenul, coriandrul, scorţişoara ruptă bucăţele şi ardeii iuţi. După vreun minut, adăugaţi şi dafinul.

Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi nucşoara şi, după ce s-a răcorit oleacă, râşniţi bine amestecul (amatorii adevăraţi de condimente ar face bine să noteze în acest moment că nu strică să ai în casă o râşniţă de cafea pe care să o foloseşti numai în scopuri precum cel despre care tocmai vorbim).

Cerneţi praful obţinut şi lăsaţi-l să se răcească de tot înainte de a-l pune într-un vas cu filet, de metal sau sticlă închisă la culoare. Cică rezistă 6 luni, nu ştiu, n-am reuşit încă să păstrez amestecul aşa de mult!

Variante? Avem şi aşa ceva, drept pentru care mai notaţi la opţionale că puteţi adăuga (rămânând în proporţiile de mai sus), la rumenit, 2 linguri de boabe de muştar, 2 linguri de chimion, 2 linguri praf de usturoi şi/sau 2 linguri de praf de ghimbir iar, după ce luaţi wok-ul de pe flacără, 1/2 linguriţă sare de lămâie (pentru aciditate) şi 1/2 lingură de curcuma (asta din urmă, mai mult pentru culoare).

S-ar putea să vă intereseze și:

Garam Masala Pui tikka masala Curry Origin London Dry GinPutem vorbi de terroir la gin?

  • amestec de condimente, Garam Masala, India

1 thoughts on “Cum putem face acasă Garam Masala”

  1. diana 07/08/2010 at 15:34

    condimente indiene (Garam Masala) nu se gasesc – intr-adevar – la orice “magazin de dupa colt” ci la GoodPoint, cred ca singurul loc din Iasi unde gasesti la discretie vestitele condimente indiene, in orice varianta, combinatie.

    S-aveti pofta!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved