Ce se-ntâmplă, după ce-am dat zilele trecute reţeta de Tikka Masala, un amic cât se poate de doritor de reţete cu parfum indian m-a interpelat, paşnic dar hotărât, zicându-mi, cu oarecare aproximaţie, „păi bine, băi, fraiere, îmi faci poftă de aşa ceva şi mă pui să cumpăr condimente de-alea, păi, ce, crezi că la mine după colţ am vreun magazin de specialităţi indiene? Ia fă bine şi rezolvă problema!“ E drept, despre acest tradiţional amestec indian de condimente vă mai povestisem aici, dar strict ca definiţie şi oareşce utilizări, nu prea explicasem cam cum s-ar putea face Garam Masala de casă.
Aşa că, după o vijelioasă şi destul de îndelungată răscolire printre hârtiile mele mai vechi, am dat peste această preparaţie, pe care mă grăbesc s-o comunic, iată, tuturor celor interesaţi de aromele indiene. Cu musai necesara subliniere că preparaţia de mai la vale nu este Reţeta, ci doar o reţetă de Garam Masala. Aşa cum spuneam şi în fişa de dicţionar, sunt prea multe variante, iar India e mare.
Aşadar:
1/2 lingură cuişoare, 1 lingură boabe de piper negru, 2 linguri seminţe de fenicul, 1 lingură de seminţe de cardamom, scoase din păstăi, 3 linguri boabe de chimen, 3 linguri boabe de coriandru, 2 linguri sare grunjoasă, 4 batoane de scorţişoară, 2 linguri piper de Cayenne, 2 linguri ardei iuţi mici uscaţi, 1 frunză de dafin, ruptă bucăţele, 1/2 lingurănucşoară, proaspăt rasă.
Înarmaţi-vă şi cu un wok (sau o tigaie mai groasă şi mai adâncă) şi să trecem la treabă.
Încingeţi mai întâi wok-ul la foc iute (pe uscat, fireşte) şi rumeniţi uşor, 2-3 minute, amestecând tot timpul, cuişoarele, piperul, feniculul, cardamomul, chimenul, coriandrul, scorţişoara ruptă bucăţele şi ardeii iuţi. După vreun minut, adăugaţi şi dafinul.
Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi nucşoara şi, după ce s-a răcorit oleacă, râşniţi bine amestecul (amatorii adevăraţi de condimente ar face bine să noteze în acest moment că nu strică să ai în casă o râşniţă de cafea pe care să o foloseşti numai în scopuri precum cel despre care tocmai vorbim).
Cerneţi praful obţinut şi lăsaţi-l să se răcească de tot înainte de a-l pune într-un vas cu filet, de metal sau sticlă închisă la culoare. Cică rezistă 6 luni, nu ştiu, n-am reuşit încă să păstrez amestecul aşa de mult!
Variante? Avem şi aşa ceva, drept pentru care mai notaţi la opţionale că puteţi adăuga (rămânând în proporţiile de mai sus), la rumenit, 2 linguri de boabe de muştar, 2 linguri de chimion, 2 linguri praf de usturoi şi/sau 2 linguri de praf de ghimbir iar, după ce luaţi wok-ul de pe flacără, 1/2 linguriţă sare de lămâie (pentru aciditate) şi 1/2 lingură de curcuma (asta din urmă, mai mult pentru culoare).
condimente indiene (Garam Masala) nu se gasesc – intr-adevar – la orice “magazin de dupa colt” ci la GoodPoint, cred ca singurul loc din Iasi unde gasesti la discretie vestitele condimente indiene, in orice varianta, combinatie.
condimente indiene (Garam Masala) nu se gasesc – intr-adevar – la orice “magazin de dupa colt” ci la GoodPoint, cred ca singurul loc din Iasi unde gasesti la discretie vestitele condimente indiene, in orice varianta, combinatie.
S-aveti pofta!