• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cuba libre

Oct 30, 2009 costachel Băuturi, Cocktailuri, Mozaic, Poveștile rețetelor celebre 0


Legenda spune că, în timpul războiului spaniolo-american din 1898, un căpitan american a intrat într-un bar din Old Havana şi a cerut un rom cu gheaţă, peste care a pus cola şi un sfert de lămâie verde. Atât de mult i-a plăcut combinaţia încât i-a convins şi pe cei prezenţi s-o încerce, iar cineva a toastat cu strigătul de luptă al armatei cubaneze de eliberare, ¡Por Cuba Libre!

Desigur, sunt astăzi destui cei care fac observaţia că, de fapt, prima cola a ajuns în Cuba abia doi ani mai târziu, dar povestea rezistă, întreţinută mai ales de fabricanţii care nu uită să precizeze că romul era Bacardi, iar cola, desigur, coca.

Reţeta? Foarte simplă, după cum aţi văzut deja: 50 ml rom, 100 ml cola, gheaţă, lămâie verde, pentru decor. Se amestecă şi se serveşte în pahare înalte (highball)

Altminteri, băutura a devenit populară mai ales după 1945, an în care The Andrews Sisters au lansat hit-ul Rum and Coca Cola. Plus că, ingredientele fiind foarte ieftine, a fost un cocktail numai bun pentru perioada de după război.

Variante? Dintre cele mai vechi merita aminitite Cuba Pintada (Cuba pătată, cu o parte rom şi două parţi apă minerală, plus atâta cola cât să dea puţină culoare) şi Cuba Campechana (apă şi cola în părţi egale). O reţetă mai nouă este Coppertone (cu Rom Malibu, care are extras de nucă de cocos, şi Cherry Coke, sau Cherry Pepsi). Şi desigur, versiunea strong, Cuban Missile Crisis (Criza Rachetelor din Cuba), cu rom de 75 de grade.

S-ar putea să vă intereseze și:

DaiquiriDaiquiri, El Floridita și, din nou, Ernest Hemingway Mojito, băutura preferată a lui Hemingway Ce legătură există între Armani, Versace și Coca-Cola? Cele mai bune cocktail-uri din New York

  • Bacardi, cocktail, cola, lamaie verde, rom

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved