O rețetă tare gustoasă, care se face repede și mai e și foc de versatilă, în sensul că poate poposi în farfuriile comesenilor atât ca antreu, cât și ca garnitură, nemaivorbind de faptul că aceste crochete constituie un minunat pretext pentru băut un pahar de vin (alb!). Plus că e și cumva surprinzătoare, în sensul că aproape oricine le vede se cam așteaptă la carne, nicidecum la cartofi, și încă umpluți cu brânză. Dar hai să mergem mai bine în bucătărie, să vedem ce-avem de făcut.
Mai întâi pregătiți
4 cartofi mari, de preferință din cei făinoși (nu roz!), 4 ouă (dintre care 2 fierte tare și 2 crude), 200 g brânză, 30 g unt, 2 căței de usturoi, pesmet,
puțin pătrunjel, sare, piper, ulei pentru prăjit
Fierbeți mai întâi cartofii în coajă. În timpul ăsta tocați mărunt ouăle tari (sfărâmați-le cu furculița, dați-le prin răzătoare, în fine, cum vă vine mai ușor să le mărunțiți).
Curățați cartofii, transformați-i în pastă, adăugați untul, usturoiul zdrobit, pătrunjelul (eventual faceți o persillade), ouăle și cam 2 linguri de pesmet. Sărați, piperați și omogenizați perfect.
Faceți din amestecul ăsta niște crochete, pe care le umpleți cu brânza tăiată cubulețe sau bastonașe. Treceți-le apoi prin ou bătut, restul de pesmet și prăjiți-le în baie de ulei, până se rumenesc frumos. Scoateți-le pe hârtie absorbantă, să-și lepede excesul de grăsime, și serviți-le calde.
În ce privește variantele, desigur că, în primul rând, e vorba de brânza folosită, că într-un fel va ieși cu, să zicem, mozzarella, și în alt fel cu șvaițer. Cât despre verdeața (sau verdețurile) folosite, desigur că schimbă și ele semnificativ gustul crochetelor noastre de cartofi, că una e pătrunjelul și alta, de pildă, arpagicul verde. În fine, firește că variantele sunt suficient de multe și depind, toate, de gustul dumneavoastră.
Cât privește vinul pentru aceste crochete, am zis deja: alb și sec. Soiul îl las la alegerea dumneavoastră, în funcție de condimentație, de brânza folosită și, deloc în ultimul rând, de propria plăcere.