O versiune tare simpla de crochete de cartofi urmeaza mai la vale. Se face asa de usor ca orice debutanta (sau debutant!) in arta culinara o va reusi din prima, fara nici o problema. Si, pe langa faptul ca-s tare gustoase crochetele noastre , mai sunt si foc de versatile, in sensul ca, in functie de imprejurari, pot fi considerate atat un aperitiv, cat si o gustare (pretext pentru un pahar de vin bun), dar si o garnitura mai deosebita. Sau, de ce nu?, ati putea turna peste ele un sos care va place si/sau sa adaugati o salata alaturi, obtinand astfel un fel de mancare principal. Ce mai, o gramada de optiuni, dar mai bine hai sa vedem cum se fac, avem timp dupa aia sa le stabilim utilizarea.
Asadar: 1 kg de cartofi, 4 cepe, 4 felii groase de costita (adica bacon, pre limba supermarketeza), 40 g cascaval, 2 linguri de smantana groasa, 3 linguri de faina, 4 linguri de ulei, 50 g unt.
Curatati cartofii si fierbeti-i in apa cu sare (sau in aburi, daca preferati). Ca sa nu va plictisiti in timpul asta, caliti ceapa (curatata si tocata), impreuna cu costita maruntita, in doua linguri de ulei. Scurgeti-le bine de grasimea excedentara si puneti-le deoparte. Transformati cartofii fierti intr-un piure cat de fin, adaugati smantana, cascavalul dat pe razatoarea mare, ceapa si costita. Omogenizati perfect, faceti niste bile (cam 12 o sa va iasa), aplatizati-le nitel, sa semene cu niste chiftele, si dati-le prin faina.
Incingeti restul de ulei, impreuna cu untul, intr-o tigaie, la foc potrivit, si prajiti crochetele pe ambele fete, pana se rumenesc frumos.
Variantele sunt desigur nenumarate, in functie si de rolul lor pe masa, asa ca nu insist. Pot doar sa va spun ca data viitoare am sa le tavalesc prin pesmet si am sa adaug si ceva marar&usturoi in compozitie, cat sa am senzatia ca le-am romanizat oleaca.
Cat despre vin, Mustoasa despre care taman am vorbit s-a potrivit de minune. Dar nu le vad chiar mofturoase; alb si sec sa fie, daca-s singure. Daca insa le-ati harazit rol de garnitura, alegeti, fireste, vinul in functie de felul principal.