O rețetă de creveți flambați foarte simplă, evident spectaculoasă, frumos colorată și cu sensibile arome nordice (că doar ienupărul și ginul nu-s chiar specifice zonei mediteraneene, să zicem). Dar, de când cu globalizarea, nu mai e nicio problemă să ne jucăm în tigaie cu arome dintre cele mai variate. Iar dacă rezultatul mai e și gustos, e clar că-i timpul să ne apucăm de treabă, nu?
Așa că pregătiți dumneavoastră, pentru 4 persoane,
1 kg de creveți, 350 g fasole verde (poate fi și congelată),
câteva boabe de ienupăr (vreo 10, să zicem), 150 ml gin, 50 g unt, 2 linguri ulei (extravirgin) de măsline, sare și piper.
Faceți mai întâi toaleta racilor: eliminați capetele, curățați-i și spălați-i bine.
Dacă-i proaspătă, curățați fasolea, spălați-o și opăriți-o în apă clocotită și sărată până când se frăgezește (dar aveți grijă să n-o treceți din fiert). Dacă-i din cea congelată, fierbeți-o conform indicațiilor de pe pachet. În ambele variante, firește că ultima etapă de pregătire e scurgerea.
Încălziți într-o tigaie untul și uleiul. Adăugați ienupărul, lăsați-l să-și lase un pic de gust (1 minut, să zicem) și adăugați creveții. Căliți-i ușor, stingeți cu ginul.
Înclinați cu grijă tigaia spre flacără, pentru ca alcoolul să ia foc. Puneți tigaia la loc și lăsați flăcările să se stingă de la sine.
Reglați de sare și piper, adăugați fasolea, amestecați cu grijă și continuați călirea (un minut, două, nu mai mult), cât se se cunoască mai bine ingredientele între ele.
Serviți imediat, iar în pahare turnați un alb ușor și sec. Că eu prefer la creveții preparați așa un Sauvignon Blanc constituie doar un indiciu, nicidecum vreo dogmă.
WOW! E o cina foarte fancy, m a facut tare curioasa, cred ca o voi incerca maine…