• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cremă catalană

May 09, 2012 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 4


Crema catalană e un desert foarte asemănător cu crema de zahăr ars (este, de altfel, considerată precursoarea acesteia), doar că laptele e bine aromat cu coji de citrice și scorțișoară, iar coacerea nu se face la bain-marie. În vechime era numită crema cremada (cremă arsă), sau crema de Sant Josep, deoarece constituia desertul tradițional pe mesele din ziua de Sf. Iosif (19 martie). În zonele aflate odinioară sub stăpânirea catalanilor (Catalunya, Insulele Baleare și Sicilia) este deseori numită foarte simplu (și elocvent din punctul de vedere al popularității) crema. Și tot în aceste zone este folosită nu doar ca atare, ci și pentru umplerea unor produse de patiserie, într-un mod asemănător cu crema de vanilie (cea „de cremșnit”) cu care, de asemenea, seamănă foarte mult (dar diferă proporțiile și aromele).

Pentru 6 porții avem nevoie de

1 l de lapte,
6 gălbenușuri,
300 g zahăr pudră (dintre care 100 g brun, dacă se poate),
25 g făină,
25 g amidon alimentar din porumb (sau feculă),
1 baton de scorțișoară,
cojile (doar partea colorată) de la 1 lămâie și 1 portocală,
1 linguriță de anason (facultativ).

Dați laptele în clocot, stingeți focul, adăugați scorțișoara, cojile de citrice, anasonul și acoperiți vasul.

Cât timp se face infuzia, frecați gălbenușurile cu 200 g zahăr (cel alb, în caz că aveți și din cel brun). Când compoziția se albește, adăugați făina și amidonul, bătând năprasnic în continuare.

Filtrați laptele răcorit și turnați-l peste amestec, amestecând.

Turnați totul într-o cratiță (de preferință din cea cu pereți dubli, de lapte) și fierbeți la foc mic, amestecând non-stop, până se îngroașă crema.

Turnați crema în 6 castronele (care trebuie să fie dintr-un material ce rezistă la cuptor: gresie, Jena etc.), lăsați-o să se răcorească și puneți-o la frigider, unde e bine să stea măcar 2 ore.

Înainte de a servi, presărați zahărul brun (sau suta rămasă) și băgați în cuptor, sub grill-ul încins, să se caramelizeze (câteva minute). Și, firește, dacă aveți un arzător special, e și mai simplu (iar castronelele pot fi atunci și din cele făcute din alte materiale). Notați totuși (măcar ca fapt divers) că tradiția cere pentru finisarea cremei catalane o sculă specială, ferro per cremar, un disc de fontă (cu mâner lung) înroșit mai întâi în foc.

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartă cu ananas și cremă de migdale Cremă de ciocolată la pahar Cremă tartinabilă de ciocolată Cremă de ciocolată și rom la pahar

  • citrice, crema, lapte, oua, Spania, zahar, zahar ars, zahar brun

4 thoughts on “Cremă catalană”

  1. aphextwinz 09/05/2012 at 14:18

    O faza care e oarecum culmea, o firma de lactate, n dam nume, aia mare care incepe cu D si se termina cu none, in Spania, face crema catalana si o vinde in borcanele de lut ca cele originale si e chiar buna, buna.

    Sanatate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author09/05/2012 at 15:25

      Si cum faci după ce-ai cumpărat catalana, presari acasă zahărul și îl arzi? Sau o mănânci ca atare, are caramelul la ea?

      Reply ↓
  2. aphextwinz 09/05/2012 at 20:54

    Are caramelul la ea si portia e cam cat un borcanel normal de iaurt (cred ca 125g) dar borcanelul e de lut, jumate ars, fix ca alea originale. SI alte companii de, sa ma ierte, junk food, fac in functie de preferintele tarii chestii care nu sunt mereu nasoale. Inca mai am borcanelul, e ca lumea 🙂

    Reply ↓
  3. remus 06/07/2012 at 14:26

    Aphextwinz, esti in romanica? Noi care nu suntem in Spania, unde gasim borcanelele arse, aici in “ro”? Cred ca e f. f. buna! Cred ca o sa mi-o fac in casa sau “a”casa. Totusi as vrea sa imi spui daca o gasesc si in magazinele de aici (din “ro”), macar pentru vasele in care spui ca se gasesc (pe unde le-ai gasit tu). Vreau si eu un vas de acela!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved