• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Crap cu masline

Jun 23, 2009 costachel Rețete, Rețete cu pește, Rețetele lui Păstorel, Sfaturi, trucuri și tertipuri 0


M-am procopsit zilele astea cu un minunat crap de aproape 3 kile, a carui singura problema consta in faptul ca nu era din soiul de apa curgatoare, cu solzi aurii. Asa ca mi-am adus aminte ca parca avea Pastorel o solutie de scos izul de mal din crapul de balta/crescatorie, drept pentru care m-am dus glont la biblioteca si iata ce-am aflat:

…Am gasit repede raspunsul intr-o carticica tiparita in 1820 la Bruxelles si scrisa de seful-bucatar Sulpice Barné. Autorul recomanda ca, imediat ce crapul a fost pescuit, sa i se toarne pe gat un pahar de otet bun. Asta ii provoaca un fel de transpiratie grasa care se inlatura cu cutitul, in acelati timp cu scoaterea solzilor. In felul acesta, ne asigura el, carnea crapului de helesteu nu mai poate fi deosebita de a celui de apa curgatoare.

Bun, pentru mine era clar prea tarziu, dar am zis sa dau totusi tertipul asta, ca poate cade sub ochii vreunui pescar care sa-l puna in aplicare si sa-mi zica si mie daca si cat de eficient a fost. Pe de alta parte insa, n-am cautat degeaba, fiindca am dat peste o minunata reteta (cea din titlu, fireste) si nu ma lasa inima sa nu v-o povestesc si dumneavoastra. Asadar:

Curati bine un crap care sa depaseasca in greutate 2 kg (sub 2 kg nu-i decat un ciortan), ii spinteci burta (laparatomie) si-i scoti intestinele. Desarezi apoi un sfert kg. masline, le scoti samburii si le pisezi intr-o piulita de piatra sau de marmura (nu de metal), cu piper boabe. Peste maslinele pisate storci zama de lamaie (lamai, o, nu uita, lamai) si, daca vrei, putin vin (eu zic sa vrei). Impanezi crapul cu jumatate de kg masline intregi, care au fost si ele desarate in prealabil (acestea pot fi lasate sau nu cu samburii, dupa plac). Asezi apoi in fundul unei tavi betisoare, in chip de gratar, pui crapul pe ele, torni sosul peste crap si bagi la cuptor.
Tragand nadejde ca mancarea ii va reusi si ca-i va fi pe plac, rog cetitorul cu scrisoarea ca, in cazul acesta, sa bea si pentru mine un pahar de vin (alb si sec).

Si-acuma precizarile: piperul e dupa gust, zeama de la o lamaie mare sau doua mai mici, iar vinul maximum 150 ml. Neavand piulita de marmura, am pus toate ingredientele sosului in mixer si zob le-am facut, adaugand insa si un paharel de ulei de masline (grasime pe care, teoretic, ar fi trebuit sa o lase maslinele, dar nu mai sunt alea de pe vremea lui Pastorel). Mai apoi, recunosc ca nu m-a dus mintea ce va sa zica sa impanezi crapul cu maslinele intregi (daca erau taiate ar fi fost altceva), asa ca am preferat sa umplu burta crapul cu ele (si n-a fost loc de 1/2 kg.), dar nu singure, sa nu se plictiseasca, ci amestecate cu sferturi de felii de lamaie, fara coaja. Si ca veni vorba, n-am desarat nici o maslina, m-am multumit sa le oparesc, ca nu erau asa sarate.

Cat despre faptul ca nu trebuie sa uitati ca, inainte de preparatie, sa frecati bine crapul (si orice peste, de altfel) cu sare si sa-l lasati in pace 1 ora, sunt sigur o spun doar ca sa ma aflu in treaba, fiindca dumneavoastra stiati deja.

O singura nedumerire mai am: din cate-mi pot da seama, crapul asta e bun si rece, dar n-a mai apucat momentul, c-a fost mancat tot in stare calda, asa de bun a fost (nici poza n-am mai apucat sa fac!). Asa ca va trebui sa verificati singuri aspectul asta.

S-ar putea să vă intereseze și:

Default ThumbnailPlachie de crap Default ThumbnailPraz cu măsline Pește alb cu spanac, portocale și măsline verzi Fileuri de pește alb cu sos de portocale și măsline

  • crap, cuptor, lamaie, masline, Pastorel, peste

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved