• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Crâmpoșie 2011, Arezan, M1 Crama Atelier Murfatlar

Jul 02, 2012 costachel Băuturi, Vinuri 2


Cramposie Arezan Murfatlar 2011

Pentru cei care sunt cumva nedumeriți de titlul lejer cam lung și complicat pe care-l poartă această Crâmpoșie, trebuie să explic (sau să reamintesc): începând de anul trecut, Murfatlar a pus bazele „cramei mici din crama mare”, botezată „M1 Crama Atelier”, iar „vinovatul” pentru vinurile care ies de-acolo este Răzvan Macici.

Însă trebuie să recunosc: habar n-aveam că în viile gigantului dobrogean există și Crâmpoșie. Și, dacă nu știți ce-i aia, atunci aflați că e vorba despre un soi de struguri specific regiunii Olteniei (Drăgășani!), aproape dispărut până nu demult și cunoscut, din păcate, mai ales din versurile lui Păstorel:

Cercând sticluțe vechi și azi, și ieri,
Am dat de Crâmpoșie-ntro-sticluță.
Ce-i Crâmpoșia ? E o țărăncuță,
Dar care place foarte la boieri.

Niște versuri din care nu putem deduce altceva decât că, încă în perioada interbelică, Crâmpoșia era un fel de rara vitis (scuzați, vă rog, jocul de cuvinte cam discutabil!). Din fericire însă, eforturile cercetătorilor de la Stațiunea de Cercetări Viti-Vinicole Drăgășani au reușit să readucă, în 1972, acest vechi soi prefiloxeric la lumină. Un soi care deja a dat, în ultimii ani, câteva vinuri foarte interesante (cu sincere mulțumiri pentru Știrbey, dar și pentru Casa Isărescu, Avincis, Via Sandu și alți producători din zonă).

Numai că, din motive care-mi cam scapă, Crâmpoșia de la Murfatlar e altceva (Să fie de vină terroir-ul? Sau poate Răzvan Macici? Probabil ambele explicații sunt valabile). E un exemplu cât se poate de elocvent că și din micile soiuri românești prefiloxerice se pot obține vinuri de excepție. La fel cum spaniolii, de pildă, fac lucruri minunate din Viura (dar asta deja am spus-o, mai bine să revenim).

Așa că notați: un vin cu un nas absolut superb și complex, cu multe flori, cârcei de vie, fructe albe (ușor necoapte) și fân (ba chiar, după ce mai stă vinul un pic în pahar, parcă vin și niște adieri de fagure de miere). O aciditate debordantă (dar nu excesivă!), un gust plin, cu mere verzi, câteva gutui și ceva note citrice. Iar finalul este absolut interminabil, teribil de plăcut și foarte repede-împingător spre următoarea gură.

Vi se pare că-l laud în exces? Ei bine, atunci să vă spun și că există un mic dezechilibru între nasul bogat, mătăsos și gustul vioi, cumva mai frust, care nu merge perfect pe linia anunțată de miros.

Însă, din punctul meu (subiectiv!) de vedere, asta nu contează. Ideea este că avem în pahar un vin care poate fi oferit oricărui cetățean care susține că micile vinuri albe prefiloxerice românești (Crâmpoșie, dar și Mustoasă, Galbenă, Plăvaie etc.) n-au cine știe ce valoare și nu poți să faci mai nimic cu ele. Iar dacă respectivul, după ce gustă din vinul ăsta, continuă să susțină aceeași imbecilitate, nu-i mai turnați. Că n-are nici un rost să strici bunătate de Crâmpoșie pe gâște.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Arezan Feteasca Alba&Regala 2011Fetească Regală & Fetească Albă 2011, Arezan, M1, Crama Atelier Murfatlar Sable Noble Cupaj Alb 2011Sable Noble cupaj alb, 2011, M1 Crama Atelier Murfatlar Muscat Ottonel Murfatlar Amprenta 2011Muscat Ottonel Amprenta 2011, M1 Crama Atelier Murfatlar Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012Arezan Fetească Neagră Roze M1 Crama Atelier 2012

  • Arezan, Crama Atelier, Cramposie, Murfatlar, Razvan Macici

2 thoughts on “Crâmpoșie 2011, Arezan, M1 Crama Atelier Murfatlar”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved