• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cotnari, din nou medaliat la Bruxelles. Celălalt Bruxelles.

May 16, 2012 costachel Știri 2


Nici n-am apucat bine să vă comunic palmaresul vinurilor românești la prestigiosul Concours Mondial de Bruxelles că pe fluxurile agențiilor de presă a și sosit știrea că vinurile de Cotnari au obținut „nu mai puțin de patru medalii de aur” (Feteasca Alba 1996, Grasă de Cotnari 2002, Grasă de Cotnari 2006, Tămâioasă Românească dulce 2011). Da, la Bruxelles!

Adică exact ca anul trecut (v-am povestit aici), când Cotnari s-a prezentat la cvasi-necunoscutul concurs „Monde Selection” și a anunțat că a câștigat 3 medalii de aur și una de argint la „Concursul Internaţional de Vinuri Bruxelles” (adevărul e că respectiva chestie se cheamă oficial „Concours International des Vins” și se desfășoară la Bruxelles, poți să mai zici ceva?).

De ce-am zis cvasi-necunoscut? Păi fiindcă la el au intrat în concurs 2.830 de produse, din toate categoriile (alcooluri și spirtoase, beri, ape minerale, produse alimentare, ciocolate, bomboane, biscuiți, produse cerealiere, produse dietetice și de sănătate, cosmetice și de toaletă, și, abia la coadă, vinurile), în timp ce la Guimaraes, unde s-a desfășurat anul acesta Concours Mondial de Bruxelles, au fost înscrise 8.397 de vinuri și distilate. Parcă-i o diferență, nu?

Interesant este însă faptul că anul acesta cei de la Cotnari nu mai sunt singurii care au profitat de această confuzie. În palmares figurează și Jidveiul (aur pentru Sauvignon Blanc Nec Plus ultra 2009, argint pentru Gewürztraminer 2011). Care Jidvei, trebuie precizat totuși acest lucru, s-a întors cu două medalii de argint și de la Mondial de Bruxelles (detalii, aici).

Că Monde Selection organizează în continuare, în fiecare an, un Concurs Internațional de vinuri, și acceptă inerenta confuzie creată, e numai și numai problema lor. După cum fiecare e liber să participe la el și să-și treacă medaliile obținute în ce palmares poftește. O nedumerire rămâne, totuși: de ce forul suprem al vinului (adică Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – O.I.V) acceptă să patroneze evenimentul așa cum e, contribuind, de-a dreptul premeditat, la sporirea confuziei? Fiindcă ar putea măcar să zică „da, vă păstrăm sub pălăria noastră, dar să-l numim altfel sau să-l facem în altă perioadă, că nu-i frumos să buimăcim cumpărătorul…”

O întrebare retorică, firește…

Foto: monde-selection.com

S-ar putea să vă intereseze și:

Alte medalii pentru Cotnari, sau Bruxelles-ul care nu-i Bruxelles vinuri românești la Mondial de Bruxelles 201321 de vinuri românești medaliate la Concours Mondial de Bruxelles 2013 Vinurile românești: 3 medalii de aur și 10 de argint la Concours Mondial de Bruxelles 5 medalii de aur şi 2 de argint la Concours Mondial de Bruxelles 2010

  • Bruxelles, concurs, Cotnari, Jidvei, medalii, vin

2 thoughts on “Cotnari, din nou medaliat la Bruxelles. Celălalt Bruxelles.”

  1. vincent 18/05/2012 at 22:15

    Nea’ Costachele, eu cred ca ceilati concurenti au prezentat apa de ploaie in loc de vin.
    Vinul de Cotnari o fi fost bun pe vremea lui Creanga, si nu neaparat pentru ca era bun, cred ca era singurul la acea vreme.
    Nea’ Costachele, matale ai auzit de vinurile italienesti ? Stiai ca vinurile frantuzesti, alintate de multa lume au fost depasite ca preferinta de cele italienesti ?
    Nu scriu acest mesaj pentru a le face lobby macaronarilor, din potriva, sunt chiar un Roman de tendinta nationalista dar sunt si un mare consumator si un bun cunoscator de vinuri. In ultimii ani, cel mai bun vin romanesc pe care l-am consumat a fost un Riesling de Jidvei, sec, care a acompaniat copios un peste la gratar. Referitor la vinurile de Cotnari sunt total dezamagit. Eu nu merg in crama la Cotnari sa gust rezervele, vorbesc de vinurile din comert: oricare ar fi, ori e prea dulce si cu gradatie exagerata, ori este vandut ca “sec” si de fapt este demidulce; una din doua sticle are gust de pluta, nici nu stii cum sa-l combini pentru a-l putea consuma simtindu-i calitatile.
    In SUA am vazut ca in restaurantele de un anumit nivel predomina vinurile italiene, la preturi destul de piperate. Initial am luat-o ca pe o chestie snob, tipic americaneasca. In canada la fel, apoi am vazut in Anglia aceleasi mofturi. Ma gandeam ca macaronarii au reusit sa-si faca reclama peste tot. Greseam. In Spania, la un restaurant destul de exclusivist, am observat ca vinurile italienesti costa mai mult decat cele frantuzesti. Atunci am comandat o sticla de “Gutturnio” un vin rosu, usor acidulat, care merge bine cu carnea rosie si vanatul in general. A fost grozav, vinul, pretul nu. Costa in jur de 30 euro.
    Dupa un sejur de 10 zile in Italia mi-am dat seama ca de fapt acel Gutturnio, il cumperi de la orice supermarket cu 2 euro sticla. Apoi am avut ocazia sa degust copios mai multe vinuri, in general cele care erau pe meniul di america: Valpolicella, Raboso, Bonarda, Cabernet Franc, Rosso Valdadige si altele albe plate sau acidulate cum ar fi Chardonnay Veneto, Valdobbiadene, Verduzzo etc. Toate de o calitate ireprosabila !
    Intrebarea mea este: cand vom avea si noi vinuri bune, cu care sa ne putem mandri ?

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/05/2012 at 08:07

      Sigur că italienii au vinuri foarte bune (am și scris despre unele dintre ele), la fel cum au și francezii, spaniolii, chilienii, argentienii, sud-africanii, australienii, neo-zeelandezii, iar lista poate continua.
      După cum și producătorii românii, în ultima vreme, au oferit multe vinuri bune și destule foarte bune. Mai ales în gamele superioare de preț (din motive pe care nu le reiau aici). N-am nimic cu respectivul Riesling, dar cu siguranță nu e cel mai bun din România. Nici măcar de la Jidvei.
      Așa că răspunsul meu este foarte simplu: avem deja multe vinuri cu care ne putem mândri (numai pe site-ul ăsta găsești destule exemple). Că mai sunt destule de făcut în domeniu, asta e altă discuție… 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved