Un aperitiv deosebit de rafinat, nu foarte scump si care da o nota intr-adevar festiva si eleganta oricarei mese (un avantaj in plus: acest fel de mancare merge foarte bine si in cazul in care, pentru un moment sarbatoresc, ati optat pentru bufet si nu pentru masa traditionala). Poate fi servit si ca aperitiv, si ca felul intai, dar in acest din urma caz nu strica sa fie si o salata de sezon alaturi.
Pentru 4 persoane, trebuie sa va pregatiti cu 16 cornulete mici, 1 piept mic de rata (cam de 250 gr), 200 g ficat de vitel (sau de rata ori de gasca, si va iese si mai fin), 1 hasma, 3 frunze de salvie, 2 frunze de dafin, 100 ml coniac, 100 ml vin alb sec (daca n-aveti sherry), 180 g unt, 2 kiwi, 150 ml lapte, sare si piper.
Taiati ficatul cubulete, puneti-l intr-un castronel, acoperiti-l cu laptele si uitati-l in frigider 2 ore. Degresati pieptul de rata (ori de gasca, de ce nu?), eliminati pielea si taiati-l fasiute nu foarte subtiri. Curatati ceapa si usturoiul, tocati-le si caliti-le in unt. Cand incep sa-si schimbe culoarea, adaugati pieptul si rumeniti-l foarte usor, stingeti cu laptele in care ati tinut ficatul. Lasati sa se evapore la foc viu, adaugati salvia, dafinul si ficatul, amestecati sa se cunoasca bine intre ele. Turnati coniacul si vinul, asteptati pana cand zeama dispare aproape complet, sarati, piperati, micsorati focul, puneti capacul si lasati-le in pace inca 10 minute. Asteptati pana ce amestecul se raceste. Eliminati frunzele aromate si transformati totul in pasta, impreuna cu restul de unt (care, fireste, trebuie sa fie moale). Mai verificati o data sarea si piperul si puneti la frigider, unde trebuie sa stea 2 ore (trebuie sa obtineti un amestec gros, dar tartinabil).
Curatati kiwi-ul si taiati-l in felii subtiri. Taiati cornuletele in 2, pe lung, fara sa le desprindeti cu totul, si incalziti-le putin in cuptor. Umpleti-le cu pateu, decorati cu feliute de kiwi, inchideti cornuletele si serviti imediat, ca sa nu se raceasca chiar de tot, pe un platou decorat cu salata verde.
Daca aveti in casa si ceva ciuperci de padure, nu strica sa le taiati marunt, sa le caliti (tot in unt, fireste, cu ceva sare si piper) si sa le adaugati la pateu exact inainte de umplere (pentru ca gusturile sa ramana distincte).