Jun 16, 2016 costachel Băuturi, Vinuri 0
Marți seara s-a desfășurat, la Restaurantul Expo, o nouă ediție a Degustărilor Costăchel și Expo. Vedetele serii au fost, de această dată, vinurile din gama Horeca (Nativus/Nativa) a celor de la Averești, mai exact cele 5 deja cunoscute (Zghihară, Aligoté, Sauvignon Blanc, toate seci, și Busuioaca de Bohotin plus Traminerul, demidulci), cărora li s-au adăugat două surprize. Au fost degustate, în premieră absolută (mulțumim Claudiu Crețu și Cristian Hatmanu!), Rosé-ul din Merlot, care va face parte din gama Nativus, și Busuioaca de Bohotin vinificată sec, care va fi poziționată în gama Regală (adică în cea de vârf pentru retail).
Primul vin al degustării a fost Zghihara, proaspătă, rotundă, cu arome de flori și fructe albe pe lângă tipicul măr verde și cu un corp surprinzător de plin pentru acest soi. A urmat Aligoté-ul, cumva de Lume Nouă, cu fructe și citrice care completează fericit notele ierboase și minerale. Sauvignonul Blanc e foarte rotund, lipsindu-i, spre deosebire de mulții confrați existenți pe piață, o notă care să iasă viguros în evidență, așa că „elegant” e termenul care-l definește, probabil, cel mai bine.
Rosé-ul din Merlot mi s-a părut mai reușit decât omologul mai vechi obținut din Cabernet (dar e vorba, firește, și de altă gamă). Și, în ciuda avalanșei de rosé-uri din ultima perioadă (că așa-i moda, cică!), sunt ferm convins că-și va găsi locul binemeritat în paharele iubitorilor de vin.
Despre Busuioaca seacă e suficient, deocamdată, să vă spun că a fost marea surpriză a degustării (dovadă că s-a și plasat pe primul loc în clasamentul ad-hoc). Sper ca, nu peste multă vreme, să vă pot spune mai multe despre acest vin într-adevăr deosebit.
Cât despre cele două excelente vinuri de desert, ele pot constitui, fără probleme, paharul de final pentru orice masă, oricât de simandicoasă. Dar dacă Busuioaca, florală, fructată și grațioasă este indicată în primul rând pentru deserturile ușoare, cu fructe și frișcă, Traminerul, plin, condimentat și complex vi-l recomand mai ales pentru plăcintele dulci, cozonac și alte copturi asemănătoare.
Ca de fiecare dată, toți cei prezenți au fost invitați să dea note, de la 1 la 10, vinurilor degustate. Iar clasamentul rezultat este următorul:
1. Busuioacă de Averești, sec – 9,5 puncte
2. Nativus Sauvignon Blanc de Averești – 9,3
3. Nativus Zghihară de Averești – 9,2
4. Nativa Busuioacă de Averești, demidulce – 9,1
5. Nativa Traminer de Averești, demidulce – 9
6. Nativus Rosé de Averești – 9
7. Nativus Aligoté de Averești – 8,5
Firește că, la fel ca oricare alt clasament de acest gen, și cel de mai sus implică o bună doză de subiectivitate. Trebuie remarcat totuși nivelul general al vinurilor, pentru că foarte rar am întâlnit o situație precum aceasta, în care diferența dintre primul și ultimul clasat să fie de doar un punct (mare meșter, Claudiu Crețu!). Ba chiar, dacă eliminăm din discuție Aligoté-ul, observăm că e vorba de un interval de doar jumătate de punct pentru 6 vinuri. Ceea ce spune, cred, suficient de mult despre calitatea generală a vinurilor de Averești.
Și că veni vorba de ultimul clasat, poziția Aligoté-ului este absolut nemeritată, fiindcă e un vin de mare clasă (iar în clasamentul meu personal se plasează mult mai în față). Dar s-a văzut încă o dată că acest soi are fanii săi declarați, dar declanșează și antipatii evidente (deși de această dată notele n-au fost chiar atât de polarizate ca de obicei).
În al doilea rând, faptul că niciunul dintre cele două vinuri demidulci nu a prins podiumul ar putea fi un argument în favoarea ideii că gustul publicului se deplasează, încet-încet, spre sortimentele seci. Totuși, n-aș fi gata să bag mâna în foc, pentru că publicul prezent a fost unul preponderent masculin. Dacă am fi avut în sală mai multe doamne și domnișoare, este foarte posibil ca situația finală să fi fost diferită.
Și, în al treilea rând (rămânând însă la discuția dulce-sec), clasarea pe primul loc a Busuioacei seci demonstrează încă o dată că acest vin poate fi un succes și în condițiile vinificării sale fără rest de zaharuri. După mai vechiul Colocviu la Paris al celor de la Casa de Vinuri Cotnari, vinul meșteșugit de Claudiu Crețu reprezintă o confirmare cât se poate de elocventă a acestei idei.
Mai multe poze de la eveniment găsiți pe pagina de facebook