Dacă vă mai amintiți, presa internațională anunța, la începutul acestui an, că a izbucnit în China un mare scandal legat de folosirea ilegală a clenbuterolului în alimentația porcilor. Ei bine, un tribunal din provincia chineză Henan a confirmat miercuri o sentinţă de condamnare la moarte (cu o amânare de doi ani), acuzația fiind „punerea în pericol a siguranţei publică prin mijloace periculoase”, anunță allaboutfeed.net.
În verdict, Curtea a mai precizat că au fost confirmate și alte sentințe inițiale pentru patru persoane, acuzate de producerea și distribuirea de clenbuterol destinat hranei porcilor, sentințe care variază între detenție de 9 ani pâna la închisoare pe viață.
Prima instanță (Tribunalul din Jiaozuo) îi condamnase la moarte pe Liu Xiang și încarcerare pe viață pe Xi Zhongjie pentru fabricarea și vânzarea a peste 2.700 kg de clenbuterol.
De asemenea, au mai fost pronunțate pedepse cu închisoarea, între 5 și 6 ani, pentru trei oficiali chinezi, găsiți vinovați pentru că au autorizat, fără control, vânzarea a 38.000 de porci.
Ce este clenbuterolul?
La origine un medicament folosit exclusiv în medicina veterinară, a fost (și este încă) folosit pentru tratarea afecțiunilor bronho-pulmonare spastice la caii de curse. S-a remarcat însă repede că clenbuterolul „topește” grăsimile, ajută la creșterea masei musculare și mărește fluxului sangvin, ceea ce determinat folosirea lui și de către sportivi, în locul anabolizantelor hormonale (printre cei mai cunoscuți performeri prinși dopați cu acest produs s-au numărat, începând din anii ’80, atleții britanici Andrew Davies și Andrew Saxton, atletete germane Katrin Krabbe și Grit Breuer etc.).
Cel mai recent (și notoriu) scandal de dopaj cu clenbuterol este cel al ciclistului spaniol Alberto Contador, căruia i s-a găsit în sânge o doză infimă, despre care câștigătorul lui Il Giro de anul acesta susține că provine din alimentație (mai exact, dintr-o friptură de vită). Iar timpul extrem de mare care a trecut de la recoltarea probei (mai bine de un an) și faptul că nu s-a dat încă un verdict alimentează zvonurile că Alberto are dreptate și anchetatorii vor să evite un enorm scandal care s-ar putea declanșa dacă s-ar ajunge la concluzia că și în Europa se folosește, ilegal, clenbuterolul în alimentația animalelor.