• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Compot de caise uscate

Apr 25, 2012 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 0


Acuma sigur că nu-i vorba despre un firesc și normal compot de caise, mai întâi din cauza materiei prime, lejer neobișnuită, iar mai apoi pentru că este vorba despre un „compot” așa cum îl înțelege francezul și cum se făcea și-n România pe alocuri, în perioada interbelică. Adică un desert situat cumva mai aproape de dulceață, plin de mirodenii și, deseori, de alcool (vin, coniac etc.), pe care l-ați mai întâlnit dacă l-ați citit pe Radu Anton Roman (compotul de mere crețești al doamnei Stanca Iocasta colonel Vioreanu din Focșani). Dar, dacă merele fostei moșierese „înghițeau” 1 litru de vin, compotul nostru de caise va putea fi dat, fără grijă, și copiilor.

500 g caise uscate,
125 g zahăr,
1 baton de scorțișoară,
1 păstaie de vanilie, crestată pe lung,
50 g fistic (curățat),
zeamă de lămâie (facultativ).

Puneți la fiert, în 2 pahare mari de apă, caisele, zahărul, aromele și fisticul. Acoperiți și fierbeți la foc moale cam 3/4 de oră. Amestecați des și, dacă ziceți că-i nevoie, mai adăugați, din când în când, puțină apă.

Când e gata (adică ați obținut un sirop nu prea legat), stingeți focul, lăsați-l să se răcorească, gustați (poate o să vreți să-l reglați din zeamă de lămâie), repartizați-l în cupe și, până nu se răcește bine, nu mai aveți ce face. Decorați-l după plac abia înainte de servire.

Variante? Păi în primul rând firește că indicațiile mele referitoare la zahăr și arome sunt orientative; reglați-le în funcție de gustul dumneavoastră. Vreți mai apoi să vedeți totuși cum ar fi cu vin? Păi puneți atunci la fiert compotul cu un pahar și jumătate de vin parfumat (Muscat, Tămâioasă…) și jumătate de pahar de apă.

Și tot un vin din categoria asta veți turna și în pahare (dar numai adulților!)

S-ar putea să vă intereseze și:

Granita de caiseGranita de caise Prăjitură cu prune uscate Omletă cu bezea Peste umplut cu nuci si prune uscatePește umplut cu nuci și prune uscate

  • caise, compot, condimente, desert

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved