• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Colomba Pasquale, de la legende până la rețetă

Apr 21, 2011 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de dulciuri 0


Un desert devenit tradițional pentru finalul mesei de Paști a italienilor, dar nicidecum atât de vechi pe cât vor unii să se creadă. De fapt, Colomba Pasquale a fost lansată și popularizată de firma milaneză Motta în al patrulea deceniu al secolului trecut. Deja faimoasă pentru excelentul panettone pe care îl realiza, societatea a dorit să facă un dulce asemănător pentru Paști. Iar serviciul lor de marketing a început să caute motive pentru a convinge oamenii că, de fapt, este vorba de o veche tradiție, nicidecum de o diversificare a producției.

S-a pornit de la o legendă veche, care spune că, în 612, când San Colombano (un abate irlandez, sanctificat ulterior), a ajuns la curtea din Pavia a reginei longobarzilor, Teodolinda, a fost poftit la un prânz fastuos, cu multe fripturi de vânat. Fiind vineri, misionarul a refuzat să mănânce, spunând că trebuie să binecuvânteze mai întâi masa. Și, după ce a făcut semnul crucii deasupra bucatelor, cărnurile din platouri s-au transformat în porumbei albi de pâine. Uimită, regina i-a dăruit teritoriul Bobbio, unde a fost înființată Abația San Colombano.

Nu este însă singura legendă legată de obiceiul de a mânca, de Paști, Colomba Pasquale. O alta spune că, de fapt, tradiția colombei este legată de cucerirea, de către regele Alboino, în ziua de Paști, a aceluiași oraș, Pavia, în 572. Și a primit de la un artizan local în dar o coptură dulce, în formă de porumbel. Atât de mult i-a plăcut năvălitorului acel desert încât a promis să cruțe orașul și pe locuitorii săi, iar de atunci colomba se mănâncă în amintirea respectivului eveniment.

În fine, mai e și o a treia istorioară, care spune că a fost un desert creat în cinstea victoriei de la Legnano (1176) a Ligii lombarde împotriva lui Frederic Barbarossa.

Trecând însă peste legende și marketing, trebuie să notăm că inițiativa celor de la Motta a prins, iar Colomba Pasquale a devenit deja un desert clasic pentru meniul pascal. Și se face și acasă, în multe variante, păstrându-se doar ingredientele de bază: făină, ouă, zahăr, unt, coji de portocală confiată (sau de chitră), plus glasare cu migdale. Există și o formă specială (mai curând în formă de cruce decât de porumbel), dar care firește că nu e musai obligatorie pentru realizarea acestui dulce.

Ce ne trebuie? 600 g făină, 250 g unt, 100 ml lapte, 150 g coajă confiată de portocală, 190 g zahăr, 25 g drojdie, 50 g migdale, 4 gălbenușuri plus 1 ou întreg, 1 lămâie, sare.

Faceți mai întâi o maia din 200 g făină și drojdia înmuiată cu puțină apă caldă. Acoperiți vasul și lăsați-o să crească.

Cerneți 300 g făină într-un castron, adăugați puțină sare și coaja rasă a lămâii. Amestecați, faceți o gaură la mijloc și puneți 150 g zahăr, cel 4 gălbenușuri și 125 g unt la temperatura camerei. Începeți să frământați, adăugând treptat laptele călduț. Când ați obținut un amestec omogen, adăugați și maiaua crescută. Frământați până se dezlipește de pe mâini, faceți o minge și puneți aluatul într-un castron presărat cu făină, ca să crească.

Când s-a umflat cam cu o treime, adăugați 40 g unt moale și mai frământați timp de 10 minute.

Puneți din nou aluatul la crescut, de data asta până își dublează volumul. Luați-l din nou la frământat, încă 10 minute, adăugând restul de unt și coaja de portocală.

Împărțiți aluatul în două, o bucată pentru corp și cealaltă pentru aripi. Modelați, presărați cu făină, acoperiți cu un șervet curat și lăsați-o să crească din nou.

Așezați-o în tavă, ungeți-o cu ou bătut și presărați-o cu migdalele și restul de zahăr. Băgați-o în cuptorul încins (200º), scoateți-o după zece minute, micșorați focul (180º), acoperiți pasărea cu pergament uns cu unt (ca să protejați glazura) și puneți tava înapoi, unde trebuie să mai stea cam 30 de minute.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Sabrarea, de la legende și până în zilele noastre Mascarpone: origini, rețeta și rețete Ouăle de Paști, din cele mai vechi timpuri și până azi CrenvurstiCrenvursti de casa, reteta germana

  • cozonac, desert, dulce, Italia, panettone, Pasti

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved