O minune de reteta, zau asa! Singura problema s-ar putea sa apara la procurarea unor galinacee atat de tinere, dar ati putea incerca si cu un singur pui, dublu in greutate, cat sa va faceti mana. Totul e sa nu uitati sa mariti putin timpul de coacere, ca fragezimea nu mai este in nici un caz aceeasi. Si inca ceva: daca nu iubiti foarte tare dafinul, sau ati cumparat un pliculet cu foi din cale-afara de aromate, reduceti cantitatea, n-aveti ce face!
Ingrediente pentru 4 persoane: 2 cocosei (sau puicute, hai, sa nu facem discriminari sexuale) de circa 500 g bucata, 1 ceapa rosie mare, 2 catei mari de usturoi, 6 foi de dafin, oregano uscat, 150 g masline verzi mari, 100 g masline negre mari, 30 g miez de nuca, vin rosu usor (o Babeasca, de pilda), ulei (de preferinta extravirgin de masline, ca-i cel mai sanatos), sare, piper.
Curatati ceapa, taiati jumatate din ea in felii subtiri, iar cealalta jumatate tocati-o grosolan. Zdrobiti usturoiul si scoati samburii la 2/3 din masline. Tocati la mixer ceapa maruntita, usturoiul, maslinele curatate de samburi, nucile, 3 frunze de dafin si o lingurita de oregano. Adaugati 100 ml de ulei, sarati (daca mai e cazul) si piperati. Treceti cocoseii prin flacara, sarati-i si piperati-i pe dinafara si pe dinauntru, umpleti-i cu tocatura pregatita si puneti-i intr-un vas termorezistent. De jur-imprejur puneti eventuala tocatura ramasa si inelele de ceapa. Adaugati maslinele ramase si restul frunzelor de dafin, turnati 3-4 linguri de ulei si 150 ml de vin si bagati totul in cuptorul incalzit.
Coaceti 30 de minute la foc moale, stropind din cand in cand cocoseii cu sosul format. Mariti apoi flacara si lasati-i sa se rumeneasca inca 15 minute. Daca folositi un singur pui mare (stiu ca ma repet, da’ e mai prudent asa) nu uitati sa mariti putin timpii de coacere.
Serviti friptura calda, cu un acelasi vin din sos, insa rece.