• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cocktail à la Cluj, povestit de Mircea Micu

Oct 16, 2012 costachel De-ale gurii din bătrâni, Mozaic 0


Mircea Micu

Să ne înțelegem de la bun început: în textul ce urmează nu veți da peste vreo rețetă utilizabilă de cocktail (deși, dacă luăm în considerare finalul…) Fantezista băutură, cu tot cu povestea aferentă, poate fi găsită în primul volum de memorialistică al poetului, prozatorului și (mai ales) parodistului Mircea Micu*. Când s-a întâmplat „degustarea” de mai jos, e greu de spus (oricum, înainte de 1974, anul morții lui Zaharia Stancu). Cert este doar că, după un eveniment cultural ce avusese loc la Cluj, directorul administrativ al Uniunii Scriitorilor, Traian Iancu, mulțumit că totul decursese absolut perfect, a hotărât să facă cinste tuturor celor implicați în organizare. Ce s-a întâmplat, povestește mai departe Mircea Micu:

Mă așez la masa prietenilor mei, șoferii, cărora Iancu le dăduse permisiunea să comande în contul lui „orice băutură că sunteți feciori faini”.

Deocamdată parlamentau cu aprindere, nedeciși, obstinați mereu de îndârjirea șoferului pus la dispoziția lui Eugen Jebeleanu, care la orice sugestie făcea o grimasă de om profund plictisit rostind un interminabil: „vax, am băut asta!”.

— Ce să-i comandăm englezului ăstuia, nea Micule? mă interoghează în șoaptă șoferul președintelui.

— Cocktail à la Cluj, sugerez eu, precis că n-a mai băut.

— Și cum vine băutura asta ?

— Păi, un fel de amestec… Un pic de votcă, ceva lichior, ceva coniac, rom să-i dea culoare, o lingură de turț, mastică să-l aromeze, ceva vin roșu, două picături de whisky, gheață…

— Și după aia mai trăiește ? vru să știe interlocutorul.

— Dacă puneți un pic de boia, ceva piper, sos picant, e-n regulă. Nu i se apleacă…

Convins că rețeta a fost luată drept o glumă nevinovată, m-am ridicat îndreptându-mă spre o masă unde stăteau câțiva scriitori localnici.

La puțin timp, din direcția mesei de la care venisem, s-a auzit un geamăt prelung, apoi un strănut acoperit de glasuri optimiste care-l îndemnau cu bunăvoință:

— Bea-l tot ! Până la fund, așa se bea cocktailul à la Cluj.

Cusurgiul băutor acceptase până la urmă combinația năstrușnică și, în semn de bărbăție, încerca să ingurgiteze lichidul gros și cu aspect dubios. Trebuie că exalta un miros de nesuportat, dovadă lanțul de strănuturi slobozite. Izbuti în aplauzele comesenilor, după care se prăbuși pe scaun ca lovit de paralizie generală.

Ca să nu lungim prea mult textul, sărim peste eforturile celor prezenți de a-l trezi a doua zi de dimineață pe șofer, dar și peste demisia pe care Zaharia Stancu i-a cerut-o lui Mircea Micu. Că tot n-a fost luată în considerație. Însă președintele din acele vremuri al Uniunii Scriitorilor n-a uitat de cocktailul à la Cluj.

După două luni îl întâlnesc pe Zaharia Stancu în hol. Mă privește zâmbind și-mi zice:

— Micule, scrie-mi și mie rețeta cocktailului de la Cluj. Am un prieten care mă iubește și vreau să i-l prepar cu mâna mea. Cu mâna mea am să i-l prepar… Da’ pun doză triplă!

__________

* Mircea Micu, Cockteil à la Cluj, în volumul Întâmplări cu scriitori, Editura Sport-Turism, București, 1979, pp.103-109

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Ce pregătesc Murfatlar și Crama Oprișor pentru Provino Cluj Sica AlexandrescuGhiveciul măcelăresc, povestit de Sică Alexandrescu Noutăți de la Vinarte și Gramma pentru Provino Cluj Festivalul Provino ajunge și la Cluj

  • cocktail, gastronomie, literatura, scriitori

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved