Iata o ciorba foarte interesanta, atat ca aperitiv, cat si ca zeama acra dupa o masa zdravana, terminata in zorii zilei. In fond, poate v-ati saturat de ciorba de burta sau de potroace si doriti un inlocuitor de calitate. Originea mancarii pare a fi ruseasca sau poloneza (mai curand poloneza, fiindca aproape sigur rusii i-ar fi bagat ceva afumatura), dar asta v-am spus-o mai mult pentru cultura dumneavoastra generala si pentru conversatia usoara din jurul castronului, fiindca ne intereseaza in primul rand daca ciorba-i buna si usor de facut. Iar cum raspunsurile corecte sunt, la ambele intrebari, da, putem sa ne apucam de treaba.
Pentru 4 persoane cantitatile necesare ar fi: 500 g sfecla fiarta (in aburi, de preferinta), 1 morcov mare, 1 ceapa, 1 lamaie, 1 albus, 1,2 l supa de pui (poate fi si de cub, daca n-aveti incotro, chit ca, in felul asta, curatirea organismului devine discutabila), 4 linguri de ulei de masline, 1 frunza de dafin, 1 legatura de patrunjel, sare si piper.
Curatati sfecla, spalati-o si uscati-o. Transformati in pasta jumatate din cantitate, iar ce va ramane taiati cubulete. Curatati morcovul si ceapa, tocati-le marunt, incalziti supa, spalati si uscati patrunjelul. Puneti legumele tocate (inclusiv sfecla-pasta) intr-o cratita, adaugati uleiul, dafinul, jumatate din patrunjel, sare si piper. Caliti totul cateva minute, stingand din cand in cand cu supa. Turnati si restul de supa, dati in clocot, puneti capacul, micsorati flacara si lasati totul sa fiarba 1/2 ora. Strecurati apoi zeama, puneti-o din nou pe foc. Cand incepe din nou sa clocoteasca adaugati albusul batut putin si cubuletele de sfecla, amestecati si mai fierbeti 1/2 ora. Spalati si uscati lamaia, curatati-o de coaja (numai partea galbena), pe care o veti taia in fasii subtiri (cu rotita dintata iese mai frumos). Acriti ciorba cat vreti cu zeama de lamaie, mai reglati din sare si piper daca-i cazul.
Serviti ciorba calda sau rece, presarata cu restul de patrunjel tocat marunt si cu fasiile de coaja de lamaie. Daca doriti, o puteti drege cu smantana amestecata cu zeama de lamaie.
S-a notat. Dar mă întreb dacă poate fi acrită şi cu borş?
Dacă alungăm dafinul și uleiul de măsline, nu văd de ce nu 🙂