• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ciorba de afumatura

Dec 08, 2008 costachel Rețete, Rețete de ciorbe 0


Da, stiu ca-i post si ca poate nu-i frumos sa dau acuma retete precum cea din titlu. Pe de alta parte, insa, acusi vine sezonul acestei magnifice fierturi transilvane si parca-i mai bine sa dai o reteta mai devreme decat prea tarziu, nu? Drept pentru care urmeaza mai la vale o varianta a acestei ciorbe, fiindca va dati seama ca, atat de raspandita fiind ea in Ardeal, retetele dupa care este facuta sunt mai numeroase decat placutele bilingve si bancile tricolore la un loc.

Oricum din strictul necesar nu trebuie sa va lipseasca 1 varza acra, 600 g afumatura (un ciolan zic eu c-ar fi cel mai bun), 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, zeama de varza, patrunjel, leustean (nu prea-i ardelenesc leusteanul, dar n-o sa ne impiedicam acuma in amanunte, plus ca am si eu dreptul la o minima creativitate, nu?).

Puneti ciolanul la fiert in trei litri de apa (daca aveti probleme cu afumaturile, puteti sa-l opariti inainte), spumuiti si lasati-l sa fiarba cam jumatate de ora la foc mic. Adaugati zarzavatul de ciorba intreg si varza clatita si taiata fideluta. Cand sunt toate fierte, scoateti ciolanul, dezosati-l, portionati-l, puneti carnea inapoi, eliminati zarzavatul, gustati de sare (ciolanul si varza au avut sarea lor, dar parca poti sa stii?), puneti si ceva piper daca vreti si reglati ciorba de acru cu zeama de varza care a fost, fireste, fiarta separat. Presarati verdeata tocata marunt, stingeti focul, puneti capacul si lasati-le putin pe toate sa se inteleaga mai bine intre ele. Cand serviti ciorba, e bine sa puneti la indemana comesenilor ceva smantana si ardeii iuti corespunzatori, ca nu strica niciodata. Vreti si o mamaliga alaturi? Se aproba!

Cat despre variantele despre care vorbeam la inceput, mai intervin uneori in naratiune cartofii, alteori ciupercile, din cand in cand amandoua, dar atunci carnea poate fi mai putina. Si ca veni vorba de carne: daca nu folositi ciolan, hacuiti afumatura folosita in cubulete, ca sa incapa decent in lingura. Iar daca vreti putin spectacol (si aveti si un cutit electric), intoarceti-va la ciolan si taiati-l, inainte de a-l pune la fiert, in rondele groase de-un deget. Da, da, cu tot cu os.

S-ar putea să vă intereseze și:

Magiritsa, sau ciorbă à la grec de măruntaie de miel Mâncare de varză murată cu afumaturăMâncare de varză murată cu afumătură Default ThumbnailCiorba de sfecla rosie Ciorba radauteanaCiorbă rădăuțeană

  • afumatura, ciorba, porc, Transilvania, zeama de varza

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved