Da, stiu ca-i post si ca poate nu-i frumos sa dau acuma retete precum cea din titlu. Pe de alta parte, insa, acusi vine sezonul acestei magnifice fierturi transilvane si parca-i mai bine sa dai o reteta mai devreme decat prea tarziu, nu? Drept pentru care urmeaza mai la vale o varianta a acestei ciorbe, fiindca va dati seama ca, atat de raspandita fiind ea in Ardeal, retetele dupa care este facuta sunt mai numeroase decat placutele bilingve si bancile tricolore la un loc.
Oricum din strictul necesar nu trebuie sa va lipseasca 1 varza acra, 600 g afumatura (un ciolan zic eu c-ar fi cel mai bun), 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, zeama de varza, patrunjel, leustean (nu prea-i ardelenesc leusteanul, dar n-o sa ne impiedicam acuma in amanunte, plus ca am si eu dreptul la o minima creativitate, nu?).
Puneti ciolanul la fiert in trei litri de apa (daca aveti probleme cu afumaturile, puteti sa-l opariti inainte), spumuiti si lasati-l sa fiarba cam jumatate de ora la foc mic. Adaugati zarzavatul de ciorba intreg si varza clatita si taiata fideluta. Cand sunt toate fierte, scoateti ciolanul, dezosati-l, portionati-l, puneti carnea inapoi, eliminati zarzavatul, gustati de sare (ciolanul si varza au avut sarea lor, dar parca poti sa stii?), puneti si ceva piper daca vreti si reglati ciorba de acru cu zeama de varza care a fost, fireste, fiarta separat. Presarati verdeata tocata marunt, stingeti focul, puneti capacul si lasati-le putin pe toate sa se inteleaga mai bine intre ele. Cand serviti ciorba, e bine sa puneti la indemana comesenilor ceva smantana si ardeii iuti corespunzatori, ca nu strica niciodata. Vreti si o mamaliga alaturi? Se aproba!
Cat despre variantele despre care vorbeam la inceput, mai intervin uneori in naratiune cartofii, alteori ciupercile, din cand in cand amandoua, dar atunci carnea poate fi mai putina. Si ca veni vorba de carne: daca nu folositi ciolan, hacuiti afumatura folosita in cubulete, ca sa incapa decent in lingura. Iar daca vreti putin spectacol (si aveti si un cutit electric), intoarceti-va la ciolan si taiati-l, inainte de a-l pune la fiert, in rondele groase de-un deget. Da, da, cu tot cu os.