• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chifteluțe marinate

Jun 25, 2012 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 5


Chiftelute marinate

Prima oară în viața mea, țin minte și-acum, am mâncat chifteluțe marinate la grădiniță. Și culmea e că atât de mult mi-au plăcut încât ocupă și astăzi locul lor stabil printre rețetele mele preferate. Le fac destul de des și, de fiecare dată, cu aceeași plăcere. Nu e o rețetă unică, rar mi se întâmplă să le fac de două ori fix la fel, dar ca să deschidem subiectul trebuie să ne bazăm pe o rețetă cât de cât stabilă și, să zicem așa, clasică. Fiindcă mai departe, vedem/vorbim noi.

Așa că deocamdată notați că aveți nevoie mai întâi de chiftele, adică

750 g carne tocată (de preferință amestec de vită și porc),
1 ceapă,
2 ouă,
1/2 legătură pătrunjel,
1/2 legătură mărar,
sare, piper,
făină (sau pesmet),
ulei pentru prăjit.

Tocați ceapa și verdeața, amestecați-le cu carnea și ouăle bătute, formați chiftelele, tăvăliți-le prin făină (sau pesmet), prăjiți-le în ulei și scoateți-le pe șervețele (sau pe hârtie absorbantă), să-și lepede excesul de grăsime.

Vine la rând sosul, adică

500 g roșii,
1-2 cepe, tocate mărunt,
cățeii de la 1 căpățână de usturoi, tocați din cuțit,
1 ardei iute, curățat de vinișoare și semințe, tocat mărunt (facultativ),
1-2 linguri de oțet,
1-2 linguri rase de zahăr,
1-2 foi de dafin,
1 linguriță boabe de piper (dacă n-ați pus ardei, sau vă place mai iute),
alte verdețuri, după plac (țelină, cimbru, pătrunjel etc.), spălate curățate și tocate,
2-3 linguri de ulei,
sare.

Căliți mai întâi ceapa, usturoiul și facultativul ardei în uleiul încins. Stingeți cu roșiile opărite, despielițate și tocate. Adăugați oțetul, zahărul, continuați fierberea încă vreo jumătate de oră (dacă ziceți că trebuie, adăugați puțină apă), puneți chiftelele în sos, presărați verdeața și continuați fierberea încă vreo 5 minute, la foc mic.

Serviți-le calde, cu piure de cartofi sau cu altă garnitură, după plac.

Versiuni firește că sunt destule, începând de la chiftele (pe care firește că le puteți face cum și din ce doriți) și continuând cu sosul (varianta mea preferată este cea sugerată de Păstorel, cu 1 păhărel de vin alb sec în loc de oțet și cu tarhon în loc de dafin). Puteți renunța la zahăr și să puneți la călit 1 morcov ras pe răzătoarea fină, sau să stingeți cu 1 păhărel de vin alb dulce. Ceapa și usturoiul sunt, la urma-urmelor, facultative, însă pe de altă parte puteți adăuga la călit și alte legume (țelină, de pildă). Și, dacă vă place ca sosul să fie fluid, îl puteți mixa înainte de a pune chiftelele în el (sau puteți utiliza bulion diluat în vin sau supă, ori suc de roșii). Iar exemplele de variante firește că ar putea continua, dar e momentul să mă bazez pe imaginația și gusturile dumneavoastră.

Ce bem? Păi teoretic ar trebui să vă recomand la aceste chifteluțe marinate un roșu ușor, dar așa de bine s-au potrivit ultima oară cu un roze de excepție, încât n-am cum să vă sugerez altceva.

S-ar putea să vă intereseze și:

Soutzoukakia, sau chifteluțe marinate grecești Chifteluțe picante cu sos de ardei gras Chiftelute de peste cu sos de rosiiChifteluțe de pește cu sos italian de roșii Chiftelute spaniole albondigasChifteluțe spaniole (albondigas)

  • chiftele, marinare, rosii, sos

5 thoughts on “Chifteluțe marinate”

  1. aphextwinz 26/06/2012 at 11:18

    Aoleu ce m-ati lovit la corason, dar plecam si nu mai apuc sa fac aici, fac pe malul marii, poze, dupa, ca nu stiu sa le descarc pe leptopel. Mie imi mai plac si cu nutel, dar nitel, otet, plus alte variante, dar asa e, e ceva spre mancarea perfecta.

    Sanatate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/06/2012 at 09:18

      Nutel?

      Reply ↓
  2. aphextwinz 29/06/2012 at 11:58

    Am schimbat tastatura, scuze, nutel = nitel. Ma dispera tastaturile astea, sunt contra mea, clar. Ma iertati. Si poze de la mal de mare cu chiftele, o sa va dedic ca sa imi spal pacatele cu nutelul.

    Reply ↓
  3. anonymus 25/08/2013 at 15:16

    mais où sont les quiftelutz d’antan. Marinata aia are darul de a ramâne si printr-un cotlon de circumvolutiune si de acolo se declansează aroma ei ori de câte ori e amintită…multumim.
    PS: tarhonul e un condiment prea putin exploatat (si asa i-as dori să rămană, exploatat doar de catre cei care îl cunosc si îl iubesc)

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/08/2013 at 17:52

      Cu multă plăcere! Cât despre tarhon, ce să zic, cred că toți cei care-l descoperă în condiții optime ajung să se îndrăgostească de el.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved