• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chifteluțe de pește

Aug 02, 2010 costachel Rețete, Rețete cu pește, Rețete de aperitive, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 6


Chiftelute de peste

Sau poate, în loc de chifteluțe de pește, ar fi fost mai corect să le spun pârjoluțe, că usturoi le-am băgat, prin pesmet (parțial!) le-am tăvălit, piure alături le-am pus, dacă le-aș mai fi prăjit și în unt chiar că puteam face o trimitere suficient de corectă la una din perlele bucătăriei moldovenești. Dar n-are rost să studiem prea mult problema din punct de vedere al denumirii, mai bine să vă spun că pentru rețeta de mai jos puteți folosi cam orice fel de pește, dar parcă mai bine merg cei grăsuți (crap, somn, pangasius ori mai știu eu ce). E drept, încă n-am încercat, ca la pârjoale, să amestec fileuri de pește gras și slab, dar rău n-are cum să iasă. Ce trebuie să rețineți însă e că peștele trebuie musai să fie presărat cu sare și lăsat o ora la îndulcit (de fapt la eliminat apa), fiindcă altfel o să vă iasă o pasta cam prea moale (sigur, puteți să puneți în tocătură și ceva pesmet, s-o întăriți, dar poate nu-i nevoie…). Iar dacă ați cumpărat fileurile sub forma congelată, presărați sarea când „glazura“ s-a dus, iar ele sunt aproape dezghețate.

Carevasăzică:

cam 700 g fileuri de pește,
2 cepe,
1 ou mare,
2-3 căței de usturoi,
1 felie groasă de pâine, înmuiată în lapte și foarte bine stoarsă,
sare,
piper,
puțină verdeață (mărar și pătrunjel), tocată foarte mărunt,
pesmet (sau/și mălai),
ulei pentru prăjit.

Tocați ceapa și verdeața (curățate și spălate, firește) cât se poate de mărunt (un tertip strămoșesc sugerează să rumeniți în unt frunzulițele de pătrunjel, dacă vreți, bine, dacă nu, nu).

Dați fileurile prin mașină, preferabil prin sita cu găuri mari fiindcă, dacă o veți folosi pe cea cu găuri mici, veți obține la final o pastă. Treceți și pâinea prin mașină, amestecați tocătura cu ceapa, verdeața, usturoiul zdrobit și ouăle, sărați, piperați și formați chifteluțe de mărimea dorită (eu aș zice să vă ajutați de doua linguri înmuiate scurt în apă rece și bine scurse, că mie, cel puțin, îmi vine mai ușor așa, la pasta asta, totuși, moale).

Tăvăliți-le prin pesmet sau mălai (dacă sunteți ca mine, nehotărâți, folosiți ambele hăinuțe crocante și veți avea la final senzația că ați făcut doua feluri de mâncare).

Prăjiți-le în destul ulei încins, la un foc potrivit spre mare, idealul fiind să obțineți, ca și la pârjoale, o coaja crocantă și un miez mustos, dar bine fiert. Când s-au rumenit frumos, pe ambele părți, trimiteți-le pe hârtie absorbantă, să-și lepede surplusul de grăsime.

Serviți-le cu piure (ca-s chifteluțe, totuși!) și, în lipsa de mujdei dobrogean, cu o sălățică de roșii tăiate cubulețe cat de mici, parfumate cu ceapă tocată mărunt, usturoi pisat, mărar, pătrunjel, cimbru și piper, bașca ulei, sare și un strop de oțet. Singurul tertip aici ar fi să țineți mini-salata la frigider vreo oră, să-și mai piardă usturoiul și cimbrul din agresivitate, iar aromele să se îmbine perfect.

A, dar s-ar putea să vreți să le serviți ca aperitiv, reci, la scobitoare. În cazul asta probabil o să fie mai elegant să le faceți biluțe mici, și atunci focul va fi mai mare, iar timpul de prăjire, evident, mai scurt.

Ce bem la aceste chifteluțe de pește? Păi, indiferent de variantă, tot Aligoté trebuie să spun, n-am încotro!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Chiftelute de peste cu sos de rosiiChifteluțe de pește cu sos italian de roșii Chifteluțe de pește alb în sos de roșii cu somon afumat Default ThumbnailChifteluțe de știucă Chiftelute spaniole albondigasChifteluțe spaniole (albondigas)

  • aperitiv, chiftele, chiftelute de peste, peste

6 thoughts on “Chifteluțe de pește”

  1. Loki 02/08/2010 at 13:05

    Parca’i prea cald pentru prajeli, desi mi-e cam pofta de peste si am in congelator file de macrou pe care nu l-am incercat niciodata. Mai ma gandesc pana diseara.
    Si un comentariu aici, ca postul cu mujdei este prea vechi: cand eram mic, mujdeiul care imi placea cel mai mult era facut din usturoi zdrobit bine cu sare grunjoasa, frecat cu ulei si otet si apoi adaugat deasupra, in loc de apa rece din reteta dvs., zeama din ciorba (nu bors, da?) de peste. Mergea de minune cu caras prajit.

    Reply ↓
  2. Costachel 02/08/2010 at 13:41

    Da’ n-am pretins, pacatele mele, ca in postul ala am epuizat toate variantele de mujdei din tara asta! Altminteri, versiunea cu zeama din supa e curenta pe malul Dunarii, o stiu si eu de cand eram copil. Cel putin in zona de nord a Dobrogei se foloseste inclusiv la dres ciorba de peste. Desi, in cazul asta, supa serveste mai mult la spalat vasul in care s-a zdrobit usturoiul 🙂

    Reply ↓
  3. Loki 02/08/2010 at 15:42

    Pai din aceeasi zona am si eu reteta asta; si cum spuneati, si pe cel cu adaugat mujdei in ciorba de peste, dar in cantitate mai moderata, sa nu ii acopere tot gustul.

    Reply ↓
  4. Costachel 02/08/2010 at 15:46

    Ei, am vazut si cetateni pentru care moderat inseamna o capatana pentru o farfurie, asa ca aici ar mai fi de discutat 🙂

    Reply ↓
  5. aphextwinz 02/08/2010 at 22:24

    Depinde de capatana, ca acum am o problema, am numai usturoi “bio” si fata de cel chinezesc, de la piata (da, sigur, de la cetateni), daca nu pui o capatana – doua nu se simte. Si am si martori, caci am dat cadou, are izul prea fin si pierdut fata de cel de supermarket. Nici nu prea mai stiu cat sa pun, am acum doua funii de usturoi nou, nu e iute mai deloc. Se curata greu, e pitic.

    Scuzati ca nu are legatura cu reteta de baza. Sanatate.

    Reply ↓
  6. Costachel 03/08/2010 at 08:46

    Inca unul din motivele pentru care scriu de obicei la condimente&aromate ca se pun “dupa gust”. E drept, la reteta de mai sus am uitat, da’ iaca ce ocazie buna mi s-a ivit ca sa fac precizarea 🙂
    Si multumesc frumos, asijderea!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved