• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Chifteluțe de icre

Jan 08, 2017 costachel Rețete, Rețete cu pește, Rețete de aperitive 15


Chifteluțe de icre

Recunosc, de multă vreme voiam să fac niște chifteluțe de icre. Doar că, nefiind câtuși de puțin pescar, a fost nevoie de un fericit concurs de împrejurări (încă o dată mulțumesc, Vlăduț!), grație căruia m-am pomenit că sunt fericitul posesor al unei „porții” de icre de caras. Netescuite. Așa că am profitat de neașteptata ocazie ca să mă apuc de treabă. Iar rezultatul mi-a întrecut cu mult așteptările. O minunăție! Ce dovadă mai bună vreți decât aceea că Măriuca mea (deloc amatoare de pește, nici măcar de salată de icre) le-a apreciat la cel mai înalt nivel. Și a decretat că mai vrea. Să văd acuma de unde mai fac eu rost de icre proaspete…

Dar, în fine, asta-i altă discuție. Revenind la minunatele noastre chifteluțe de icre, aflați că pentru ele nici măcar n-aveți nevoie de mare lucru. Pentru

300 g de icre proaspete (de caras, în cazul de față), scoase din „cămăși”,

trebuie să adăugați pe listă doar

3 cartofi (medii)
1-2 cepe,
1-2 ouă,
4 căței de usturoi (sau mai mult)
câteva fire de verdeață (mărar, pătrunjel, după gust),
pesmet,
sare și piper,

plus, desigur,

ulei pentru prăjit.

Mai întâi fierbeți cartofii în coajă. Ca să nu vă plictisiți în timpul ăsta, curățați, spălați și tocați cât de mărunt (dar din cuțit!) ceapa, usturoiul și verdeața.

Lăsați cartofii să se răcorească un pic, curățați-i, zdrobiți-i pastă (cu furculița) și amestecați-i cu tocătura preparată anterior, plus icrele, plus ouăle. A, iar dacă ați pus două ouă și tocătura e un pic prea moale, adăugați pesmet, nu prea văd altă soluție.

Când ați omogenizat bine totul (n-ați uitat sarea și piperul, nu?), formați chifteluțele. Le puteți face micuțe, dacă vor fi destinate unui aperitiv, sau normale, dacă vor deveni fel principal. Tăvăliți-le prin pesmet și prăjiți-le, la foc mijlociu, până se rumenesc frumos. Așezați-le un pic pe hârtie absorbantă, să-și lepede excesul de grăsime.

Variante? Păi uneori (deseori!) în zona dunăreană se pune, în loc de piper, ardei iute uscat, sfărâmat între degete. Sau proaspăt, dar tocat mărunt. Dacă mai aveți prin frigider niște resturi de pește afumat, aș zice să le tocați și pe ele, ar fi păcat să le aruncați. Puteți da chifteluțele prin făină (ori prin mălai), în loc de ulei puteți folosi untură (sau ulei amestecat cu untură). Și așa mai departe.

Serviți chifteluțele calde (parcă-s un pic mai bune), călduțe sau chiar reci. Dacă doriți, puteți pune alături și un sos după gust. Un mujdei dobrogean v-aș recomanda eu, dar firește că nu-i musai.

Vinul? Apoi Aligoté mi-ar cam veni să zic, la prima strigare. Numai că ale noastre chifteluțe de icre sunt atât de fine și de suave încât se vor potrivi de minune și cu vreun alt vin alb sec (Sauvignon Blanc ori Fetească Regală, ca să vă dau doar două exemple…)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Chifteluțe de pește Chiftelute de peste cu sos de rosiiChifteluțe de pește cu sos italian de roșii Chifteluțe de pește alb în sos de roșii cu somon afumat Default ThumbnailChifteluțe de știucă

  • chiftele, chiftelute de peste, icre

15 thoughts on “Chifteluțe de icre”

  1. Enache Alexandra 25/03/2017 at 01:16

    Valeleu, ce ma fac? Mi-ai facut pofta! Si mie cand imi este pofta, nu-mi trece pana nu ma satur. OF…Tare bine mai arata.

    Reply ↓
  2. Turistbooking 30/03/2017 at 00:02

    Frumos articol. Felicitari! Delicatese in farfurie.

    Reply ↓
  3. Gel Insecticid 03/07/2017 at 16:06

    Hmm, n-am mancat niciodata chiftelute icre dar sunt al naibii de curioasa. Sper sa pun mana cat de curand pe niste icre proaspete :))

    Reply ↓
  4. Începător in bucatarie 11/02/2018 at 13:53

    Nici pe departe atât de gustoase precum am crezut…..

    Reply ↓
    1. costachel Post author12/02/2018 at 12:22

      Păi ați putea, data viitoare, să schimbați raportul dintre ingrediente (folosind mai multe icre, de pildă), dacă doriți o aromă de pește mai pronunțată, să zicem. Cantitățile din rețetă sunt cele pentru gustul meu, dar firește că nu-s bătute în cuie 🙂

      Reply ↓
  5. Alex 01/03/2018 at 19:05

    Arata foarte bine si pare mai sanatos in comparatie cu ce gasim noi prin oras. Foarte frumos articolul!

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/03/2018 at 13:18

      Mulțumesc frumos!

      Reply ↓
  6. Adrian 27/03/2018 at 20:17

    Le-am testat si noi in aceasta seara si au iesit excelente. Sotul a fost incantat la maxim!

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/03/2018 at 13:19

      E numai meritul dumneavoastră! 🙂

      Reply ↓
  7. Lazar 27/03/2018 at 21:18

    Stiti cumva din ce cauza mi-au iesit mie foarte moi? Am urmat exact ca in reteta, dar mi se sfarama foarte usor si cam strica farmecul. Ca si gust, sunt foarte foarte bune, dar cu acest mic neajuns 🙁

    Reply ↓
    1. costachel Post author28/03/2018 at 13:20

      Nu-mi dau seama. Poate cartofii au fost prea fierți (cel mai probabil), poate ar fi trebuit un ou în plus… Și zic că merită chifteluțele astea să le mai încercați o dată 🙂

      Reply ↓
  8. Vio 06/10/2018 at 18:21

    Cel mai mishto blog culinar ! Sau ”cool” cum zic nepotii mei 😀
    Am innebunit cu chiftelutele astea de icre. Eu nu prea am de unde sa fac rost de icre proaspete, dar o sa fac cu d-alea sarate de hering.
    Multumesc mult pentru retetele tale ”regale”-as zice.
    Numai bucurie si sanatate !

    Reply ↓
  9. Catalina 01/04/2019 at 16:29

    hmm ce bine arata .

    Reply ↓
  10. Flatfy 04/09/2019 at 02:12

    Nu am cuvinte… arată super bine, vreau și eu să ajung să fac așa ceva!

    Reply ↓
  11. Plasticzsb 13/04/2021 at 20:59

    “Julia’s Garland” (fr. Guirlande de Julie)

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved