Recunosc, de multă vreme voiam să fac niște chifteluțe de icre. Doar că, nefiind câtuși de puțin pescar, a fost nevoie de un fericit concurs de împrejurări (încă o dată mulțumesc, Vlăduț!), grație căruia m-am pomenit că sunt fericitul posesor al unei „porții” de icre de caras. Netescuite. Așa că am profitat de neașteptata ocazie ca să mă apuc de treabă. Iar rezultatul mi-a întrecut cu mult așteptările. O minunăție! Ce dovadă mai bună vreți decât aceea că Măriuca mea (deloc amatoare de pește, nici măcar de salată de icre) le-a apreciat la cel mai înalt nivel. Și a decretat că mai vrea. Să văd acuma de unde mai fac eu rost de icre proaspete…
Dar, în fine, asta-i altă discuție. Revenind la minunatele noastre chifteluțe de icre, aflați că pentru ele nici măcar n-aveți nevoie de mare lucru. Pentru
300 g de icre proaspete (de caras, în cazul de față), scoase din „cămăși”,
trebuie să adăugați pe listă doar
3 cartofi (medii) 1-2 cepe, 1-2 ouă, 4 căței de usturoi (sau mai mult)
câteva fire de verdeață (mărar, pătrunjel, după gust), pesmet, sare și piper,
plus, desigur,
ulei pentru prăjit.
Mai întâi fierbeți cartofii în coajă. Ca să nu vă plictisiți în timpul ăsta, curățați, spălați și tocați cât de mărunt (dar din cuțit!) ceapa, usturoiul și verdeața.
Lăsați cartofii să se răcorească un pic, curățați-i, zdrobiți-i pastă (cu furculița) și amestecați-i cu tocătura preparată anterior, plus icrele, plus ouăle. A, iar dacă ați pus două ouă și tocătura e un pic prea moale, adăugați pesmet, nu prea văd altă soluție.
Când ați omogenizat bine totul (n-ați uitat sarea și piperul, nu?), formați chifteluțele. Le puteți face micuțe, dacă vor fi destinate unui aperitiv, sau normale, dacă vor deveni fel principal. Tăvăliți-le prin pesmet și prăjiți-le, la foc mijlociu, până se rumenesc frumos. Așezați-le un pic pe hârtie absorbantă, să-și lepede excesul de grăsime.
Variante? Păi uneori (deseori!) în zona dunăreană se pune, în loc de piper, ardei iute uscat, sfărâmat între degete. Sau proaspăt, dar tocat mărunt. Dacă mai aveți prin frigider niște resturi de pește afumat, aș zice să le tocați și pe ele, ar fi păcat să le aruncați. Puteți da chifteluțele prin făină (ori prin mălai), în loc de ulei puteți folosi untură (sau ulei amestecat cu untură). Și așa mai departe.
Serviți chifteluțele calde (parcă-s un pic mai bune), călduțe sau chiar reci. Dacă doriți, puteți pune alături și un sos după gust. Un mujdei dobrogean v-aș recomanda eu, dar firește că nu-i musai.
Vinul? Apoi Aligoté mi-ar cam veni să zic, la prima strigare. Numai că ale noastre chifteluțe de icre sunt atât de fine și de suave încât se vor potrivi de minune și cu vreun alt vin alb sec (Sauvignon Blanc ori Fetească Regală, ca să vă dau doar două exemple…)
Păi ați putea, data viitoare, să schimbați raportul dintre ingrediente (folosind mai multe icre, de pildă), dacă doriți o aromă de pește mai pronunțată, să zicem. Cantitățile din rețetă sunt cele pentru gustul meu, dar firește că nu-s bătute în cuie 🙂
Stiti cumva din ce cauza mi-au iesit mie foarte moi? Am urmat exact ca in reteta, dar mi se sfarama foarte usor si cam strica farmecul. Ca si gust, sunt foarte foarte bune, dar cu acest mic neajuns 🙁
Nu-mi dau seama. Poate cartofii au fost prea fierți (cel mai probabil), poate ar fi trebuit un ou în plus… Și zic că merită chifteluțele astea să le mai încercați o dată 🙂
Cel mai mishto blog culinar ! Sau ”cool” cum zic nepotii mei 😀
Am innebunit cu chiftelutele astea de icre. Eu nu prea am de unde sa fac rost de icre proaspete, dar o sa fac cu d-alea sarate de hering.
Multumesc mult pentru retetele tale ”regale”-as zice.
Numai bucurie si sanatate !
Valeleu, ce ma fac? Mi-ai facut pofta! Si mie cand imi este pofta, nu-mi trece pana nu ma satur. OF…Tare bine mai arata.
Frumos articol. Felicitari! Delicatese in farfurie.
Hmm, n-am mancat niciodata chiftelute icre dar sunt al naibii de curioasa. Sper sa pun mana cat de curand pe niste icre proaspete :))
Nici pe departe atât de gustoase precum am crezut…..
Păi ați putea, data viitoare, să schimbați raportul dintre ingrediente (folosind mai multe icre, de pildă), dacă doriți o aromă de pește mai pronunțată, să zicem. Cantitățile din rețetă sunt cele pentru gustul meu, dar firește că nu-s bătute în cuie 🙂
Arata foarte bine si pare mai sanatos in comparatie cu ce gasim noi prin oras. Foarte frumos articolul!
Mulțumesc frumos!
Le-am testat si noi in aceasta seara si au iesit excelente. Sotul a fost incantat la maxim!
E numai meritul dumneavoastră! 🙂
Stiti cumva din ce cauza mi-au iesit mie foarte moi? Am urmat exact ca in reteta, dar mi se sfarama foarte usor si cam strica farmecul. Ca si gust, sunt foarte foarte bune, dar cu acest mic neajuns 🙁
Nu-mi dau seama. Poate cartofii au fost prea fierți (cel mai probabil), poate ar fi trebuit un ou în plus… Și zic că merită chifteluțele astea să le mai încercați o dată 🙂
Cel mai mishto blog culinar ! Sau ”cool” cum zic nepotii mei 😀
Am innebunit cu chiftelutele astea de icre. Eu nu prea am de unde sa fac rost de icre proaspete, dar o sa fac cu d-alea sarate de hering.
Multumesc mult pentru retetele tale ”regale”-as zice.
Numai bucurie si sanatate !
hmm ce bine arata .
Nu am cuvinte… arată super bine, vreau și eu să ajung să fac așa ceva!
“Julia’s Garland” (fr. Guirlande de Julie)