• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cherdele sau cherdenele, nespus de delicioase

Sep 10, 2011 costachel Rețete, Rețete de la cititori, Rețete de plăcinte 19


Vreau să spun de la bun început că titlul îi aparține domnului Marian Rădulescu, cel care ne-a trimis această rețetă străveche. Și țin să fac această precizare fiindcă plăcințica asta dobrogeană eu o cunoșteam sub numele de merdenea (dealtfel, dacă nu știați, asta este și regionalismul dobrogean pentru sucitorul de aluat). Cum însă bunica nu mi-a făcut niciodată rețeta asta („ce, mi-e lene să fac o plăcintă?”) n-aș fi știut să v-o povestesc niciodată. Așa că, pentru a afla împreună despre ce-i vorba, tac și-i dau cuvântul domnului Rădulescu.

La Mahmudia l-am cunoscut pe Palea, care m-a găzduit vreo trei săptămâni, cărora le duc dorul. Petruța, nevastă-sa, o neîntrecută bucătăreasă, m-a delectat cu câteva delicatese de care nici nu auzisem. Una dintre acestea vine cu rețeta de mai jos…

Una din rețetele vechi din Dobrogea de nord este ceea ce se numește cherdele sau cherdenele în unele locuri. Ce sunt cherdelele sau cherdenelele? Mai pe înțelesul nostru, sunt de fapt niște plăcințele care se preparau atunci când se făcea pe vremuri pâine în cuptorul de lângă casă. Pentru asta se oprea o parte din aluatul de pâine Cât se lasă aluatul la dospit, se făcea umplutura, care este din brânză amestecată cu ou și cu verdeață (mărar și foi de ceapa verde) tocată mărunt.

Din coca dospită se întind foi late cât palma, pe mijlocul acestora se pune umplutura, se rulează odată pe lățime și se porționează în bucăți. Se lasă circa un sfert de oră la crescut și apoi se ung cu untură topită sau ulei, se presară sare grunjoasă și se așează pe o tavă unsă și ea, care apoi se bagă în cuptorul bine încins. Când cherdelele sunt aproape coapte, se scoate tava din cuptor, se ung pe deasupra cu un amestec de iaurt sau lapte dulce și ouă. La un borcan de patru sute de iaurt se bat 3 ouă. Se reintroduce tava în cuptor și se mai lasă până se rumenesc bine.

Se servesc reci, cu un pahar de vin roșu.

 A, și să nu uit, scuze pentru poza generică de la deschidere. Dar dacă domnul Rădulescu nu mi-a trimis nici o ilustrație, iar eu n-am făcut niciodată cherdenele, pe unde era să scot cămașa? Dar nu-i nimic, se cheamă că e o poză cu merdenea, nu?

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Plăcintă dobrogeană Plăcintă cu brânză și mărarPlăcintă cu brânză și mărar Poale-n brauPoale-n brâu, de la Păstorel citire Variațiuni gustoase și mai puțin cunoscute pe tema peștelui cu mămăligă

  • branza, Dobrogea, dobrogeana, iaurt, Marian Radulescu, oua, placinta, placinta cu branza

19 thoughts on “Cherdele sau cherdenele, nespus de delicioase”

  1. pansy 10/09/2011 at 22:59

    wawwwww!!!sau cum sa zic sa intelegeti ce cred ca sunt aceste placinte ! am deja asa o lista “de facut” ca nu stiu daca mai am atatia ani de trait.nici macar placintele bunicii n-am fost in stare sa le postez.poate cand le fac pe ale ei pastrez ceva si pentru astea.nu de alta dar eu manac majoritatea placintelor astora,fiul meu mai putin ,atata doar ca kilogramele se adaga la mine.helas!

    Reply ↓
  2. aphextwinz 11/09/2011 at 08:34

    merdenelele din sud nu se fac neam cu aluat dospit, asta nu inseamna ca nu sunt bune cherdenelele 🙂 se fac cu aluat simplu, faina si apa si mult ulei (ma rog, unt, ulei, grasime, seu, ce o fi).

    dobrogeana se mai face pe alocuri cu aluat dospit, dar mai rar, in general pe unde am copilarit eu, tuzla, eforie, tot cu foi simple se facea, pe deasupra, intr-adevar, se punea amestecul de ou cu iaurt/smantana/lapte.

    iar dobrogeana aia de o gasesti pe toate tarabele, pe incercate si pe luate, se cocea simpla si la final se punea lapte cald pe placinta fierbinte si se lasa acoperita sa bea foile tot laptele (am si poze doveditoare, dar nu e frumos sa pun link 😀 )

    Reply ↓
  3. costachel Post author11/09/2011 at 11:58

    @pansy: Doamne, ce lista „de făcut” am și eu… 🙂

    @aphextwinz: dupa cum și-n introducere am recunoscut, în materie de merdenele sunt afon, din lipsă de material didactic 🙂 (dar cherdenelele astea tot am sa le fac odata si-odata, ca tare bine-mi sună). Cât despre plăcinta dobrogeană, rămân la versiunea familială, că prea multe dezamagiri am avut cu cele comerciale… Din păcate, în cazul ei perfecțiunea e atinsă doar cu foi de casă, transparente de subțiri ce-s, și coacere în cuptor de lut, ceea ce înseamnă că n-am să pot s-o ating vreodată 🙂

    Reply ↓
  4. aphextwinz 11/09/2011 at 13:10

    rezon, coane, rezon 🙂 dar mie imi plac si cu alea de cumparat, foile, zic, nu ma doare. sigur ca suna bine reteta de cherdenele.

    Reply ↓
  5. costachel Post author11/09/2011 at 14:26

    Asa e, bune și foile de cumparat, cel putin in cazul meu, care-s mult prea conștient de faptul că n-am sa reușesc niciodată să intind foile atât de subțiri pe cât le reușea mama 🙁 Care se plângea întotdeauna că ale bunicii sunt mult mai subțiri 🙂

    Reply ↓
  6. Marian Radulescu-sibiprod 11/09/2011 at 16:21

    Apropo, prieteni, de foi subtiri. In 2005 am facut niste filmari cu RAR la Chiojdu, la pensiunea Tata Lice, unde ne-a facut niste placinte, de le-am zis noi „scovergi tata Lice”. Adica, aluat simplu, intins cat se poate de subtire, dar nici prea. Se pune peste foaie branza de burduf, se impatureste in patru, si se ia iar la intins astfel incat branza sa intre in aluat. Se prajesc în ulei multsi bine incins..
    Eu am imbinatatit aceste scovergi punand peste foaie carne tocata calita cu ceva ceapa si piper, apoi le-am impaturit in doua si prajit. In cinstea gazei le-am spus „placinte Tata Lice”.
    Cand i-am spus lui Radu ce am sa fac a cam strambat din mustati. Ham, branza de burduf cu carne… La momentul probei am vrut sa-i dau numai sa guste dar, dupa prima imbucatura, a luat farfuria si mi-a intors spatele… Gest de multumire… La urmatoarele imi sufla in ceafa incat am fost nevoit sa-mi chem „garda” ca sa poata ajunge si la restul echipei..

    Incercati si voi

    Reply ↓
  7. Marian Radulescu-sibiprod 11/09/2011 at 16:24

    Apropo de poza: Faina cred ca-i poza de la Placinta Tata Lice!… Merge!

    Reply ↓
  8. Niko-B 11/09/2011 at 20:26

    V-ati cam înghesuit la comentarii, dragii mei. Kerdelele-astea se fac în toatà Dobrogea. Mama-i din zona Deleni-Adamclisi. Si azi, ne face când “ne prinde” sàraca, niste kerdele de… La noi se mâncau si cu airan. Dar, de bune, sunt FOARTE BUNE. Dacà aveti sansa, cei nu sunteti din Dopbrogea sà và pregàtescà o “bàstinasà” kerdele, n-o “iertati”. Abi astept, în noiembrie, când mà voi duce acasà, sà mai gost si và promit cà và descriu EXACT, cum la face mama. La 82 ani, o zvârlugà. Poftà mareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !
    Multumim Nene Costàkele, MULTAMIM.

    Reply ↓
  9. Marian Radulescu-sibiprod 11/09/2011 at 22:57

    Bravo, Niko-B. Cerdenelele spre diferenta de merdenele au in compozitie verdeata…. Asta-i…

    Reply ↓
  10. aphextwinz 12/09/2011 at 08:30

    Niko, am notat si eu, desi am ratat sa mergem saptamana asta. Sa ne zici reteta, nu ca ma apuc eu sa fac, dar sa stiu ce sa cer, ca suntem mai multe dobrogene in clan, poate face vreuna.

    Intrebare: deci, daca se fac cu aluat dospit, kerdelele, sunt ca merdenelele? Ca merdenelele mele sunt cu aluat simplu, faina si apa.

    Reply ↓
  11. Marian Radulescu-sibiprod 12/09/2011 at 09:38

    Draga Aphextwinz.
    In perioada, pe care o descriu in cartea mea am avut in cateva randuri ocazia sa degust, dar sa particip si la prepararea unei MERDENELE. Este difernmta intre CHERDENELE, de fapt mai des am intalnit denumirea de CHERDELE, si MERDENELE.
    1. Umplutura de la merdenele este cu telrmea de vacasau oie, gris si smantana (iaurt)
    umplutura la cherdele este tot din telemea amestecata cu ou si verdeata (marar si patrunjel.

    2. Aluatul la merdenele este simplu apa, sara si faina, la cherdele este aluat dospit.

    Vestiat placinta dobrogeana este cu totul alt ceva… adica aluat dospit, cu ou si foarte putin zahar si umplutura din telemea cu ou si stafide…

    Reply ↓
  12. costachel Post author12/09/2011 at 10:48

    Dragă domnule Rădulescu, ce-ai mâncat mata nu-i plăcintă dobrogeană. Că dobrogeana n-are treabă nici cu aluatul dospit, nici cu zaharul și nicidecum cu stafidele. Ci e fix cum am povestit aici.

    Reply ↓
  13. Niko-B 12/09/2011 at 12:10

    Nene Kostàkele, pune-i Domne’ la punct ! Cà MERITA. Ce-nseamnà-asta ? Fiecare-si dà cu pàrerea ? Si originalu’ unde-i atunci? Dragà aphextwinz, sà stii, cum vorbesc cu mama, o “bag” la interogatoriu si cum stiu, comunic. Bine-asa ? PROMIT cà sàptàmâna-asta rezolv treaba si-aveti ràspunsul. IAR în noiembrie (când ajung acasà – comanda-i datà de ieri… Si culmea, SI aprobatà)), cu ajutorul lu’ Nenea Kostàkel si mai ales cu bunàvointa Domniei Sale, dac-o fi de acord, veti avea si fotografii cu toatà “tàràsenia”. Mai mult, deocamdatà, NU POC ! Poc-Poc !
    Dom’ Ràdulescu’, usurel, aici e un site din care toatà lumea profità, de SIMPATICUL Nenea Costàkel.

    Reply ↓
  14. aphextwinz 13/09/2011 at 07:22

    Eu am poze cu dobrogenele de la fata locului si recreate, e cum zice costachel, nu au nici o treaba cu stafidele si nici cu aluatul dospit.

    Singurele diferente sunt la acoperamant, eu am facut mai multe variante de dobrogene, cum am si spus, pentru ca acolo am copilarit. Matusa e din Eforie. Mama din Buzau, dar ce e drept nu am auzit de cherdenele, ceea ce nu inseamna ca nu exista, fireste.

    Merdeneaua pe care o stiu eu, e la fel, cu aluat simplu, branza si uleioasa. Dar cu alea nu am poze ca nu fac nici sa ma omori foaie din aia asa subtire 🙂 Se gasesc pe net retete. Noi acum suntem abia la gombotzi 😀

    Reply ↓
  15. Ana 02/10/2011 at 15:33

    Ce cumparam acum ani de zile in Muntenia sub numele de merdenele erau pateuri cu brinza, nu cu aluat frantuzesc, ci cu foi ultra-subtiri, care cu cit erau mai rumenite, cu atit erau mai bune. Placinta dobrogeana e alta dihanie.

    Reply ↓
  16. costachel Post author03/10/2011 at 09:23

    Și ce bună dihanie! 🙂

    Reply ↓
  17. Maria 29/03/2012 at 11:58

    Maestre, aş dori o reţetă de plăcintă cu carne (de porc), dacă se poate. Mulţumesc! 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/03/2012 at 16:58

      Păi o variantă (cu foi de plăcintă) ar fi aici (o fi ea la bază cu pui, dar merge și cu purcel), însă promit să mai scriu și despre altele 🙂

      Reply ↓
  18. melania 08/06/2014 at 16:38

    bunica mea facea aceste delicioase cherdele cu branza de oi si oua din curte. asta se intampla aproape acum 30-40 ani. cand am trecut eu la gatit, in primii ani, am incercat sa le fac pentru familia mea si au fost foarte apreciate. dar timpul a trecut si aparand dulciurile de gata, am uitat de ele. de curand aflandu-ma in vizita la o dna din Tulcea am avut marea bucurie sa fiu servita cu cherdele cu branza si verdeata. eram dupa o zi in care nu mancasem aproape nimic. aproape ca pot spune, ca nu am mai mancat niciodata ceva mai bun ca aceste cherdele. revenind acasa, cam la o luna de la vizita am incercat sa fac si eu minunatele placinte si mi-au iesit foarte bune. ar trebui sa le promovam mai mult , oferiti-le copiilor si veti vedea ca nu le vor refuza. pofta buna la toti. multumesc bunico!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved