• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cheddar

Dec 13, 2011 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 0


Cheddar este, pe scurt, o brânză dură, de culoare galben deschis până la crem, originară din satul englez cu același nume din Somerset. Gustul se dezvoltă odată cu timpul de maturare. Se fabrică, într-o sumedenie de variante în Regatul Unit, Irlanda, Canada, Statele Unite, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Australia, Suedia etc, de cele mai multe ori ca produs „de masă” (1.616.690 tone în SUA – 2010 și 258.000 tone în UK – 2008), una dintre cauze fiind și aceea că „Cheddar cheese” nu beneficiază de protecția unei denumiri de origine controlată. Există, totuși, DOC pentru „West Country farmhouse Cheddar”, începând din 2003, și la această varietate ne vom referi îndeobște în cele ce urmează, pentru că altminteri cam orice generalizare este imposibilă.

Puțină istorie

Se spune că istoria cheddar-ului începe încă din vremurile în care romanii au adus în insulele britanice brânzeturile dure (se presupune că din actuala regiune franceză Cantal). Totuși, răspândirea acestei brânze a început în perioada Evului Mediu și prima atestare documentară datează din 1170, când într-un document emis de cancelaria Regelui Henric al II-lea se consemnează achiziționarea a 10.420 lb (4,730 kg). Totuși, denumirea de cheddar, referitoare la brânză, este întâlnită pentru prima oară în secolul al XVI-lea.

Dezvoltarea industrială a început în secolul al XIX-lea, mai ales datorită eforturilor lui Joseph Harding, considerat „părintele cheddar-ului”. El a fost, dealtfel, și cel care, împreună cu soția sa, a ajutat la răspândirea aceste brânze în Scoția și America de Nord, în vreme ce fiul său, Henry Harding, este cel care a introdus producția industrială de cheddar în Australia.

În perioada celui de-al doilea război mondial și în anii ce au urmat, majoritatea laptelui englez a fost folosită pentru producerea a ceea ce s-a numit „Government Cheddar”, ca o parte a programului de raționalizare. Rezultatul a fost lovirea puternică a tuturor producătorilor de alte tipuri de brânză (înainte de Primul Război Mondial erau 3.500, după 1950 rămăseseră mai puțin de 100), dar și impunerea cheddar-ului ca prima brânză pe masa englezilor (deține și astăzi 51% din piața brânzeturilor vândute în Regatul Unit).

Cum se face

Cheddar-ul se produce, în mod tradițional, din lapte crud integral de vacă. Se pune la prins, se adaugă apoi cheag, cașul obținut se taie bucăți paralelipipedice care se lasă la scurs, apoi se mărunțesc, se sărează, se presează și se lasă la maturat.

Și pentru că tot am povestit varianta „clasică”, să mai menționăm și că aria de fabricație tradițională este de „30 de mile în jurul Wells Cathedral”

Altminteri, firește că industrializarea a adus cu ea tot felul de năzbâtii, de la cele mai simpatice (precum cheddar-ul vegetarian și kosher, ori folosirea colorantului extras din semințele de annatto – Bixa orellana – pentru obținerea unei culori portocalii, considerată de unii ca fiind tipică), și până la măgăriile specifice producției de masă (coloranți artificiali, cheaguri vegetale sau modificate genetic, acizi etc.)

Cum se mănâncă

Măcar din punctul de vedere al britanicilor, cheddar-ul nu lipsește din sandviciuri și, în general, din pachețelul cu mâncare (al copiilor, al muncitorilor…). Mai apare, firește, în platourile de brânzeturi, presărat peste cartofi (și în general peste legume) sau în anumite sosuri.

Foto: Wikipedia

S-ar putea să vă intereseze și:

Cea mai iute brânză din lume? EdamEdam (Edammer) Salată de brânzeturi cu nuciSalată de brânzeturi cu nuci și migdale Pule: cea mai scumpa brânză din lumeAți auzit de Pule? E cea mai scumpă brânză din lume!

  • branza, Canada, cheddar, Marea Britanie

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved