• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cele 7 principii ale alimentatiei "curate"

Feb 19, 2011 costachel Mozaic, Nutritie 0


Curentul Clean Eating dateaza din anii ’60 ai secolului trecut, ca parte miscarii generale care respingea mancarea semipreparata (dar din motive care tineau, pe atunci, mai degraba de valori morale si sociale decat de sanatate si nutritie). A trecut prin salile de gimnastica, a castigat adepti printre culturisti si amatori de fitness, pentru ca, relativ recent, sa devina o adevarata moda in Statele Unite si sa se inscrie in mainstream.

Principiile de mai jos au fost sintetizate de Diane Welland (autoarea volumului The Complete Idiot’s Guide to Eating Clean) pentru cookinglight.com. Cum mi se par a fi absolut de bun-simt, am ajuns la concluzia ca n-ar strica absolut deloc sa vi le impartasesc si dumneavoastra. Asadar:

1. Alegeti alimente intregi si naturale si evitati pe cat posibil mancarea semipreparata

Ca regula generala, mancarea semipreparata este cea pe care o gasiti intr-o cutie, punga, recipient sau pachet, desi exista si cateva exceptii de la regula (cum ar fi o punga de fasole). Alegeti, de cate ori este posibil, alimentele proaspete.

2. Cumparati produse nerafinate si evitati-le pe cele rafinate

Desi nu este posibil tot timpul, consumati cat mai multe cereale integrale. Leguminoasele (uscate sau nu) sunt de asemenea importante. Printre indulcitorii “curati” se numara mierea, siropul de artar, sucul deshidratat de trestie de zahar.

3. Proteinele, carbohidratii si grasimile nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa

Cei mai multi dintre noi consumam suficienti carbohidrati si grasimi, insa ne lipsesc proteinele, mai ales la primele mese ale zilei (micul dejun si la pranz). Proteinele sunt importante pentru muschi si tempereaza apetitul. Consumate in timpul zilei, mentin mai mult timp senzatia de satietate.

4. Atentie la grasimi, sare si zahar

Nu e asa de greu, mai ales daca renuntati la mancarea semipreparata (care are cel mai mare aport de calorii si un nivel inalt de grasimi, zahar si sare. Alimentatele “curate” sunt, de obicei, sarace din punctul de vedere al acestor trei „dusmani”.

5. Luati 5-6 mese mici pe zi

Asta se traduce, de obicei, prin trei mese principale si doua-trei gustari. In acest fel nu veti mai sari peste mese si nici nu veti manca prea mult. De asemenea, nivelul de zahar din sange se mentine la parametri optimi, asa ca nu va veti simti „storsi” de energie.

6. Nu va beti caloriile

Bauturile hipercalorice, ca de pilda specialitatile de cafea si sucurile, vin, in medie, cu 400 – 500 de calorii suplimentare pe zi. E mai bine sa beti apa, ceai neindulcit, laptele degresat sau suc natural de fructe (diluat in apa minerala).

7. Miscati-va

O activitate fizica regulata este obligatorie din mai multe motive. Nu numai ca puteti astfel sa eliminati excesul de grasime, sa va intariti muschii si sa ardeti mai multa energie, dar miscarea va ajuta si sa va mentineti inima, plamanii si oasele sanatoase si puternice.

S-ar putea să vă intereseze și:

Care sunt cele șapte alimente cel mai des falsificate? Cele mai bune 5 cocktail-uri pentru noaptea Oscarurilor Suport special de linguraTop 15: care sunt cele mai inutile gadget-uri de bucătărie? bereTop 10: cele mai bizare ingrediente care apar în compoziția unor sortimente de bere

  • clean eating, Diane Welland, Nutritie

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved