• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cel mai simplu și delicios ketchup semipicant de casă

Aug 22, 2011 costachel Conserve și murături, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de la cititori, Rețete de post, Sosuri reci 7


Ketchup de casă

Trebuie să recunosc că-l invidiez un pic pe domnul Marian Rădulescu: iaca, s-a apucat de făcut conservele pentru iarnă. Și pentru astăzi am selectat rețeta dumnealui de ketchup de casă (titlul îi aparține, eu doar îl cred pe cuvânt!), dar mai urmează și alte bunătăți, că ne-a trimis mai multe. Dar, până una-alta, ketchup!

Mai întâi în 100 ml ulei am călit o ceapă tocată destul de mărișor. Când ceapa a început să se rumenească, am strecurat uleiul și am călit în el 2 morcovi potriviți, dați prin răzătoarea mică. După ce s-a călit și morcovul, iar am strecurat uleiul și în el am pus 1.500 ml de suc de roșii (obținut din 2 kg de roșii, opărite și date prin separator).

Am dizolvat două linguri de muștar picant cu hrean în circa 50 ml oțet de mere cu miere și 50 ml sirop de vișine pe care l-am turnat peste sucul de roșii.

Am adăugat după gust o linguriță și mai bine de oregano, tot cam atâta piper alb și piper negru proaspăt măcinat, o lingură de busuioc foarte bine mărunțit, o lingură de cimbru foarte bine măcinat, o lingură de coriandru măcinat, circa 100 ml vin alb demisec ( eu am pus un Ottonel), o lingură de boia dulce și am fiert bine totul până a scăzut la consistența unei smântâni mai consistente (începe să iasă ulei deasupra).

Dacă se dorește mai picant, se poate pune boia iute.

Ketchup-ul fierbinte l-am pus la sticle de circa 250 ml cu dop înfiletat (de la amica mea Marcela de la bar) și l-am ținut 24 de ore sub o pătură.

S-ar putea să vă intereseze și:

Zacuscă de ciuperci CrenvurstiCrenvursti de casa, reteta germana Mâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptorMâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptor Pâine de casă pentru toate gusturile

  • conserve, ketchup, Marian Radulescu, rosii, sos, suc de rosii

7 thoughts on “Cel mai simplu și delicios ketchup semipicant de casă”

  1. Marian Radulescu-sibiprod 22/08/2011 at 15:21

    Adriatica, este ca-i mai savuros acest ketchup in aceasta varianta de scriere? eu vreau sa conversez cu tine… daca as fi dat reteta in stil `tehnicist“ noi nu am fi stat la taifas.

    apropo! de ce am scris “…1.500 ml de suc de roșii (obținut din 2 kg de roșii, opărite și date prin separator)…“ sucul obtinut prin acest mod este si mai usor la “manivelat“ si creste cu circa 10 % productivitatea…, adica nu se pierde pulpa.

    Reply ↓
  2. aphextwinz 23/08/2011 at 11:17

    “1.500 ml de suc de roșii (obținut din 2 kg de roșii,”

    Sigur? Adica mie nu imi iese asa, la vreo 12 kile de rosii abia scosei 6 de suc si erau si zemoase si fara multe seminte si mari. Cum ar veni in suc ramane si apa? Adica trag rosiile la oparire?

    Dati-ne si noua detalii va rugam 🙂

    Reply ↓
  3. Marian Radulescu-sibiprod 23/08/2011 at 16:49

    prietene, este vorba de sucul pe care-l obtii dupa separare si nu dupa fierbere si numai in situatia in care oparesti rosiile. daca dati prin separator neoparite se obtine cam 600 g de suc la 1il de rosii pe cand oparite castigi cam 100-130 de grame de suc.
    fa experienta asta. pe mine m-a invatat un sarb, nea costica bădău( Dumnezeu sa-l odihneasca).
    chivernisindu-se au facut unii avere…

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/08/2011 at 09:00

      Pot sa ma bag si eu in discutie si sa sustin ca raportul depinde si de soiul rosiilor, de marimea lor și, deloc in ultimul rand, de calitatea storcatorului? Ca de pilda eu am un jaf chinezesc prin care am ajuns sa trec de doua ori marfa, ca sa nu ma enerveze randamentul… 🙂

      Reply ↓
  4. aphextwinz 24/08/2011 at 13:16

    Dupa separare am calculat si eu, nu dupa fierbere. multumesc ca m-ati numit prieten, dat fiind ca ne stim mai de mult 🙂

    Am inteles domnule Sibi.

    Si eu am un jaf nenorocit, asa mi-a iesit din ditamai rosiile zemoase. Acum na, o sa le oparesc data viitoare si recantaresc, poate iese.

    Reply ↓
  5. dana 25/06/2013 at 22:15

    Buna seara. Ce vreau eu sa va intreb,coriandrul il puneti frunze sau seminte?

    Reply ↓
    1. costachel Post author26/06/2013 at 10:01

      Semințe.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved