Trebuie să recunosc că-l invidiez un pic pe domnul Marian Rădulescu: iaca, s-a apucat de făcut conservele pentru iarnă. Și pentru astăzi am selectat rețeta dumnealui de ketchup de casă (titlul îi aparține, eu doar îl cred pe cuvânt!), dar mai urmează și alte bunătăți, că ne-a trimis mai multe. Dar, până una-alta, ketchup!
Mai întâi în 100 ml ulei am călit o ceapă tocată destul de mărișor. Când ceapa a început să se rumenească, am strecurat uleiul și am călit în el 2 morcovi potriviți, dați prin răzătoarea mică. După ce s-a călit și morcovul, iar am strecurat uleiul și în el am pus 1.500 ml de suc de roșii (obținut din 2 kg de roșii, opărite și date prin separator).
Am dizolvat două linguri de muștar picant cu hrean în circa 50 ml oțet de mere cu miere și 50 ml sirop de vișine pe care l-am turnat peste sucul de roșii.
Am adăugat după gust o linguriță și mai bine de oregano, tot cam atâta piper alb și piper negru proaspăt măcinat, o lingură de busuioc foarte bine mărunțit, o lingură de cimbru foarte bine măcinat, o lingură de coriandru măcinat, circa 100 ml vin alb demisec ( eu am pus un Ottonel), o lingură de boia dulce și am fiert bine totul până a scăzut la consistența unei smântâni mai consistente (începe să iasă ulei deasupra).
Dacă se dorește mai picant, se poate pune boia iute.
Ketchup-ul fierbinte l-am pus la sticle de circa 250 ml cu dop înfiletat (de la amica mea Marcela de la bar) și l-am ținut 24 de ore sub o pătură.
Adriatica, este ca-i mai savuros acest ketchup in aceasta varianta de scriere? eu vreau sa conversez cu tine… daca as fi dat reteta in stil `tehnicist“ noi nu am fi stat la taifas.
apropo! de ce am scris “…1.500 ml de suc de roșii (obținut din 2 kg de roșii, opărite și date prin separator)…“ sucul obtinut prin acest mod este si mai usor la “manivelat“ si creste cu circa 10 % productivitatea…, adica nu se pierde pulpa.
“1.500 ml de suc de roșii (obținut din 2 kg de roșii,”
Sigur? Adica mie nu imi iese asa, la vreo 12 kile de rosii abia scosei 6 de suc si erau si zemoase si fara multe seminte si mari. Cum ar veni in suc ramane si apa? Adica trag rosiile la oparire?
prietene, este vorba de sucul pe care-l obtii dupa separare si nu dupa fierbere si numai in situatia in care oparesti rosiile. daca dati prin separator neoparite se obtine cam 600 g de suc la 1il de rosii pe cand oparite castigi cam 100-130 de grame de suc.
fa experienta asta. pe mine m-a invatat un sarb, nea costica bădău( Dumnezeu sa-l odihneasca).
chivernisindu-se au facut unii avere…
Pot sa ma bag si eu in discutie si sa sustin ca raportul depinde si de soiul rosiilor, de marimea lor și, deloc in ultimul rand, de calitatea storcatorului? Ca de pilda eu am un jaf chinezesc prin care am ajuns sa trec de doua ori marfa, ca sa nu ma enerveze randamentul… 🙂
Adriatica, este ca-i mai savuros acest ketchup in aceasta varianta de scriere? eu vreau sa conversez cu tine… daca as fi dat reteta in stil `tehnicist“ noi nu am fi stat la taifas.
apropo! de ce am scris “…1.500 ml de suc de roșii (obținut din 2 kg de roșii, opărite și date prin separator)…“ sucul obtinut prin acest mod este si mai usor la “manivelat“ si creste cu circa 10 % productivitatea…, adica nu se pierde pulpa.
“1.500 ml de suc de roșii (obținut din 2 kg de roșii,”
Sigur? Adica mie nu imi iese asa, la vreo 12 kile de rosii abia scosei 6 de suc si erau si zemoase si fara multe seminte si mari. Cum ar veni in suc ramane si apa? Adica trag rosiile la oparire?
Dati-ne si noua detalii va rugam 🙂
prietene, este vorba de sucul pe care-l obtii dupa separare si nu dupa fierbere si numai in situatia in care oparesti rosiile. daca dati prin separator neoparite se obtine cam 600 g de suc la 1il de rosii pe cand oparite castigi cam 100-130 de grame de suc.
fa experienta asta. pe mine m-a invatat un sarb, nea costica bădău( Dumnezeu sa-l odihneasca).
chivernisindu-se au facut unii avere…
Pot sa ma bag si eu in discutie si sa sustin ca raportul depinde si de soiul rosiilor, de marimea lor și, deloc in ultimul rand, de calitatea storcatorului? Ca de pilda eu am un jaf chinezesc prin care am ajuns sa trec de doua ori marfa, ca sa nu ma enerveze randamentul… 🙂
Dupa separare am calculat si eu, nu dupa fierbere. multumesc ca m-ati numit prieten, dat fiind ca ne stim mai de mult 🙂
Am inteles domnule Sibi.
Si eu am un jaf nenorocit, asa mi-a iesit din ditamai rosiile zemoase. Acum na, o sa le oparesc data viitoare si recantaresc, poate iese.
Buna seara. Ce vreau eu sa va intreb,coriandrul il puneti frunze sau seminte?
Semințe.