• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ceafă de porc marinată la grătar

May 10, 2011 costachel Fripturi la grătar, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de fripturi 12


Cum bine zice ovidiucro, gata, a venit sezonul grătarelor. Drept pentru care ne și propune o foarte interesantă variantă a clasicei cefe la grătar, strașnic de aromată și care mi-a produs o pofta de nedescris. Drept pentru care, ținând cont că-mi plouă în gură, mai bine tac și-i dau cuvântul lui Ovidiu.

Ingrediente :

1 kg ceafă porc,
5-6 căței usturoi,
200 ml ulei,
3 linguri sare brută (neagră),
1 lingură amestec de busuioc cu chimen în proporțiile dorite,
2 lingurițe piper măcinat,
¼ linguriță rozmarin.

Preparare :

Se prepară cu o zi înainte.

Punem într-un vas condimentele și le frecăm bine cu dosul lingurii. Adăugăm uleiul câte puțin, continuând amestecarea. Ceafa o porționăm în felii de grosimea degetului. Fiecare felie o crestăm puțin, la suprafață, pe ambele părți cu un cuțit bine ascuțit, apoi le punem într-o pungă și turnăm peste ele marinata de mai sus. După ce am pus toate feliile de carne, le tăvălim bine să se întrepătrundă și le dăm la rece peste noapte.

A doua zi scoatem carnea din marinată și o așezăm direct pe grătarul încins, unde o ținem câteva minute până se rumenește frumos pe ambele părți, întorcând-o la fiecare 20-30 secunde.

Se servește caldă, stropită cu mujdei, alături de cartofi și salată.

Vinul? Eu am avut un Burgund…

Da, subscriu la Burgund, mai ales că n-am mai găsit demult un Merlot mai ușurel un pic (adică așa cum ar trebui să fie), care să se potrivească la fix cu purcelul la grătar. Dar dacă dumneavoastră aveți mai mult noroc decât mine și găsiți așa ceva, rețineți, vă rog, și sugestia asta.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cotlet de porc la gratar cu sos de portocaleCotlet de porc la grătar cu sos de portocale Piept de porc la grătar Cotlet de porc cu sos de portocaleCotlet de porc cu sos de portocale Piept de pui la grătar cu lămâie și usturoi

  • ceafa, friptura, gratar, marinare, porc

12 thoughts on “Ceafă de porc marinată la grătar”

  1. serge 10/05/2011 at 11:47

    referitor la învârtit, am mai auzit o variantă (şi înclin să-i subscriu), aceea că pe grătar bucăţile nu se întorc decât o singură dată. Iar chestia asta era rostită la modul foarte categoric. Na, acuma ce să zic…

    Reply ↓
  2. costachel Post author10/05/2011 at 12:07

    In principiu, la gratarul (sa-i zicem) normal, carnea se intoarce o singura data, la jumatatea frigerii, si tot atunci se si sareaza deasupra, ca sa-și tina sucurile inauntru si sa nu se usuce. La friptura baituita si crestata nu prea mai e cazul…

    Reply ↓
  3. Gurmandel 10/05/2011 at 12:50

    Ahaaaaa… Bravos magistre… De facut gratar zici bine! Cea mai buna friptura la gratar este cfdp-ul preparat dupa descrierea dumitale… Baitzuri, alte alea, trebuie sa fie tare bune… Da’ce sa zic… Degutibus…

    Reply ↓
  4. costachel Post author10/05/2011 at 12:55

    Multam, maistre. Si hai sa fac si precizarea (pentru cine nu ne cunoaste jargonul) ca, fireste, cfdp inseamna ceafa de porc 🙂

    Reply ↓
  5. aphextwinz 10/05/2011 at 16:59

    cfdp urmat de mbs. sau vitzavercea.

    io am auzit (nu sunt de vina ca mai aud) ca cica e mai bun gratarul intors des, foc viu.

    parerea mea e ca e bun oricum daca ramane carnea frageda, in plimbari gasii asa niste bunatati si asa niste uscaciuni …

    sanatate!

    Reply ↓
  6. Gurmandel 10/05/2011 at 20:30

    Pai sintem aici intre noi meseriasii… Ma gindeam ca sintem la curent cu totii de jargonul profesional.

    Reply ↓
    1. costachel Post author11/05/2011 at 07:36

      @Gurmandel: ei, hai sa zicem ca am suflat in iaurt 🙂

      @aphextwinz: mbs? M-ai pierdut…

      Reply ↓
  7. ovidiucro 11/05/2011 at 10:08

    MBS = mămăliguță cu brânză și smântână 🙂

    @ Serge: nu mai te lua după cele auzite; testează ! Orice rezultat obții, nu ieși în pierdere 🙂

    Reply ↓
  8. costachel Post author11/05/2011 at 10:18

    Merci, Ovidiu! Dar sa stii ca Serge auzise de intorsul o singura data de la mine. De asta radea cu „modul foarte categoric” 🙂

    Reply ↓
  9. aphextwinz 12/05/2011 at 08:58

    Da, scuze de intarziere, cum zice Ovidiu, MBS e mama cu br si sm :))

    Reply ↓
  10. Gurmandel 01/05/2012 at 12:04

    Eu pun toate ingredientele marinatei intr-un shaker… si le scutur pina le ia naiba! :))) Si devine un sos gros si opac… Atunci il torn peste carne…

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/05/2012 at 12:16

      Subscriu, cu o singură nedumerire: zici că dacă agiți marinata intr-un borcan cu capac filetat o să se simtă doamna ceafă jignită? 😀

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved