• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ce bea, de fapt, James Bond?

Apr 05, 2012 costachel Băuturi, Cocktailuri, Mapamond, Mozaic 0


În mentalul colectiv e foarte puternică ideea că James Bond bea doar martini „shaken, not stirred”. Totuși, în cărțile și în cele 22 de filme în care apare eroul lui Ian Fleming, s-au băut nenumărate cocktail-uri, șampanii, vinuri și alte beri.

Ca număr de menționări, șampania ocupă primul loc (35); abia pe locul al doilea se plasează vodka martini (22), urmată pe podium de vinul roșu (10). În plus, în filme se remarcă o asociere clară a francizei Bond cu anumite branduri: votca Smirnoff (apare încă din Dr. No), șampania Bollinger și berea Heineken (iar despre viitorul Skyfall se spune că va depăși orice recorduri în materie de „product placement”).

Să vedem însă mai exact care ar fi băuturile preferate al celui mai celebru agent britanic:

Vesper Martini

Pe primul loc se situează, evident, o băutură pe care însuși Bond pretinde că a inventat-o. Vesper Martini apare încă din cartea (apoi filmul) Casino Royale, iar cocktailul a fost botezat astfel după numele unei Bond Girl, Vesper Lynd (interpretată în filmul din 1967 de Ursula Andress, iar în remake-ul din 2006 de Eva Green). Băutura diferă de un martini obișnuit pentru că în compoziție intră și gin, și votcă, în loc de vermut se folosește Lillet (un vin aperitiv franțuzesc), iar măslina este înlocuită de o felie subțire de lămâie. Proporțiile? 6 părți gin (Gordon’s), 2 parți votcă, 1 parte Kina Lillet. Shaken, not stirred.

Vodka Martini

Evident, una dintre cele mai întâlnite băuturi din paharul lui James Bond (după cum spuneam și mai sus, în cărți și în filme există 22 de referiri la ea). Mai precizez doar, pentru cei care nu cunosc acest detaliu, că martini (e vorba de cocktail, nu de vermutul italian cu același nume) e făcut din gin și vermut, iar atunci când ginul este înlocuit de votcă acest lucru trebuie precizat. A, și bineînțeles că (și) acest martini e shaken, not stirred.

Șampanie

După cum precizam și în introducere, șampania este băutura care apare cel mai frecvent în poveștile cu James Bond. Dacă Taittinger e mai frecvent întâlnită în cărți, Bollinger e cel mai des menționată în filme (ceea ce, printre altele, i-a sporit puternic vânzările în Asia). Cât despre Dom Pérignon, cu toate că referirile cele mai numeroase se fac la cea din 1955, agentul britanic susține că o preferă pe cea din 1953.

Rom Mount Gay Eclipse

După ce Bond câștigă la poker celebrul Aston Martin DB5, el comandă (cumva neașteptat) la bar un „Mount Gay Rum with soda”. Altminteri, este vorba despre un rom făcut la cea mai veche distilerie din Barbados, iar sloganul mărcii, deloc modest, este „the rum that invented rum”.

Mint julep

În Goldfinger, Bond comandă un mint julep, poate cel mai faimos cocktail al sudiștilor americani. O băutură celebră, cu o „carieră literară” impresionantă (apare, de pildă, în Marele Gatsby sau De la Pământ la Lună a lui Jules Verne). Vreți și o rețetă? 70 ml bourbon, 1 linguriță de zahăr pudră (sau după gust), 4-6 frunze de mentă, 2 linguri de apă, gheață.

Scotch&soda

Nu vă aduceți aminte să-l fi văzut pe Bond delectându-se cu combinația asta prin filme? E și normal, cele mai multe trimiteri la ea au rămas în paginile cărților lui Fleming (21 de menționări). Dar gândiți-vă logic: cum ar putea un englez să nu bea așa ceva?

Mojito

Unul din cocktailurile care nu sunt de găsit în opera literară originală. De altfel, primul care comandă un mojito este Pierce Brosnan, abia în 2002 (Die Another Day). Și n-am ce să vă mai spun, pentru că despre băutura asta excelentă v-am povestit mai pe larg aici.

Vin roșu

Puțin, foarte puțin vin roșu se bea în seria James Bond. Iar cel mai des întâlnit este Château Mouton Rothschild. Din 1947 în Goldfinger, din 1934 (comandat de M.) în Moonraker, din 1955 în Diamonds are Forever și, în fine, o jumătate de sticlă, dintr-un an neprecizat, în On Her Majesty’s Secret Service. Plus celebra frază din From Russia with Love: „Vin roșu la pește? Asta ar fi trebuit să-mi spună ceva…”

Bere

Berea (Heineken) apare pentru prima oară în Goldfinger, iar în Quantum of Solace agentul britanic este văzut bând tot bere când se întâlnește în barul bolivian cu Felix Leiter. Zvonurile spun că Heineken va intra în forță în următorul film al seriei, Skyfall, și va înlocui clasicul martini în cel puțin o scenă. De altfel, Daniel Craig va juca și într-o reclamă, destinată pieței americane, pentru această marcă de bere.

The Americano

O băutură pomenită de câteva ori, dar cam la modul peiorativ. Apare chiar în prima carte a lui Fleming, Casino Royale (dar și în povestirea From a View to a Kill). De obicei este pusă în legătură cu expresia lui Bond că folosirea unei ape minerale scumpe (aluzie la Perrier) este cea mai sigură metodă de a îmbunătăți o băutură proastă. Doriți și rețeta acestui cocktail? 1 parte Campari, 1 parte Martini dulce, puțină apă minerală, cuburi de gheață, coajă de lămâie.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Heineken Bond SkyfallGlobalizarea și berea Bond. Heineken Bond Butoaie de vin BordeauxCât costă, de fapt, butoiul de Bordeaux? Concurs de vin vinuri medaliateCât valorează, de fapt, medaliile obținute la concursurile de vin? Pastorel CotnariCe spunea, de fapt, Păstorel despre Cotnari

  • bere, cocktail, Heineken, sampanie, Smirnoff, vin

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved