Camera de Agricultură din Gironde (Chambre d’Agriculture de la Gironde) a realizat în acest an o analiză amănunțită referitoare la costurile reale de producție ale vinului de Bordeaux (Le Référentiel du Vigneron Bordelais). Consilierii viticoli din cadrul Camerei au detaliat în amănunt toate cheltuielile pe care un podgorean trebuie să le facă. Au fost studiate două situații: în ambele cazuri s-a luat în considerare o vie de 25 de ha., din care se obțin vinuri „AOC Bordeaux”, fiecare având 3.300 de butuci pe hectar. Diferența a constat în faptul că, în prima variantă, vinul se vinde vrac, iar în cea de-a doua îmbuteliat.
Absolut toate cheltuielile au fost calculate, de la prețul utilajelor și combustibilului, continuând cu costul mâinii de lucru (sezonieră sau nu), al îngrășămintelor și tratamentelor, și până la cele mai diverse, precum sumele necesare pentru echipamentul de lucru sau asigurările. S-a luat în considerare un randament de 55 hectolitri de vin/hectar.
Studiul a fost axat pe modelul anului 2012 și a dorit să arate prețul real al unui Tonneau bordelais (un butoi de vin cu capacitatea de 900 l.).
Pentru producătorul de vin vrac, costurile medii sunt de 1.078 euro, în condițiile în care prețul mediu de piață este de 1.000 de euro. În ceea ce privește producătorul de vin îmbuteliat, costurile se ridică la 1.271 euro. Adăugându-se cheltuielile cu îmbutelierea și comercializarea, prețul de producție al unei sticle ajunge la 2,88 euro sticla, fără taxe (900 l. înseamnă 1.200 sticle de 0,75 l.). Se poate remarca faptul că vinul propriu-zis costă doar 1,06 euro, în timp ce îmbutelierea ajunge la 0,52 euro, iar comercializarea la 1,30 euro.
Calculul separat pentru anul 2012 (un an dificil, în care au fost necesare, în medie, 3 tratamente suplimentare pentru vie), arată că randamentul a fost, în medie, de doar 50 hl./ha. Asta înseamnă, evident, costuri mai mari decât media, adică aproximativ 1.235 euro în primul caz și 1.340 euro în cel de-al doilea.
Concluziile sunt clare: costurile de producție sunt, în general, mai mari decât prețurile de desfacere. „Dar trebuie să ne păstrăm optimismul”, spune președintele Camerei, Bernard Artigue, el însuși viticultor.
„Acest studiu nu este decât un instrument de lucru pentru producătorul care trebuie să facă anumite alegeri tehnice. Unii reușesc să se descurce, dar la limită, pentru că bunicul, de pildă, vine să-și ajute nepotul în vie. Piața e piața, e o realitate economică asupra căreia noi nu avem niciun control. Dar trebuie să-l ajutăm pe viticultor și să mergem spre recucerirea profitului.”
Butoiul de 900 l (= 4 baricuri bordeleze de 225 l.) a fost utilizat până la mijlocul secolului al XV-lea pentru exportul vinurilor de Bordeaux. Astăzi, Tonneau bordelais este folosit în continuare ca o unitate de măsură generică pentru stabilirea prețului vinului. Și, dacă tot am vorbit de vinurile AOC, să mai precizăm și că, în 2011, un butoi de 900 l. de „Bordeaux generique” era estimat la 972 euro.