N-am apucat încă să pun castraveți la murat și, ca să fiu foarte sincer, nici nu știu dacă mai apuc anul ăsta. Așa că mă mulțumesc, cel puțin deocamdată, să vă ofer două variante trimise de domnul Marian Rădulescu (și profit de ocazie să-i mulțumesc frumos). Dar nu ne oprim aici, urmează cât de curând multe variante de castraveciori în oțet, bulgărești și nu numai, așa că fiți pe fază! A, și poza de mai sus firește că e generică, bașca veche de câțiva ani, adică de când eram și eu mai gospodar!
Castraveciori murați I
Se spala castraveții și se așează în borcanele curate, împreună cu morcovii tăiați în 4 sau rondele, ceapa tăiată rondele și hreanul tăiat fâșii.
Se calculează cantitatea de saramura respectând proporția la 1 litru de apă, circa 30 g sare și o lingură de zahăr. Se pune la fiert cu boabe de piper, boabe de muștar, foi de dafin, iar la sfârșit se adaugă câte 3 linguri de oțet de vin de 9 grade.
Se toarnă compoziția caldă peste castraveți și se închid borcanele ermetic.
Castraveciori murați II
Multă lume se ferește să pună la murat castraveți de dimensiuni mai mari, în primul rand fiindcă trebuie vase încăpătoare. Totuși se pot pune și aceștia dacă-i tăiem.
Înainte de a fi tăiați și puși la borcan este bine sa-i ținem o noapte la o saramura cât să țină oul deasupra.
După care se scot, se spală, se taie și se pun la borcan pe un strat din inflorescență de mărar și câteva frunze de vișin. Se intercalează fâșiuțe de hrean.
Se face saramura din 1 l apă, 30 g de sare grunjoasă neiodată, 1 lingură de zahăr și 2 linguri de oțet de vin. Se fierbe, se răcește și se toarnă peste castraveciori, capsându-se imediat borcanele.
6 thoughts on “Castraveți murați la borcan, întregi și tăiați”
Niko-B
Và rog làmuriti-mà: se capseazà x se “càpàcesc” borcanele ? Sà nu ncurcàm… Asa mult mi-a plàcut expresia “càpcesc” încât n-am rezistat. M-a luat gura pe dinainte. Si gogosarii, când “apar” ? Si fàcea mama niste ardei umpluti cu varzà…
Cu respect.
Lucian ai dreptate… 30 g si nu 40g de sare… Scuze!
Niko, la varsta mea, matusalemica, e normal sa fi ramas cu unele expresii din vremuri de mult apuse. Mai mult am CAPSAT (stii capacele alea care ma faceau sa ma urc pe ele cu toata greutatea sa le capsez si apoi sa chem toata familia sa scot presa)decat am CAPACIT… Dar ma intelegi… de fapt o reteta este un ghid, parca am mai spus asta…
@Niko-B: Ardei umpluți cu varză tot îmi propun să fac, dar n-apuc (ce ardei făcea mama…), iar gogoșarii în oțet așteaptă cuminți aici.
@Lucian: Am o regulă simplă: dacă îmi trimite cineva o rețetă, nu umblu prin ea, dau credit autorului. Așa că, în cazul de față, domnul Rădulescu e singurul în măsură să dea răspunsuri despre castraveții murați de mai la deal. Drept pentru care 30 g rămân! 🙂
Và rog làmuriti-mà: se capseazà x se “càpàcesc” borcanele ? Sà nu ncurcàm… Asa mult mi-a plàcut expresia “càpcesc” încât n-am rezistat. M-a luat gura pe dinainte. Si gogosarii, când “apar” ? Si fàcea mama niste ardei umpluti cu varzà…
Cu respect.
trebuie sa fii foarte sanatos sa pui 40 grame de sare la litrul de apa (adica 2 linguri rase la litru)nu credeti?
Regula generala la muraturi este o lingura rasa de sare la un litru de apa. Aceasta are cam 30 de grame , ca in reteta.
Lucian ai dreptate… 30 g si nu 40g de sare… Scuze!
Niko, la varsta mea, matusalemica, e normal sa fi ramas cu unele expresii din vremuri de mult apuse. Mai mult am CAPSAT (stii capacele alea care ma faceau sa ma urc pe ele cu toata greutatea sa le capsez si apoi sa chem toata familia sa scot presa)decat am CAPACIT… Dar ma intelegi… de fapt o reteta este un ghid, parca am mai spus asta…
@Niko-B: Ardei umpluți cu varză tot îmi propun să fac, dar n-apuc (ce ardei făcea mama…), iar gogoșarii în oțet așteaptă cuminți aici.
@Lucian: Am o regulă simplă: dacă îmi trimite cineva o rețetă, nu umblu prin ea, dau credit autorului. Așa că, în cazul de față, domnul Rădulescu e singurul în măsură să dea răspunsuri despre castraveții murați de mai la deal. Drept pentru care 30 g rămân! 🙂
Problema este de marimea lingurii.Avea bunica niste linguri care aveau lejer 45 de grame de sare fara varf. Astea normale de azi au cam 25 de grame.