Încă o rețetă foarte interesantă de la Julia Child, care ne-a fost trimisă de prietenul nostru, Mihai Ovidiu, cel care, cred că n-ați uitat, traduce de zor volumul „Mastering the Art of French Cooking” (cititorii tare ar vrea o ediție românească, stimați editori!). Iar ca să vă fac poftă, nu vă spun decât că Radu Anton Roman, vorbind despre castraveții cu smântână, spunea că „lumea zice că-i un aperitiv de nici nu mai mănânci altceva”! D-apoi dacă mai adăugăm și niște ciuperci!
6 castraveți de circa 20 cm lungime.
Decojiți castraveții. Tăiați-i în jumătăți pe lungime și scoateți semințele cu ajutorul unei linguri. Tăiați-i pe lungime în fâșii de 9 – 10 mm grosime, iar fâșiile în bucăți de circa 5 cm.
2 linguri oțet de vin, 1 ½ linguriță sare,
⅛ linguriță zahăr, Un vas din porțelan sau inox, cu volumul de circa 2,5 litri.
Amestecați castraveții în vas cu oțetul, sarea și zahărul. Lăsați-i să stea minimum 30 de minute, sau mai bine câteva ore. Scurgeți-i și uscați-i într-un prosop
Preîncălziți cuptorul la 190ºC.
Un vas pentru cuptor de 30 cm diametru și 4 cm adâncime, 3 linguri (45 grame) unt topit, ½ linguriță mărar sau busuioc, 3 – 4 linguri de ceapă verde tocată,
⅛ linguriță piper.
Amestecați castraveții în vasul pentru copt cu untul, ierburile aromate, ceapa și piperul. Puneți vasul pe nivelul din mijloc al cuptorului preîncălzit, circa 1 oră, amestecând de 2 – 3 ori prin săltare, până când se pătrund castraveții, dar mai păstrează puțin din textura crocantă. Se vor colora foarte puțin pe durata coacerii.
Scoateți-i și lăsați-i deoparte neacoperiți. Puteți să-i faceți din timp și să-i reîncălziți înainte de amestecarea cu ciupercile.
220 grame ciuperci proaspete, O tigaie emailată, 1 cană smântână proaspătă, 1 linguriță amidon amestecată cu 1 linguriță apă, Sare și piper după gust 2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat.
Curățați ciupercile, spălați-le și tăiați-le în sferturi. Zvântați-le într-un prosop. Puneți-le într-o tigaie uscată și sotați-le pe foc moderat spre mic circa 5 minute. Turnați în tigaie smântâna și amestecul de amidon. Fierbeți-le pe foc mic circa 5 minute, până când smântâna scade și se îngroașă. Puneți sare și piper, mai dați într-un clocot un moment și verificați asezonarea. Încorporați amestecul în castraveții copți fierbinți, presărați cu pătrunjel și serviți.
O recomandare de vin asortat aveți oare? Am făcut această rețetă și am fost foarte plăcut surprinsă de complexitate și savoare. Aș mai găti din nou, dar ce vin să pun lângă ea?
Mulțumesc, mă bucur să vă citesc!
As propune o Fetească Albă de prin Moldova (Gramma, Strunga…). Ideea e ca trebuie un vin măcar un pic onctuos, cu o aciditate ținută în frâu și care să nu vină cu toate aromele din toate livezile lumii.
mitzi-mitzi, mnea-mnea.
sa incercam fara harpagic? sa incercam.
http://video.nytimes.com/video/2012/02/10/dining/100000001342431/do-it-yourself-truffles.html?ref=dining
O recomandare de vin asortat aveți oare? Am făcut această rețetă și am fost foarte plăcut surprinsă de complexitate și savoare. Aș mai găti din nou, dar ce vin să pun lângă ea?
Mulțumesc, mă bucur să vă citesc!
As propune o Fetească Albă de prin Moldova (Gramma, Strunga…). Ideea e ca trebuie un vin măcar un pic onctuos, cu o aciditate ținută în frâu și care să nu vină cu toate aromele din toate livezile lumii.