Tot de la domnul Marian Rădulescu vin și castraveții în oțet (bulgărești) de mai la vale. Ceea ce pot eu să fac, ținând cont că experiența mea în domeniul oțetit se limitează la gogoșari, este să vă invit să citim împreună.
Castraveciori bulgărești I
Este bine ca să ai cantități mari de castraveciori, 5-10 kg, de preferat mici cât un deget arătător. Înainte de toate, castraveții se pun în apă peste noapte. E bine să se schimbe apa de cel puțin două-trei ori.
Se așează castraveciorii în borcane, de obicei de 800 g, printre castraveciori se strecoară rondele sau fâșii de morcov, ceapă tăiată julien și fâșii de hrean. La fiecare borcan se pune câte o linguriță de sare, una de zahăr și oțet de vin alb până la nivelul marcajului din borcan (adică unde se termina partea rotunjita de la fundul borcanului). Se completează cu apa. Înainte de a închide borcanul eu pun o rămurică de inflorescență de mărar, boabe de muștar, piper și ienibahar.
După ce s-a strâns bine capacul, se verifică dacă picură, întorcându-l cu fundul în sus, apoi se agită ca să se dizolve sarea grunjoasă neiodata și zaharul.
Se fierbe 45 de minute într-un vas cu apă până aproape de gura borcanului. Se ține sub o pătură până a doua zi…
Castraveciori bulgărești II
Am încercat și varianta asta și este chiar foarte bună. Se aseamănă cu varianta de mai sus, iar compoziția se face separat și se toarnă peste castraveciori. Mi se pare mai sigura aceasta rețetă.
Se calculează estimativ cantitatea de saramură și se păstrează următoarea proporție: o parte oțet de vin de 9º, trei și jumătate apă, o lingura cu vârf de sare grunjoasă neiodată și doua linguri de zahăr.
Se amesteca bine până când se dizolvă sarea și zaharul și se toarnă în borcane. Se căpăcesc, apoi se fierb în baie de abur circa 45 de minute. Se țin sub pătură până a doua zi.
Mie mi-au ieșit un pic dulcegi (la 250 ml oțet de 9 grade, 2 linguri nu foarte rase de zahăr, 875 ml apă plus lingura de sare, așa am interpretat eu proporțiile). Dacă așa trebuiau să fie sau nu, poate ne răspunde dl. Rădulescu 🙂 Dar, evident, presupun că fiecare poate regla cantitatea de zahăr în funcție de preferințele proprii.
sunt dulci?(variianta a doua)sau potrivit de dulci ?
Mie mi-au ieșit un pic dulcegi (la 250 ml oțet de 9 grade, 2 linguri nu foarte rase de zahăr, 875 ml apă plus lingura de sare, așa am interpretat eu proporțiile). Dacă așa trebuiau să fie sau nu, poate ne răspunde dl. Rădulescu 🙂 Dar, evident, presupun că fiecare poate regla cantitatea de zahăr în funcție de preferințele proprii.