• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cassoeula

Jan 05, 2010 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc 2


Mai pe românește, una dintre rețetele italiene de varză cu carne, o mâncare tradițională din zona Lombardiei. O dedic tuturor doamnelor, domnișoarelor și domnilor care bat câmpii pe diverse canale media despre cât de ușoară este bucătăria italiană (spre deosebire de cea românească, firește), fiindcă m-am săturat până peste capt de incultura, suficiența și agresivitatea lor. Comparați, vă rog, extrem de gustoasa rețetă de mai jos cu oricare dintre versiunile ei mioritice (nu mai puțin delicioase!) și cred că vă veți da repede seama că lucrurile nu stau chiar așa cum declamă specialiștii autoproclamați. Nu de alta, dar destule dintre versiunile noastre par de-a dreptul de regim pe lângă ce urmează.

500 g costițe de porc,
200 g șoric,
1 picior de porc,
5 cârnați italieni crud-uscați (eventual puteți încerca să-i înlocuiți cu o cantitate echivalentă de salam italian),
300 g jumări,
300 g pulpă de porc,
100 g unt,
50 g untură,
1 ceapă,
2 morcovi,
2 tulpini de țelină verde (sau 1 țelină mică),
3 linguri de roșii tocate (din conservă sau proaspete),
1 varză mare,
vin alb,
sare și piper.

Încingeți într-o cratiță încăpătoare untul și untura. Căliți ceapa tăiată peștișori, adăugați cărnurile tăiate bucățele (piciorul lăsați-l întreg, că o să fie spectaculos, bașca are și osul treaba lui).

După vreo 10 minute vine rândul legumelor, tăiate nu prea mărunt. Lăsați-le și pe ele să se înmoaie, apoi stingeți cu roșiile amestecate cu un păhărel de vin, sărați, piperați, puneți capacul, dați focul la mic și lăsați să fiarbă încet.

După cel mult o oră, adăugați varza tăiată fideluță și cârnații înțepați de câteva ori cu furculița, să nu crape. Mai adăugați vin ori de câte ori vi se pare că-i momentul și nu amestecați cu lingura, doar scuturați energic cratița.

Când e gata, mâncarea trebuie să fie scăzută bine, așa că, chiar dacă rețeta originală nu prevede, nu mi s-ar părea deloc o idee proastă să băgăm la sfârșit cratița în cuptor pentru vreo jumătate de oră. Se servește fierbinte, cu mămăligă, că-i mai bună și mai pe gustul nostru decât polenta pe care o recomandă italienii la treaba asta).

Ce bem? Apoi numai un Cabernet Sauvignon țapăn s-ar putea lupta cu mâncărica asta. Nu zic musai Olmaia pe care v-am recomandat-o ieri, că-i prea fină și elegantă pe lângă ce-avem noi azi în farfurie, beți și dumneavoastră din care vă place sau din care găsiți.

S-ar putea să vă intereseze și:

Porc Mu-ShuPorc Mu-Shu Cârnați de porc Cotlet de porc cu sos de portocaleCotlet de porc cu sos de portocale Default ThumbnailCotlet de porc cu mere coapte si sos de coacaze

  • carnati, costita, Italia, porc, varza, varza cu carne

2 thoughts on “Cassoeula”

  1. aphextwinz 02/07/2010 at 20:23

    E o moda fantastica. Acum au toti puncte de vedere italiene, e de la migratia in masa la maritis sau cules diverse. E faina reteta. Si au italienii chestii faine. Si daca gasiti pe undeva retete originale (fara faina de porumb, rosii, cartofi si stiti la ce ma refer) astept o veste.

    Oricum retetele cu varza, indiferent de zona, sunt o nebunie. Si cum se pare ca varza provine de pe langa zone mediteraneene (nu retin exact fara carte in moaca dar parca am vazut si la Apicius, daca nu, iertare) e posibil sa fie ceva oarecum traditional. Desi cred ca e greu de investigat cine a trantit varza in carne sau invers 🙂

    Cabernet nu avem dar va uram sanatate, inca nu am terminat de citit tot 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 03/07/2010 at 08:55

      O sa vina si retetele alea, nici o grija, am o droaie. Dar, cum era expresia de dinainte de ’89, teoria ca teoria, practica ne omoara 🙂

      Reply ↓

Leave a Reply to aphextwinz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved