• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi umpluți cu șuncă și șvaițer, la cuptor

Sep 06, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume 3


Deloc greu de făcut, cartofii umpluți cu șuncă și șvaițer reprezintă o soluție tare bună atunci când prin frigider cam bate vântul și avem nevoie de o preparație ceva mai dichisită de pus pe masă. Adică, da, ați dedus corect, șunca se poate înlocui cu aproape orice cărnuri rămase prin frigider (numai să nu fie din cale-afară de grase), iar șvaițerul se poate și el transforma, după nevoi, în cașcaval, mozzarella ori vreun alt tip de brânză din categoria asta. Însă, ținând cont că sub această denumire am aflat, la vremea ei, rețeta, tot așa i-am păstrat numele în titlul de mai sus. Și, acestea fiind zise, vă invit să notați:

câte persoane sunt la masă, atâția cartofi (de preferință roz)

și, pentru fiecare dintre ei,

3 linguri de șvaițer, dat prin răzătoare
3 linguri de șuncă, mărunțită din cuțit,
puțin unt,
sare,
piper,
încă un pic de șvaițer, pentru presărat deasupra.

Spălați bine cartofii (nu-i curățați de coajă), înțepați-i ușor, din loc în loc, cu o furculiță și băgați-i în cuptorul încins dinainte, la 200ºC, unde trebuie să stea 30-40 de minute, poate ceva mai mult, dacă-s prea mari.

Scoateți-i, lăsați-i să se răcorească, tăiați-i în două (pe lung) și, cu multă grijă, scoateți miezul cu o linguriță, în așa fel încât să vă rămână niște pereți de aproximativ 1 cm.

Frecați bine miezul extras cu untul, șunca și brânza. Reglați de sare&piper și umpleți cartofii cu compoziția.

Presărați-i cu șvaițer și băgați-i la loc în cuptor, la aceeași temperatură, să mai stea vreo 15-20 de minute.

Despre variante deja am vorbit (cel mult v-aș putea sugera să mai adăugați în umplutură ceva verdeață), drept pentru care nu-mi mai rămâne decât să vă spun că, nefiind cartofii noștri umpluți deloc pretențioși, ați putea turna în pahare cam orice vin sec și ușurel, nu prea acid și nici prea parfumat, fie el alb, roze sau chiar roșu.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi umpluți cu șuncă afumată Cartofi umpluti cu peste afumatCartofi umpluți cu pește afumat și capere Cartofi noi la cuptor cu cimbru și rozmarin Salata de cartofi cu sunca presataSalată de cartofi cu șuncă presată, castraveți murați și maioneză

  • cartofi, cartofi la cuptor, cuptor, sunca, svaiter, umplut

3 thoughts on “Cartofi umpluți cu șuncă și șvaițer, la cuptor”

  1. aphextwinz 07/09/2011 at 09:25

    Fara legatura cu reteta (care da, e buna si suporta multe imprieteniri intre ingrediente), o intrebare legata ed tehnica. Am citit de multe ori, am vazut si pe la TV ca se inteapa cartofii, cica sa nu explodeze, sau asa ceva.

    Indiferent ce cartofi am folosit la copt, niciodata nu i-am intepat, recent (oarecum) am aflat ca se inteapa.

    Oare nu e un gest in plus (nu ca ar dura, ca idee, numai) sau o legenda urbana?

    Sanatate!

    Reply ↓
  2. costachel Post author07/09/2011 at 10:04

    Ideea e să nu crape coaja cartofilor. Adică să aibă aburii pe unde ieși. Așa cum se înțeapă, de pildă, și cârnații. Din punctul meu de vedere, depinde și de tipul cartofului (că n-au toți coaja la fel), și de tăria focului. Dar de obicei îi înțep.

    Reply ↓
  3. aphextwinz 07/09/2011 at 20:17

    Mie nu mi s-a intamplat (pana acum, ca nu e timpul pierdut) sa crape coaja. La carnati, da, sa aiba pe unde iesi sucul carnii si grasimea, dar iaca, la cartofi nu am patit.

    E neimportant (ca aia ziceam) legat de reteta. Oi fi avut eu noroc numa de cartofi “necrapaciosi” 🙂

    Sanatate!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved