• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi sote

Sep 04, 2012 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de garnituri 0


Cartofi sote

Cred că am mai precizat de vreo câteva ori în paginile acestui site: nu prea-mi plac (spre deloc) cartofii prăjiți. În schimb, îmi sunt tare simpatici acești cartofi sote, care se topesc în gură și, pe deasupra, pot fi parfumați lesne cu condimente și verdețuri după plac. Așa că, doar cu nițică imaginație, de fiecare dată par cu totul și cu totul alții, așa că e cam greu să plictisești de ei.

Ce-avem nevoie ca să facem cartofi sote pentru vreo 4 flămânzi sau 6 (doar) pofticioși? Notați:

1 kg de cartofi,
50 g unt,
2 linguri de ulei (sau poate ceva mai mult),
sare,

plus, pentru final,

piper,
încă 50 g unt,
verdețuri proaspete, după gust.

Și ne mai trebuie „une sauteuse”, cum ar spune francezii, adică o tigaie cu pereții înalți (sau o cratiță cu coadă), în care să putem „sălta” cartofii (că asta înseamnă „pommes de terre sautées”, niște „cartofi săltați”, eventual „săriți”).

Curățați cartofii, tăiați-i cubulețe (de fapt nu-i obligatoriu, unii îi taie ca pentru prăjit, doar că mai gros, iar ultima modă e să fie biluțe). Zvântați-i într-un prosop curat.

Încingeți în soteuză untul amestecat cu uleiul (foc potrivit), puneți cartofii și începeți să agitați, cu pauze, tigaia (cu puțină dexteritate, n-aveți nevoie de niciun instrument ajutător). Când au prins culoare pe toate părțile (7-8 minute, să zicem), presărați sarea și puneți capacul.

Continuați coacerea timp de vreo 15 minute (dar depinde atât de dimensiunile cuburilor/feliilor/biluțelor, cât și de gradul de rumeneală pe care îl preferați). Nu uitați să-i mai agitați la fiecare 2-3 minute. Când cartofii sote s-au făcut moi bine și s-au colorat frumos, sunt gata.

Stingeți focul, presărați-i cu piper, verdețurile curățate și tocate, plus bucățele de unt, mai „săltați” de câteva ori (cât să se „îmbrace” uniform cartofii) și serviți imediat. Dacă doriți să-i parfumați cu usturoi tocat, sau cu verdețuri uscate, e bine să le puneți cu 1-2 minute înainte de stingerea focului.

Ce fel de verdețuri? Păi cimbru, pătrunjel, rozmarin, arpagic verde, mărar (mai ales dacă e vorba de cartofi noi), măghiran și lista, evident, poate continua.

Vinul, firește, depinde de felul principal, fiindcă acești cartofi sote reprezintă, în majoritatea cazurilor, doar o garnitură. Dar puteți să-i mâncați și ca atare (pretext pentru o salată, de pildă) și atunci vinul din pahare va fi cu siguranță alb. Cât de zdravăn, doar condimentația va decide.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi noi gratinatiCartofi noi gratinați la cuptor Cartofi copti cu pesmet si cascavalCartofi copți cu pesmet și cașcaval Cartofi la cuptor cu brânzăCartofi la cuptor cu brânză Sote de morcovi cu mentă și coniac

  • cartofi, cartofi noi, sote, unt, verdeturi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved