O rețetă de cartofi și dovlecei la cuptor tare simplă și foc de gustoasă, concepută, probabil, de un lacto-vegetarian iscusit. Ceea ce nu înseamnă, firește, că omnivorii nu se pot bucura în voie de această delicioasă preparație. Care, între noi fie vorba, cred că ar merge, la o adică, și pe post de garnitură. Dar asta nu ne împiedică, desigur, să ne bucurăm de ea ca atare.
400 g cartofi (de preferință din cei roz), 400 g dovlecei subțiri (cei cu coaja verde vor asigura un efect cromatic mai frumos),
cam 100 g unt (pentru uns vasul și pentru presărat deasupra), 250 g smântână, 100 g șvaițer ras (poate și mai mult), sare și piper proaspăt râșnit (de preferință din cel alb, să nu se cunoască).
Fierbeți mai întâi cartofii, în coajă. Curățați-i, tăiați-i felii grosuțe.
Spălați bine dovleceii, lăsați coaja în pace (că-s tineri), tăiați-i rondele de grosime identică și la fel cu a feliilor de cartofi.
Încălziți cuptorul (200ºC). Ungeți un vas de ceramică (sau de Jena) cu unt. Puneți alternativ felii de cartofi și rondele de dovlecei. Sărați, piperați.
Turnați deasupra smântâna, cât de uniform puteți. Presărați șvaițerul ras și untul rămas, tăiat bucățele mici. Băgați vasul la cuptor și coaceți până se rumenește un pic brânza (cam 25 de minute).
Ca variante, firește că, pentru un plus de cronț, ați putea amesteca șvaițerul cu pesmet (și tot cu pesmet ați putea tapeta vasul, înainte de a pune legumele). Care legume firește că ar putea fi și din altele, cu sau fără opărire preliminară, după caz. Și dacă țineți morțiș (și vă place), puteți presăra și niște boia pe deasupra.
Vinul? Cu siguranță alb, sec și onctuos (că așa vrea smântâna). Fetească Albă nordică, în principiu, dar ar merge și un Chardonnay, cu condiția să nu miroasă precum toate livezile tropicale din lume.
… nu ma mai satur sa va citesc comentariile destepte/competente/ironice … B-)…ca de gustoase m-am auto convins …=D> … o Floare admiratoare 😉
Acum m-am convins și eu că, uneori, cu o Floare se poate face primăvară 🙂