• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi și dovlecei gratinați

Sep 10, 2012 costachel Mâncăruri cu cartofi, Mâncăruri cu dovlecei, Rețete, Rețete cu legume, Rețete lacto-vegetariene 2


Cartofi si dovlecei la cuptor

O rețetă de cartofi și dovlecei la cuptor tare simplă și foc de gustoasă, concepută, probabil, de un lacto-vegetarian iscusit. Ceea ce nu înseamnă, firește, că omnivorii nu se pot bucura în voie de această delicioasă preparație. Care, între noi fie vorba, cred că ar merge, la o adică, și pe post de garnitură. Dar asta nu ne împiedică, desigur, să ne bucurăm de ea ca atare.

400 g cartofi (de preferință din cei roz),
400 g dovlecei subțiri (cei cu coaja verde vor asigura un efect cromatic mai frumos),
cam 100 g unt (pentru uns vasul și pentru presărat deasupra),
250 g smântână,
100 g șvaițer ras (poate și mai mult),
sare și piper proaspăt râșnit (de preferință din cel alb, să nu se cunoască).

Fierbeți mai întâi cartofii, în coajă. Curățați-i, tăiați-i felii grosuțe.

Spălați bine dovleceii, lăsați coaja în pace (că-s tineri), tăiați-i rondele de grosime identică și la fel cu a feliilor de cartofi.

Încălziți cuptorul (200ºC). Ungeți un vas de ceramică (sau de Jena) cu unt. Puneți alternativ felii de cartofi și rondele de dovlecei. Sărați, piperați.

Turnați deasupra smântâna, cât de uniform puteți. Presărați șvaițerul ras și untul rămas, tăiat bucățele mici. Băgați vasul la cuptor și coaceți până se rumenește un pic brânza (cam 25 de minute).

Ca variante, firește că, pentru un plus de cronț, ați putea amesteca șvaițerul cu pesmet (și tot cu pesmet ați putea tapeta vasul, înainte de a pune legumele). Care legume firește că ar putea fi și din altele, cu sau fără opărire preliminară, după caz. Și dacă țineți morțiș (și vă place), puteți presăra și niște boia pe deasupra.

Vinul? Cu siguranță alb, sec și onctuos (că așa vrea smântâna). Fetească Albă nordică, în principiu, dar ar merge și un Chardonnay, cu condiția să nu miroasă precum toate livezile tropicale din lume.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi noi gratinatiCartofi noi gratinați la cuptor Dovlecei umpluți cu brânzăDovlecei umpluți cu brânză Lasagna de cartofiLasagna de cartofi Gratin DauphinoisGratin Dauphinois, sau cei mai faimoși cartofi cu smântână

  • cartofi, cuptor, dovlecei, gratinare, smantana, svaiter

2 thoughts on “Cartofi și dovlecei gratinați”

  1. Floarea 10/09/2012 at 21:53

    … nu ma mai satur sa va citesc comentariile destepte/competente/ironice … B-)…ca de gustoase m-am auto convins …=D> … o Floare admiratoare 😉

    Reply ↓
    1. costachel Post author11/09/2012 at 08:39

      Acum m-am convins și eu că, uneori, cu o Floare se poate face primăvară 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved