Știu, n-ar fi fost rău să vă dau mai devreme rețeta asta, dar nici acum nu-i timpul pierdut, cartofii noi încă se lăfăie pe tarabe, așa că nu e prea târziu, zic eu, să vă sugerez minunăția asta de sfârșit de primăvară și început de vară. Ca dacă acum nu mâncăm cartofi noi, păi atunci când?
Așa că, pentru două persoane flămânde, sau patru doar pofticioase, înarmați-vă cu
1 kg de cartofi noi, 1 legătură de mărar,
cam 100 g telemea (dar depinde și cat e de sărată), cimbru (facultativ), ulei, sare și piper.
Începeți prin a curăța cartofii, prin metoda pe care o preferați: radeți cu cuțitul, frecați cu sare, dați coaja jos, în fine, principalul e ca dumneavoastră să fiți mulțumită de rezultat. Pe cei mai mici lăsați-i întregi, pe ceilalți tăiați-i în doua sau în patru, ideea fiind, firește, să îi uniformizați ca dimensiune.
Frecați-i bine cu sare, piper și facultativul cimbru, tăvăliți-i prin ulei, să fie bine unși peste tot, puneți-i într-o tavă și băgați totul în cuptorul încălzit, la foc mijlociu, unde trebuie să stea cam o oră. În cazul în care cuptorul dumneavoastră nu coace uniform sus și jos, s-ar putea să nu fie o idee rea să îi întoarceți la jumătatea intervalului.
Cât timp se coc, nu stați: spălați, uscați, curățați și tocați mărunt mărarul, radeți brânza, după care amestecați-le bine pe amândouă, adăugând și piper după gust.
Când s-au rumenit cartofii, scoateți-i cu o lingura găurită într-un castron, presărând peste straturi amestecul de brânza și mărar. Acoperiți cu o farfurie și lăsați mâncarea să se mai gândească vreo 5-10 minute, cât să se topească puțin brânza, iar mărarul și piperul să parfumeze minunat totul.
Dacă serviți mâncarea ca atare, orice vin alb, ușor și sec o să se potrivească de minune. Dacă însă vreți să mâncați cartofi noi pe post de garnitură, atunci potriviți vinul după felul de bază.
Și să nu uit: puteți face mâncarea și pe aragaz, într-o tigaie mare, cu pereții înalți și cu capac (sau într-o cratiță, firește), caz în care firește că nu va mai fi nevoie sa-i tăvăliți dinainte prin ulei, iar condimentele o să le puneți la sfârșit. Foc moale și vasul acoperit tot timpul, asta e secretul, nu-i nevoie să turnați apă sau altceva. Nu trebuie decât să amestecați din când în când, ca să se rumenească uniform, iar amestecul de brânza îl veți presăra direct în oala, pe care, firește, o veți acoperi la loc cu capacul, cât să stea alea 5-10 minute de care vorbeam mai sus.
Care ar fi diferențele dintre cele doua variante? Păi la cea în tigaie cartofii o să iasă mai moi, iar dumneavoastră veți transpira mai mult, dar veți termina mâncarea cam în 30-40 de minute.
Și musai trebuie să vă atrag atenția c-ar fi păcat ca acești cartofi noi să vină la masă fără să fie însoțiți de-o salata de varza nouă.
Sa traiti si la mai mare! Ca bine le mai ziceti! Am plecat sa execut deliciosii cartofi noi!
Și eu 🙂 Mulțumesc!