• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi franțuzești

Oct 03, 2008 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete cu ouă, Rețete ovo-lacto-vegetariene 6


cartofi franțuzești

Ce-mi place mie la acești cartofi franțuzești (pe lângă faptul că-s foarte gustoși, firește!) e că se pot face absolut oricând, în orice anotimp. Că doar cartofi, ouă, smântână și brânză găsim întotdeauna, nu? Așa că, dacă tot v-am spus care-s componentele, să vedem și cantitățile. Adică

6-7 cartofi (depinde cât sunt de mari),
5 ouă,
400 ml smântână,
200 g telemea (mai mult sau mai puțin, în funcție de cât e de sărată),
50 g cașcaval,
pesmet,
unt,
sare și piper.

Începeți prin a fierbe, în apă cu sare și în două vase diferite, firește, cartofii în coaja și 4 ouă tari. Cât timp se răcesc, dați toată brânza prin răzătoare, bateți smântâna cu oul rămas, adăugând aici piperul, ungeți un vas de Jena cu unt și tapetați-l cu pesmet.

Curățați cartofii și tăiați-i în felii subțiri (cât se poate, nu exagerați!). Procedați la fel cu ouăle. Puneți în vas mai întâi un rând de felii de cartofi, continuați cu un strat de ouă, presărați jumătate din telemea și turnați două linguri din amestecul de smântâna și ou. Continuați la fel, până se termina ingredientele (cred că v-ați prins că trebuie să vă iasă trei straturi de cartofi și două de ouă, nu?)

Turnați deasupra restul de smântână, presărați cașcavalul ras amestecat cu pesmet, puneți și niște bucățele de unt ca să se rumenească frumos și cu asta basta, la cuptor cu ai noștri cartofi franțuzești. La foc potrivit (200ºC), în jumătate de oră ar trebui să fie deja frumos rumeniți deasupra.

Cât despre vin, chiar dacă mă repet, părerea mea e că la sosurile de smântână (deci și la cartofi franțuzești) cel mai bine merge o Fetească Albă nordică, rece și seacă. Acu’ rămâne să mai și găsesc una bună prin magazine, ca să fie recomandarea nițel mai precisă.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi si dovlecei la cuptorCartofi și dovlecei gratinați Cartofi copti cu pesmet si cascavalCartofi copți cu pesmet și cașcaval Crochete pané de cartofi umplute cu brânză Salata de cartofi cu spanacSalată de cartofi cu spanac

  • cartofi, cartofi la cuptor, cascaval, gratinare, oua, pesmet, smantana, telemea

6 thoughts on “Cartofi franțuzești”

  1. Dorinel 05/11/2010 at 09:08

    Incercati o feteasca alba de vincon, eu stiu un beciul domnesc! Tin sa precizez ca nu ma pricep la vinuri dar consider ca aceasta firma are vinuri de calitate!

    Reply ↓
  2. DORINEL 18/11/2010 at 18:14

    tocmai am facut reteta si mda….nici nam avut rabdare sa-i fac o poza(eu is in teste cu mancarurile, adica un debutant) si e foarte delicioasa, un fel de musaca mai de post dar foarte buna, as incerca si varianta cu putin piept de pui si intradevar merge vinul ca pe roate si la vale…foarte delicioasa va recomand si voua celorlalti 😀

    Reply ↓
  3. Moi maitre 01/03/2011 at 12:42

    Eu as pune o feteasca regala de la Gramma…

    Reply ↓
  4. Costachel 01/03/2011 at 13:03

    Subscriu, maitre! Drept pentru care, iubiti cititori, retineti: tinand cont ca nu veti gasi o Feteasca Alba corespunzatoare (sau inca n-am dat de ea, chit ca o caut cu inversunare), sus-numita Regala (gratioasa, eleganta si rafinata) se va potrivi perfect cu cartofii astia. Si nu numai.

    Reply ↓
  5. Moi maitre 01/03/2011 at 18:36

    Hough!

    Reply ↓
  6. Maria 08/11/2011 at 00:24

    Asta am făcut azi. Au ieşit excelenţi!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved