Comercializarea cărnii provenite de la animale clonate rămâne posibilă în Europa, după ce guvernele statelor membre UE și Parlamentul European nu au ajuns la un compromis privind interzicerea acestui produs.
Legislația actuală permite utilizarea în Europa a cărnii clonate și, timp de trei ani, s-au purtat negocieri pe marginea unei propuneri legislative privind interzicerea sau etichetarea produselor de acest fel, dar nu s-a ajuns la un rezultat, informează președinția ungară a Uniunii, citată de AFP. Acest lucru înseamnă că regulile actuale, care datează din 1997, rămân în vigoare, fără a conține nicio încadrare specifică pentru comercializarea cărnii clonate în Europa.
„Nu s-a dovedit că este dăunător consumul de carne clonată. În plus, nu există efective de animale clonate. Se fac cercetări în privința clonării pentru îmbunătățirea unor rase, dar nu se pune problema să existe pe piață carne clonată care să ajungă pe masa consumatorului”, a declarat pentru capital.ro Sorin Minea, președintele Asociației Române a Cărnii.
De altfel, în prezent, există un consens la nivel european asupra interzicerii cărnii de animale clonate direct. Astfel, animalele clonate, precum taurinele sau porcii, nu vor ajunge în mod direct pe masa consumatorilor, deoarece ar fi prea scumpe, ele vor fi destinate reproducției. „Clonarea se va folosi doar pentru a transmite informația genetică valoroasă”, a mai arătat Minea.
Parlamentarii europeni au renunțat la solicitarea de interzicere a comercializării până la a cincea generație de descendenți, în urma refuzului guvernelor membre ale UE.