Mda, știu, titlul de mai sus pare desprins dintr-o carte de bucate de dinainte de ’89 sau dintr-un meniu de cantină comunistă. Dar n-are a face, fasolea verde cu carne de mai jos e absolut excelentă, se face simplu, e de vară, ce mai, o droaie de argumente care ne pot determina să ne aplecăm cu tot interesul asupra dumneaei.
Așa că înarmați-vă dumneavoastră cu
750 g carne (de pasăre, de vită sau de porc, dar slabă), 1 kg de păstai, 1-2 cepe, 1 morcov (facultativ), 2-3 roșii, 1 căpățână de usturoi, 1 păhărel de vin alb sec, 1 legătură mică de pătrunjel, ulei, sare, piper.
Începeți prin a spăla și curăța fasolea verde (mă rog, poate fi și galbenă, firește, și va fi chiar și mai bună, da’ asta-i expresia consacrată, ce să fac!). Căliți puțin în ulei ceapa și eventualul morcov (cu toaleta făcută și mărunțirea efectuată), adăugați fasolea, acoperiți cu apă fiartă cât abia s-o acopere, puneți capacul și fierbeți totul, la foc mic, până sunt păstăile aproape gata.
Separat, rumeniți repede carnea într-o tigaie, pe ambele fețe, după care stingeți cu vin (sau chiar cu apă), micșorați focul, acoperiți și așteptați să se frăgezească. Operația asta, dacă vă întreabă cineva, se cheamă brezare (de la franțuzescul braiser) și firește că, mai ales dacă veți folosi carne de vită, operațiunea asta va trebui demarată cu destul timp înaintea fasolei.
Bun, când totul este aproape gata, răsturnați carnea cu sosul ei în cratița cu păstăile (dacă a rămas prea multă apă de la fiertul lor, eliminați excesul), puneți și roșiile curățate de pieliță și tăiate felii (sau cubulețe, după gust), usturoiul curățat și mărunțit, reglați de sare și piper, mai fierbeți totul vreo 5 minute (sau până e gata), presărați pătrunjelul tocat, puneți capacul la loc, să se odihnească în liniște măcar 5-10 minute, și cu asta basta.
Dacă aveți timp, nu e din cale-afară de cald sau chiar vreți să vă iasă perfect, e mult mai indicat ca această ultimă operație să se desfășoare la cuptor (cam 20-30 de minute, la 200°C), dar atunci mai lăsați zeamă la mâncare, să aibă de unde să scadă și să nu se ardă.
Secrete? Păi în afară de calitatea și prospețimea ingredientelor, unul singur: mai ales dacă folosiți fasole galbenă, aveți grijă să nu o treceți din fiert, că se zdrobește și nu mai e ce-ar trebui să fie.
Vinul? Păi depinde în primul rând de carnea folosită, dar și de cantitatea de usturoi folosită (am uitat să spun că e după gust? Scuze!). O Fetească Regală sau un Riesling Italian la pui, un Merlot la porc și vită, cam pe-aici se-nvârt opțiunile.