• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cârnați de Putna

Dec 16, 2012 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de cârnați, Rețete de preparate din carne, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 3


Cârnați de Putna

Această rețetă de cârnați de Putna face parte din cel mai recent volum al doamnei Garoafa Coman, intitulat Mâncăruri de Sărbători și apărut zilele trecute la Editura Bizantină. Lansarea națională a avut loc joi, la Librăria Doxologia din Iași, prilej cu care am avut onoarea să spun și eu câteva cuvinte despre această carte. O carte a cărei apariție, în opinia mea, constituie, prin ea însăși, o sărbătoare în sine. Și, cum doamna Coman a avut amabilitatea să-mi permită să vă prezint și dumneavoastră câteva dintre minunatele rețete ce alcătuiesc această lucrare, profit de ocazie și vă ofer mai la vale una cât se poate „de sezon”. Așadar, cârnați de Putna!

1 parte carne de porc (1 kg)
2 părți carne de vită (2 kg)
6 căpățâni de usturoi
piper, cimbru, ienibahar, nucșoară (dacă lipsesc ienibaharul și nucșoara, se pune coriandru)
2 linguri de sare
boia dulce, facultativ

Tocăm carnea și o amestecăm într-un lighean încăpător cu condimentele și cu mujdeiul de usturoi, care se pregătește astfel: se rețin 2 cești din zeama în care a fiert carnea pentru tobă sau se face în acest scop puțină supă. Se pisează usturoiul cu sarea, se pune în supă, se lasă să se usturoieze și se strecoară în carne. Personal nu strecor zeama ci folosesc mujdeiul cu totul.

Carnea se amestecă cu ambele mâini, ca pe aluat. Se adaugă treptat apă, până când amestecul devine pufos și nu se mai lipește de mâini.

Se curăță prin interior mațele subțiri, se freacă cu sare și se pun în apă rece cu oțet. Se umplu și se pun la zvântat în loc aerisit.

La țară, acolo unde se taie porcul, se toacă pentru cârnați, cu mașina sau cu satârul, carne de la gât, de la pulpele din față și tot ce cade de la împărțitul cărnii, adică de la dezosarea mușchilor și de la rotunjitul șuncilor.

După ce se umplu, cârnații se atârnă pe o vergea și se lasă o noapte să se scurgă, iar a doua zi se dau în cramă la frig sau la afumat.

Și nu pot să închei înainte de a vă spune și dumneavoastră ceea ce spuneam cu ocazia lansării. Într-o lume dominată mediatic de tot soiul de chefi mai mult sau mai puțin reali, Mâncăruri de Sărbători este o carte vie și autentică. Pe care v-o recomand din toată inima.

Garoafa Coman, Mâncăruri de sărbători

S-ar putea să vă intereseze și:

Cârnați de Focșănei Default ThumbnailCârnați măcelarești de Burdujeni Cârnați de porc Cârnați virșli

  • carnati, Garoafa Coman, porc, reteta, vita

3 thoughts on “Cârnați de Putna”

  1. cofi 16/12/2012 at 18:50

    daca recomandati cartea miercuri, dar lansarea a fost joi, stiam ce sa trimit cuiva in strainatate!!
    Dar poate o dau de SF.Ion!

    Reply ↓
  2. Gurmandel 18/12/2012 at 17:36

    O singura mentiune… La cantitati, daca pui sase capatini de usturoi la 3 kile de carne, cred ca iti sare basca si regurgitezi doua saptamini…

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/12/2012 at 20:41

      Usturoiul (care cred că a fost românesc, deci căpățâni mici)e oricum după gust… Dar dacă faci ca-n rețetă (adică pisat, dizolvat în supă și strecurat), cred că basca se dă cel mult un pic pe ceafă 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved