• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cârnați de porc

Nov 16, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de cârnați, Rețete de preparate din carne, Rețete tradiționale românești 1


Ar fi fost și culmea ca, după ce ne-a oferit o sumedenie de rețete de cârnați absolut deosebite (Pleșcoi, Focșenei plus Varlaam, virșli și încă altele) domnul Marian Rădulescu să nu ne dea și una mai simplă (dar cât de gustoasă!). Da, taman de gustoșii cârnați de porc va fi vorba mai la vale, un clasic reper al iernii românești care se apropie.

Întotdeauna am fost fascinat de gustul inconfundabil al cârnaților de porc, făcuți, la Crăciun, de bunicul meu. El nu cântărea carnea, ci punea totul după ochi, care erau bine formați și nu greșeau niciodată. Cred ca punea cam 3-4 kile de carne de porc degresată (spată), cam 1-1,5 kg carne de porc mai grasă, de obicei ce se peciuia la tranșatul porcului. Carnea o tăia cât să meargă la mașina de tocat și o ținea, la rece, 2 zile cu sare, circa 20 g la kilul de cărnărie. De obicei o toca la satâr dar, mai târziu, modernizându-se, o toca prin mașina de tocat cu sită rară (orificii mari).

Cu câteva ore înainte de a umple mațele, făcea un mujdei de usturoi, în care punea cimbru, piper măcinat, boia iute și dulce, după gust. Strecura mujdeiul și frământa cu el compoziția. A doua zi umplea mațele și, după ce punea cârnații la zvântat câteva ore, dădea drumul la afumătoare, la început la un fum călduț, aproape rece, din rumeguș de esență tare și, după ce cârnații se colorau, la fum cald, unde îi ținea până ce cârnații se coceau bine, încât să-i poți mânca și cruzi.

Cârnații se servesc proaspeți, fripți, prăjiți în untură, dar se pot de asemenea zvânta și păstrămui, caz în care se mai dă fum rece. Cu carne un pic afumată și prăjită se pot păstra la garniță în untură.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cârnați de Focșănei Default ThumbnailCârnați măcelarești de Burdujeni Garoafa Coman, Mâncăruri de sărbătoriCârnați de Putna Cârnați virșli

  • afumatura, carnati, Marian Radulescu, porc, preparate din carne

1 thoughts on “Cârnați de porc”

  1. Miron Rotaru 23/11/2021 at 22:49

    Minunati

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved