• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Care sunt cele șapte alimente cel mai des falsificate?

Apr 07, 2012 costachel Mozaic, Nutritie, Topuri 2


Numărul din aprilie al publicației Journal of Food Science analizează cele mai frecvente cazuri de fraudă alimentară. Prin „fraudă alimentară” se înțelege, conform definiției date într-un raport întocmit pentru Department of Homeland Security, „un termen colectiv care cuprinde cazurile de înlocuire deliberată, adăugare, manipulare, denaturare și etichetare greșită a mâncărurilor, ingredientelor sau ambalajelor alimentare, sau declarațiile false ori înșelătoare referitoare la un produs, în scopul obținerii unor câștiguri bănești”.

Deși nu toate „intervențiile” cuprinse în definiție sunt dăunătoare sănătății (de pildă adăugarea de suc de grepfrut în cel de portocale), ele sunt incluse la fraude pentru că nu apar pe etichete și nici măcar nu ar trebui să fie făcute asupra produsului. Este vorba despre manevre menite în primul rând să simplifice procesul tehnologic (ducând, direct sau indirect, la economii financiare), dar care, oricum am lua-o, contaminează produsul final. Revenind la exemplul de mai sus, să folosești grepfrut pentru a produce un suc de portocale pe care îl vinzi drept „100%” constituie evident o înșelăciune și o ilegalitate.

Analiza făcută de Journal of Food Science (și preluată de Huffington Post) a fost realizată cu ajutorul bazei de date existente la US Pharmacopeial Convention Food Fraud Database, care conține 1054 înregistrări de cercetare științifică și de 251 de rapoarte mass-media.

 

Uleiul de măsline

Moda uleiului (mai ales extravirgin) de măsline a dus la tot soiul de inovații pentru acoperirea cererii. Și trecând peste substituirile care sunt, totuși, menționate undeva micuț pe etichetă (însă doar în Europa, în SUA nu!), să spunem că uneori mai sunt prezente în sticla „de măsline” uleiuri de porumb, alune de pădure și palmier.

Laptele

Au fost destule scandaluri legate de contaminările laptelui astfel încât prezența lui pe această listă nu poate mira, probabil, pe nimeni. În cazul lui, denaturările se fac cel mai des cu zer, proteine din lapte de vacă, melamină și zahăr de trestie.

Mierea

Se consideră că aproximativ 1/3 din mierea existentă pe piața Statelor Unite este diluată cu sirop de porumb bogat în fructoză, fructoză și încă altele.

Șofranul

Nu e de mirare că e falsificat, fiind el cel mai scump condiment din lume. Așa că i se adaugă praf de lemn de santal, amidon, colorant galben și fire de gelatină.

Sucul de portocale

Putem spune că recentul scandal al fungicidelor este doar vârful aisbergului în cazul sucului de portocale, pentru că în el putem găsim oricum suc de grepfrut, extract de flori de gălbenele (Calendula officinalis), zahăr din porumb și extract de paprika.

Cafeaua

Fără să ne referim la înlocuirile de gen „Robusta în loc de Arabica”, trebuie să menționăm în cazul cafelei cicoarea (evident!), porumbul prăjit, diverse plante leguminoase, caramelul, malțul, glucoza și maltodextrinele.

Sucul de mere

La sfârșitul lunii noiembrie a existat un scandal legat de prezența arsenicului în sucul de mere. Dar există încă destui alți contaminanți despre care nu se vorbește aproape deloc: inevitabila fructoză din porumb, îndulcitorii extrași din stafide și acidul malic sintetic.

S-ar putea să vă intereseze și:

Suport special de linguraTop 15: care sunt cele mai inutile gadget-uri de bucătărie? Top 5 alimente care creează dependenţă Știți care sunt cele mai bune 10 bourbon-uri? Trebianno d'Abruzzo ValentiniȘtiți care sunt cele mai bune 50 de vinuri italiene?

  • alimente, cafea, contrafaceri, lapte, masline, mere, miere, portocale, sofran, SUA, suc de fructe, top, ulei

2 thoughts on “Care sunt cele șapte alimente cel mai des falsificate?”

  1. aphextwinz 15/04/2012 at 23:46

    Interesant articol. ps: ati scris mai sus: ” sirop de porumb bogat în fructoză, fructoză și încă altele”, adica fructoza si fructoza 🙂

    Scuzati absenta ca ma uit in urma, dar abia am revenit din vacanta din care am ratat pastele. Asa ca va urez tarziu: Hristos a inviat.

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/04/2012 at 08:29

      Da, fructoză, și fructoză, odată sub formă de sirop de porumb, altă dată sub formă „pură” 🙂 Acuma, serios, nepreafiind vreun mare chimist, câtă vreme asta a fost formularea din textul original, am lăsat-o în pace, deducând eu (logic, sper!) că fructoza se adaugă pe mai multe căi 🙂
      Adevărat a-nviat!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved